Fotball

Her tar Rosenborg et kjempesteg mot Europa

Vant på Island og trenger bare å unngå tap på hjemmebane.

Rosenborg-spillerne jublet foran sine fans.
  • Christian Stendal

Med seier på Island ga Rosenborg seg sent i kveld seg selv et topp utgangspunkt foran returkampen mot KR Reykjavik i neste uke.

Et straffespark satt svært så kontrollert inn av Pål André Helland ble avgjørende.

Når KR i neste uke kommet til Lerkendal, så trenger RBK bare å unngå tap for å få plass i tredje runde av kvaliken til Europaligaen.

Glimrende straffespark

Sjansene på Island var ikke veldig mange – Rosenborg vant sjansestatistikken 5-2 – men det kom noen både før og etter pause. Den aller største sjansen var straffesparket som Alexander Søderlund fikk i det 55. minuttet. RBK-spissen ble dratt ned i feltet da han forsøkte å nå fram til innlegget fra Mikkelsen.

MÅL: Pål André Helland gjorde ingen feil fra straffemerket.

Straffesparket tok Pål André Helland seg av. Med største selvfølgelighet sendte han keeper til høyre, mens ballen ble plassert langt inne ved den venstre stolpen. Svært solid og sikkert arbeid av Helland som straffeskytter.KR hadde fram til det vært nokså forsiktige tross hjemmebanefordelen, men så seg etterhvert nødt til å flytte seg lenger fram i banen. Det ga Rosenborg noen flere bra overgangsmuligheter, uten at de klarte å få flere scoringer.

Fine RBK-kombinasjoner

Det aller første skuddet i kampen var det imidlertid KR som kom til med et forsøk fra 20 meter. Det skjedde allerede før ett minutt var spilt. André Hansen hadde imidlertid god kontroll på avslutningen fra Oskar Örn Hauksson.

De første fine Rosenborg-tendensene kom etter et snaut kvarter. Ole Selnæs, Fredrik Midtsjø, Mike Jensen og Jonas Svensson bidro alle i et angrep med flotte kombinasjoner. Imidlertid ble innlegget fra Svensson for svakt under tungt press.

Den første avslutningen til RBK kom ved Tobias Mikkelsen, som dro seg innover i banen og avsluttet etter drøye kvarteret, men ballen gikk langt over.

I det 31. minuttet kom den første store sjansen i kampen. Alexander Søderlund møtte et innlegg med hodet, men maktet ikke å få ballen i mål.

KR var imidlertid også å regne med. Noen minutter etterpå kom de seg fram til to cornere. Situasjonene ble halvfarlige, men André Hansen ryddet opp.

Slapp Helland før pause

Matchvinner Pål André Helland hadde ikke den helt store kampen før pause, men mot slutten av omgangen kom han til to brukbare skuddforsøk fra langt hold.

Andre omgang åpnet også med et forsøk fra Helland, som med høyrefoten avsluttet fra skrå posisjon, men ikke fikk ballen på mål.

Fem minutter ut i andre omgang kom KRs beste sjanse til scoring. Jørgen Skjelvik surret vekk ballen i livsfarlig posisjon. God defensiv jobb fra lagkameratene gjorde at avslutningen ble svak og Skjelvik kunne puste lettet ut.

I stedet var det Rosenborg som kunne gå i angrep og skaffe seg straffesparket som ble matchavgjørende – og også svært så hjelpsomt i kampen om å gå videre i kvaliken.

Trekningen til Europaligaens tredje kvalikrunde blir gjort allerede fredag.

Les også

  1. Dobbel av Occean ga Odd-seier

  2. Martin (18) fikk sin europacup-debut for West Ham

  3. Innbytter avgjorde for Strømsgodset

  4. Armensk lag gikk amok mot AIK

Les mer om

  1. Europa League
  2. KR Reykjavík
  3. Rosenborg BK