Fotball

Her er Staals målmaskin på Viking-trening: – Det ga mersmak

Søndag var det ti rogalendinger i Vikings tropp mot Åsane. Det er en helt bevisst strategi og sender et viktig signal, mener Bjarne Berntsen. Tirsdag dukket enda en lokal spiller opp på Vikings trening.

Even Østensen (med ball) i aksjon på tirsdagens Viking-trening. Her i duell med Osman Sale. I bakgrunnen følger trener Bjarne Berntsen med, mens assistent Morten Jensen følger i forgrunnen.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

For på tirsdagens Viking-trening fikk endelig Staal-spissen Even Østensen (24) sjansen til å vise seg fram for Berntsen & co. Det er helt i tråd med slik klubben ønsker å drive.

– Dette var veldig gøy. Det ga mersmak, sier en nydusjet og ferdigtrent Even Østensen til Aftenbladet etter den halvannen time lange økt i regnet på SR-Bank Arena.

Les også

DIREKTE: Følg HamKam - Sandnes Ulf og chat med vår reporter

Målmaskinen fra Hjelmeland spiller til daglig i Staal i 3. divisjon. Der har han gjort sine saker såpass bra at han allerede i vinter skulle ha trent med Viking. Men en skade satte en stopper for det. Nå passet det imidlertid, og 24-åringen kom seg greit gjennom sin første økt med 1. divisjonsklubben i Jåttåvågen.

Les også

  1. Østigård trolig klar til helgen – Danielsen ute i to uker

  2. Sprekpodden: TV 2-profilen trente 100 økter på 100 dager. Så lot han kroppen forfalle.

Staal-spissen Even Østensen trente tirsdag med Viking. Her tusler han av kunstgresset i Jåttåvågen sammen med Viking-assistent Morten Jensen. Østensen er ønsket tilbake på trening med de mørkeblå.

Glad for å få sjansen

– Du merker at nivået er høyere. Du må være på hele tiden. Men jeg følte det gikk veldig bra. Jeg håper veldig at vi kan holde kontakten og at jeg kan få komme tilbake igjen, sier Østensen som i oppkjøringen til sesongen mistet to og en halv måned med en strekkskade.

Men nå er han på gang og lar seg motivere av at Viking følger med.

– De fleste som spiller i lavere divisjoner har jo som mål å få sjansen til å kjenne på og vise seg fram på dette nivået, så det er veldig kjekt å få være med her. Det er flott at vi kan få den muligheten. Det er godt å vite at de følger med, sier Østensen, som hos NFF står oppført med totalt 69 mål på 116 kamper for Staal.

Lokale innslag på Viking-trening kan det bli mer av. Ikke bare for Østensen, som er ønsket tilbake på trening, men også andre.

For Viking skal være et lag med en klar Rogaland-profil. I søndagens kamptropp til møtet med Åsane var det hele ti spillere fra Rogaland. Seks av dem startet kampen.

Balansegang

– Det er viktig for identiteten og tilhørigheten. At supporterne skal ha sine de kan støtte opp om. Samtidig har det vist seg at det ikke hjelper å ha et lag bestående av bare lokale spillere hvis du ikke vinner. Du må prestere og vinne kamper. Og spille god fotball. Klarer vi det med spillere fra vår region, er det ekstra kjekt, sier Berntsen.

Viking ønsker å satse på og utvikle spillere fra egen stall og region. Spillere som hentes utenfra skal i større grad forsterke laget, ikke bare troppen. Da kan en lokal spiller fylle samme rolle.

Bjarne Berntsen sendte utpå seks spillere fra Rogaland fra start mot Åsane.

– Det er en rettesnor å jobbe etter, sier Berntsen.

– Men det er vel også en balansegang?

– Ja. Du må sørge for å ha et godt nok lag. Det er bedre med fire utlendinger på et lag som vinner enn 11 lokale som ikke vinner. Det er en balansegang. Men det er ingenting som tilsier at vi ikke kan skape et topplag i Stavanger på sikt der hovedtyngden av spillere er lokale og regionale. Det føler jeg meg trygg på. Det skulle bare mangle.

Jobbes godt

Berntsen mener det jobbes godt rundt om i breddeklubbene. Og han sier Viking har god oversikt.

– Vi prøver å ha en tilnærmet komplett oversikt. Vi er til stede på lokalfotballen, med speidere og trenere. Det tror jeg klubbene setter pris på. Det virker i hvert fall sånn. Det er også en inspirasjon for spillerne, samtidig som det er greit for klubbene å vite at vi følger med, sier Viking-treneren.

Han roser også jobben som gjøres rundt om i breddeklubbene.

– Det jobbes godt. Det er et trenerløft, utdanning av trenerne på grasrotnivå, det hjelper. Samtidig er det også sånn at de som virkelig vil, de kommer opp uavhengig av det.

– Er det ekstra gøy med en god seriestart med en så lokal og regional profil?

– Det er det. Det viser at vi er inne på rett spor og at vi har truffet brukbart på spillerlogistikken, sier Berntsen.

Som hadde følgende å si om Even Østensen:

– Han er en spennende spiller. Han har slitt med skade, men har fått trent seg opp i fred og ro. Vi håper han kommer tilbake. Det viktigste er å ha en god dialog med Staal slik at det passer inn i deres hverdag med kamper og trening.

Les mer om

  1. Fotball
  2. OBOS-ligaen
  3. Viking FK