Fotball

Skandaliserte Sepp Blatter tapte i CAS

Idrettens voldgiftsrett (CAS) opprettholder Sepp Blatters seks år lange utestengelse fra fotball.

Den tidligere FIFA-presidenten Sepp Blatter vant ikke frem i CAS. Foto: AMR ABDALLAH DALSH

 • NTB

Han satt på toppen i FIFA-hierarkiet fra 1998 til 2015, men ble kastet fra posten på dramatisk vis. Tidligere FIFA-president Sepp Blatter (80) har kjempet for å redde litt av sitt ettermæle.

En gang i tiden var sveitseren fotballens mektigste mann, nærmest som en monark med gullkrone. Men det hele raste da det ble avslørt at tidligere UEFA-president Michel Platini hadde fått en utbetaling fra FIFA på 17 millioner kroner.

Blatter ble mot sin vilje fjernet som FIFA-president og utestengt i hele åtte år for brudd på det etiske regelverket i forbindelse med overføringene av den store pengesummen til den daværende UEFA-sjefen.

Platini nådde fram

Platini skal ha vært rådgiver for FIFA fra 1999 til 2002 uten å motta kompensasjon for arbeidsinnsatsen. I stedet fikk Platini mange år senere en utbetaling på hele 17 millioner kroner.

Det mente de tidligere fotballtoppene var en ryddig måte å løse den utestående lønnsutbetalingen på. Ingen av partene har for øvrig klart å framlegge dokumentasjon på den tidligere franske landslagsspillerens arbeid.

Platini ble utestengt fra all fotball i fotball i åtte år av FIFAs etiske komité, men i februar ble straffene redusert med to år. Platini brakte saken til Idrettens voldgiftsrett i Lausanne (CAS). Der fikk franskmannen kuttet straffen med ytterligere to år.

Sportsdomstolen har også behandlet Blatters anke. Selv om CAS-dommerne i mai kom fram til at de «ikke var overbevist» om at den omtalte pengeoverføringen til Platini var lovlig, fikk Platini redusert utestengelsen fra fotballen til fire år.

Lovet å akseptere beslutningen

Blatter uttalte i august, i forbindelse med rettsforhandlingene i CAS, at han ville respektere domstolens beslutning.

– Jeg håper CAS vil forstå at betalingen til Platini var gjeld vi (FIFA) hadde til ham, og det er et prinsipp at man betaler sin gjeld. Jeg kommer til å akseptere dommen. Jeg håper den blir positiv for meg, sa Blatter den gangen.

– Hittil har FIFA-komiteene, både den etiske og ankeutvalget, sagt «vi tror ikke på det». Men vi er ikke løgnere. Så jeg tror det er en god mulighet for at dette ankepanelet vil tro at det var en gyldig avtale, fortsatte den skandaleombruste FIFA-toppen.

Men sveitseren ble ikke hørt. Mandag ble det klart at CAS opprettholder utestengelsen av Blatter på seks år.

Fra å være på toppen er Blatter kastet ut av alt som har med fotball.

Gianni Infantini har erstattet Blatter som FIFA-president. (©NTB)

Les mer om

 1. Sepp Blatter
 2. FIFA

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Platini slipper straffeforfølgelse etter FIFA-utbetaling

 2. FOTBALL

  Utestengte Blatter har fått personlig invitasjon av Putin: – Jeg skal til VM i Russland

 3. SPORT

  Fotballkongen som falt av tronen

 4. FOTBALL

  Platini går rettens vei for å renvaske navnet sitt

 5. FOTBALL

  Tidligere UEFA-president løslatt: – Dette gjør vondt

 6. FOTBALL

  Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak