Fotball

Zlatan-oppgjør i ny bok: Følte seg uønsket fordi han var annerledes

– Jeg kan fremdeles få følelsen av å ikke være velkommen fordi jeg er den jeg er, sier Zlatan Ibrahimovic (37).

Zlatan Ibrahimovic ga seg på landslaget etter EM i 2016. Her etter 1–1-kampen mot Irland. Foto: John Sibley, Reuters/NTB scanpix

 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

Syv år etter at han i samarbeid med David Lagercrantz ga ut selvbiografien «Jeg er Zlatan», er en av tidenes beste nordiske fotballspillere bokaktuell igjen.

Sammen med journalist og forfatter Mats Olsson går Zlatan Ibrahimovic i boken «Jeg er fotball» kronologisk gjennom karrieren fra gjennombruddet i Malmö rundt årtusenskiftet, og til der han er i dag: I Los Angeles Galaxy.

Ifølge Expressen solgte 37-åringen 1,5 millioner eksemplarer av «Jeg er Zlatan». Den svenske spissen skal ha tjent 75 millioner kroner på selvbiografien, som vakte oppsikt med sin detaljerte beskrivelse av den tøffe oppveksten i Rosengård, kranglene med Barcelona-manager Pep Guardiola og hvordan han sjekket opp kona Helena Seger.

 • Vi skrev denne saken om Zlatan i april: «Spørsmålet er om Sverige vil ha med seg egoet til VM»

Denne uken kommer en ny biografi om Zlatan Ibrahimovic, skrevet i samarbeid med journalist og forfatter Mats Olsson.

Rappet straffespark fra lagkamerat

Vi har lest boken som er i bokhyllene fra torsdag 8. november. Blant annet deler Zlatan nye detaljer om hvordan det var å være landslagsspiller for Sverige.

«I begynnelsen var det et stort spørsmål hvordan man skulle håndtere media med tanke på meg. Nesten hver dag var det noe de ville snakke om. Var det ikke fotball, så var det ikke noe annet. Og det var vel i den forbindelsen, med all oppmerksomheten jeg fikk, at folk begynte å si at jeg ikke passet inn. «Han er ikke en lagspiller, han er ufin, han må forandre seg», og så videre. Det var da jeg begynte å merke at jeg ikke var ønsket velkommen av alle».

Med da mener Zlatan høsten 2003, en periode hvor han fikk mye kritikk for å ha «stjålet» et straffespark fra lagkamerat Kim Källström. Zlatan scoret, men oppfatningen av ham som person endret seg både i mediene og blant flere av lagkameratene.

«Hvis vi tapte en kamp, var det min feil. Hvis vi ikke spilte bra, var det min feil. Budskapet fra media var at jeg ikke passet inn. Når jeg tenker på det nå, får jeg den samme ekle følelsen som jeg fikk da – en følelse av at jeg ikke var velkommen fordi jeg var Ibrahimovic. Men jeg var ung den gangen og skjønte ikke riktig hvor jeg følte det jeg følte. Nå forstår jeg, nå tenker jeg annerledes og nå takler jeg det bedre. For dette er ikke noe som går over. Jeg kan fremdeles få følelsen av å ikke være velkommen fordi jeg er den jeg er. Jeg hører jo hvordan folk snakker. Jeg hører dem som sier at landslaget er et bedre lag uten meg, og mitt svar til dem er: Vær forsiktige med hva dere sier, så dere ikke avslører deres sanne jeg. Det kan bli vanskelig for dere, for dette med rasisme er et mye større problem enn hvem som spiller og ikke spiller for landslaget. Rasisme er det virkelige problemet», sier Zlatan Ibrahimovic, som selv har bosnisk far og en kroatisk mor av albansk avstamning.

I et intervju med den franske TV-stasjonen Canal+ i januar, sa Zlatan at de svenske mediene ikke var på hans side på grunn av hans bakgrunn.

– Det finnes «undercover-rasisme», det er jeg 100 prosent sikker på. For jeg heter ikke Andersson eller Svensson. Hvis jeg hadde hett det, ville de forsvart meg selv om jeg ranet en bank, sa han.

Les også

Snart siste sjanse for Zlatan

«Hva har dere vunnet som lag?»

Om det er noen som er villig til å ta en diskusjon med Zlatan om han bra for laget eller ikke, er han mer enn klar for det:

«La oss snakke om det. Hva har dere vunnet som lag? Jeg har spilt i Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG, Manchester United – det er sju av verdens beste fotballklubber, sju av verdens beste lag. Lag som består av individuelle spillere med større egoer enn Allsvenskan har til sammen. Og med disse sju lagene har jeg vunnet trettitre kollektive titler i fem ulike land. Så hva kan dere fortelle meg om hvordan et lag fungerer og ikke fungerer?», spør Zlatan i boken.

Den svenske spisstjernen ga seg på landslaget etter EM i 2016. Men da han i vår begynte å score mål på svært spektakulært vis for Los Angeles Galaxy, begynte spekulasjonene om Zlatan ville spille VM i Russland for Sverige.

Men det var i realiteten aldri aktuelt for ham. Zlatan hadde gitt sitt for Sverige.

37-åringen forteller også om den vonde våren 2017, da han skadet seg stygt i kneet som Manchester United-spiller.

Men Zlatan visste at det ikke fantes noen snarveier for å komme tilbake på fotballbanen.

«Det går ikke an å jukse seg fram. Og det påvirker meg fortsatt. Etter at jeg skadet kneet i Manchester United, satt jeg i seks måneder på en jævla maskin og trente opp beinet. I seks måneder, seks timer om dagen, for jeg visste at om jeg skulle komme tilbake, måtte jeg jobbe hardt. Denne måten å tenke på følger meg overalt, den har formet meg som person».

– Kvaliteten i Premier League er overvurdert

Zlatan var nesten kampklar igjen, da Los Angeles Galaxy kom på banen i vinter.

«Jeg begynte å fokusere på hva jeg skulle gjøre i neste fase. Så gikk jeg til Mourinho og ba om tillatelse til å gå til Galaxy. «Du trenger ikke spørre meg», sa han. «Du gjør nøyaktig som du vil», var beskjeden fra Mourinho.

Zlatan sier han er veldig glad for tiden i Manchester United.

«Og nå som jeg har vært der, kan jeg si det som det er: Kvaliteten er overvurdert, men tempoet og rytmen er maksimal. Hadde jeg vært ti år yngre og kommet til Premier League – da hadde jeg spist dem til frokost. Nå ble det til lunsj i stedet».

Det er Font Forlag som gir ut boken i Norge.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City32235467234474
2Manchester United32199464352966
3Leicester City31175955371856
4Chelsea321510750311955
5West Ham United32167953421155
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Fotball
 2. Premier League
 3. Zlatan Ibrahimovic
 4. Sveriges herrelandslag fotball