Fotball

Smerud blir ny U21-landslagstrener

— Dette er veldig stort, sier Smerud.

Smerud.jpg

— Dette er veldig stort og veldig kjekt. Jeg gleder meg vanvittig til å komme i gang, sier Leif Gunnar Smerud på pressekonferansen.

U21-laget har manglet både hovedtrener og assistent, etter at Tor Ole Skullerud takket ja til trenerjobben i Molde.

Smerud har signert en tre års kontrakt med NFF, og skal være trener ut 2016. Hvis han kvalifiserer laget til EM i 2017 skal Smerud lede laget. Med seg på laget får han Øyvind Nilsen, som til nå har vært landslagstrener for G19. Smerud er kanskje mest kjent som tidligere Hønefoss-trener, men har tidligere vært assistenttrener for det norske kvinnelandslaget, og var med da de norske kvinnene tok bronse i EM i Finland.

Vil utvikle spillere

Han har også en lang spillerkarriere å se tilbake på, i blant annet klubber som Lyn, Viking og Lillestrøm. Smerud har også kamper for U-21, men lyktes aldri å ta steget videre med flagget på brystet.

— Jeg tok ikke det siste steget opp, men jeg vil med denne jobben utvikle enkeltspillere og hjelpe de videre opp på A-laget og til klubber i utlandet, sier Smerud.

Etter tre år i Hønefoss valgte han å gi seg etter forrige sesong. 37-åringen førte laget opp til eliteserien på første forsøk i 2009, og ble samme året kåret til årets unge trener av Norsk Fotballtrenerforening.

Smerud har et nært forhold til nåværende landslagstrener Per-Mathias Høgmo, og var også sterkt lenket til å bli med somHøgmo-assistent på landslaget. Da Smerud var assistent på kvinnelandslaget under OL i Beijing i 2008, jobbet Høgmo samtidig som toppfotballsjef.

— Det betyr at vi har en ganske lik filosofi, som gjør det lettere å samarbeide mellom de ulike landslagene, sier Smerud.

Et sikkert valg

— Vi er sikre på at vi har fått en person som har et veldig tydelig fotballfaglig ståsted. Han passer godt inn i den profilen som vi var på utikk etter. U21 er det nærmeste nivået opp mot A-landslaget, og vi har vektlagt en trener med sammenfallende filosofi, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb

Smerud er også utdannet psykolog, noe som veide tungt i avgjørelsen ifølge Semb.

— Han har en tung teoretisk bakgrunn som psykolog og pedagog. Alle som driver med idrett vet hvor avgjørende det er å ha en som kan videreformidle kunnskapen, sier Semb.

Starter med en gang

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball