Fotball

Spansk topplag krever vest-afrikaner hjem fra landslagsspill

Ebola-utbruddet skremmer Madrid.

Lass Bangoura sluttet seg til Rayo Vallecanos ungdomsakademi som 18-åring. De siste sesongene har han fått mye spilletid i La Liga-klubben. Han er også en av de mest profilerte spillerne på Guineas landslag.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Årets ebola-utbrudd i Vest-Afrika har tatt livet av over 3.000 mennesker, og europeiske myndigheter har uttrykt bekymring for en eventuell spredning av viruset.

En norsk hjelpearbeider som ble smittet av viruset i Sierra Leone retunerte til Norge tirsdag for behandling.

Viruset skaper også nye problemstillinger innen fotballen.

Denne uken skal det nemlig spilles landskamper, og enkelte europeiske klubber er bekymret for at deres afrikanske spillere vil bli smittet på landslagsoppdrag.

Alhassane «Lass» Bangoura spiller til daglig for Rayo Vallecano i den spanske toppdivisjonen. På landslagsnivå representerer han Guinea, som er et av landene som er hardest rammet av ebola-viruset.

Ifølge den spanske sportsavisen Marca krever nå Rayo Vallecano at Lass vender tilbake til Madrid. 22-åringen skal imidlertid ikke ha planer om å innfri arbeidsgiverens ønske.

Krever FIFA-handling

Guinea skal møte Ghana to ganger (fredag og neste onsdag) i kvalifiseringen til Afrikamesterskapet.

Det afrikanske fotballforbundet (CAF) har besluttet at den første kampen ikke skal spilles i Guinea, men snarere i Casablanca, Marokko, på grunn av ebola-utbruddet.

Les også

Ungdoms-OL tar ebola-grep

Rayo Vallecano beordret først Lass til å møte sine lagkamerater i Marokko, og dermed ikke reise innom Guinea. Men nå har de altså bedt Lass om å returnere til Madrid, fordi de er bekymret for at Lass kan bli smittet av sine lagkamerater. Mange av dem spiller nemlig til daglig i hjemlig serie.— Jeg må snakke med ledelsen om hva vi skal gjøre med denne spilleren, for med en gang han begynner å nyse vil han smitte folk, sier en talsmann for Rayo Vallecano til radiokanalen Cadena SER, som videre oppfordrer UEFA og FIFA til å innføre et regelverk som klubber kan handle etter i slike situasjoner.

Oppmerksomhet i Spania

Ebola-viruset har fått massiv oppmerksomhet i Spania, etter at det mandag ble kjent at en spansk sykepleier er den første utenfor Afrika til å bli smittet av viruset. Tirsdag ble det kjent at ytterligere fire spanjoler blir undersøkt på grunn av mistanke om at de er smittet.

Lass er ikke den eneste profilerte spilleren som skal på landslagsoppdrag. Kameruns landslag møter for eksempel landslaget til Sierra Leone, et land som også er hardt rammet av epidemien.

På Kameruns landslag spiller blant andre Schalkes Eric Maxim Choupo-Moting og Sevillas Stéphane Mbia.

Selve Afrikamesterskapet skal arrangeres i Marokko, og spilles i januar 2015.

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Rayo Vallecano
  3. Guinea