Pappaen flyttet med Brian (17) til Tyskland

Brian Stangnes Kjeldsberg får hjelp av faren i overgangsfasen fra norsk til tysk fotball.

PÅ PLASS: Brian Stangnes Kjeldsberg og faren Torbjørn Stangnes på Kaiserslauterns treningsfelt etter sønnens første trening med klubben.

TROMSØ/KAISERSLAUTERN: Søndag ankom Brian Stangnes Kjeldsberg Kaiserslautern og den nye hverdagen i tysk fotball. Da iTromsø pratet med den tidligere TIL-unggutten tirsdag kveld, hadde han allerede rukket å ha tre økter med sin nye klubb.

– Vi hadde en trening på mandag og to i dag (tirsdag), så det kjennes godt på kroppen etter ferie, sier Brian Stangnes Kjeldsberg til iTromsø.

Språket i fokus

Den første måneden av oppholdet i Tyskland får 17-åringen, som fyller 18 år 14. oktober, hjelp av sin far Torbjørn Stangnes som skal bo med sønnen.

– Det er godt å ha noen å prate norsk med. Han skal være her den første måneden, så får vi se etter hvert. Moren min kommer også ned en tur, sier Brian Stangnes Kjeldsberg.

Faren Torbjørn Stangnes forteller at han kommer til å reise hyppig nedover til Tyskland.

– Jeg blir her en måned, kanskje halvannen, men kommer nok til å reise ned mye. Det gir Brian en trygghet, samtidig er jeg ikke bekymret. Han har alltid vært seriøst i forhold til kosthold og passet godt på kroppen. Han skal bare få fortsette å utvikle seg mot å bli A-lagsspiller på lang sikt, som jo er grunnen til at de hentet ham ned, sier Torbjørn Stangnes.

Les også

Norsk 17-åring signerte for Kaiserslautern

Fullfører skolegangen

I starten av oppholdet bor de på hotell, men egen leilighet får han rundt 15.-16. august.

– Det er en kjempefin leilighet 12-14 minutter fra treningsfeltet som U23-treneren har bodd i, forteller faren.

I Tyskland er regimet helt annerledes enn i Tromsø. Her både kjøres spillerne til og fra trening.

– Det er en buss som plukker spillerne opp og kjører de både til og fra, så det er ingen problem.

Skolegangen i Tromsø kommer han også til å fullføre.

– Han kommer til å fullføre NTG over to år i stedet for ett år og vil ta noen fag det første året. Det vil også komme lærere fra NTG nedover, så det er veldig bra, sier Torbjørn Stangnes.

Men språket er noe 17-åringen allerede har opplevd er vanskelig og viktig å lære seg fort.

— Det er alfa omega å lære seg språket fort. Alle beskjedene på treningsfeltet går på tysk og de må gå en ekstra runde med meg hver gang. Det er unødvendig, så det skal jeg få bort så snart som mulig. Det er kun tyskere på laget her og meg. Det skal komme en amerikaner også, men han snakker flytende tysk, så språket må jeg bare lære meg, sier 17-åringen fra Skjervøy.

DRØM: Brian Stangnes Kjeldsberg inne på Fritz-Walter-Stadion. Her drømmer han om å spille en dag.

Planen er klar

Overgangen fra Tromsø til Kaiserslautern har til nå vært merkbar for Stangnes Kjeldsberg, som har signert treårskontrakt med den tyske klubben.

– Man merker at det går litt fortere på trening, men egentlig er det bare godt å være i gang. Nå har vi en fridag på onsdag og så to treningskamper senere i uken mot (Borussia) Mönchengladbach på torsdag og mot (AZ) Alkmaar i Nederland på fredag, så begynner sesongen for oss i slutten av måneden.

Målet for den kjappe lysluggen fra Skjervøy er å spille for A-laget en dag, men han er klar på at veien dit er lang.

– Planen er at jeg skal spille for U19 i år og så flyttes opp på U23-laget, som er B-laget, til neste år. Er man god nok der, får man sjansen på A-laget, som jo er drømmen. Det er det jeg kom dit for og det jeg trener for, sier Brian Stangnes Kjeldsberg.

Den tidligere TIL-junioren er klar for å jobbe steinhardt for å nå de høye målene sine.

– Jeg må egentlig bare jobbe og stå på. Forsterke det jeg er god på og jobbe med det jeg sliter med. Det er ikke én konkret ting, men flere ting jeg må jobbe med. Akkurat nå er det bare godt å være i gang, sier 17-åringen.

Faren er godt fornøyd med det han har vist så langt.

– Tempoet er veldig hardt, men ferdighetsmessig står han ikke noe tilbake fra de andre på laget. Han skal også få trene med U23-laget to-tre ganger i uken. Kaiserslautern virker som en veldig profesjonell klubb, så velkomsten har vært fantastisk, så det er bare å stå på videre og være seriøs, så får vi se hvor det bærer, sier Torbjørn Stangnes.