Fotball

Redningsmann, medaljejubel og sparken - slik var Nilsens TIL-år

10 år og 16 dager etter han kom inn som redningsmann for første gang, har Steinar Nilsen fått sparken i Tromsø.

svp://101632?view=ap
  • Lars Eidissen

I dag fikk Steinar Nilsen sparken som TIL-trener. Det setter et foreløpig, og kanskje endelig, punktum for trenerengasjement i TIL som har inneholdt det meste — fordelt over tre perioder som hovedtrener.

SKUFFET: Steinar Nilsen var misfornøyd med prestasjonen mot Sarpsborg 08. Foto: Rune Robertsen

Den tidligere forsvarskjempen på TIL, som også fikk prøve seg i Serie A med Milan og Napoli, kom første gang inn som trener i TIL i 2005.

Les også

Sparket Nilsen møter pressen hjemme hos seg selv

Redningsmann I

Den gang som midlertidig "redningsmann" etter en skjev start for Otto Ulseth hadde ført klubben under streken, med 12 poeng etter 15 serieomganger.

En råsterk avslutning med 22 poeng på de siste 11 rundene førte til at "Gutan" klatret helt opp til 8. plass.

Samtidig kvalifiserte klubben seg til gruppespillet i Europa League, gjennom en minnerik seier mot den tyrkiske storklubben Galatasaray over to kamper. I det samme gruppespillet var klubben nær avansement til sluttspillet, men tapte 3-4 borte mot Basel etter å ha ledet kampen 3-1 etter en time.

Les også

Flovik tar over TIL: - Vet ikke om det blir to, fem eller 14 dager.

Redningsmann II

På nyåret kom Ivar Morten Normark inn som ny permanent hovedtrener i TIL, mens Steinar Nilsen gikk inn i en rolle som sportssjef.

Etter en begredelig sesongstart med 10 poeng etter 14 kamper, ble Normark avsatt i slutten av juli. Agnar Christensen overtok ansvaret midlertidig.

Men 12. august ble Steinar Nilsen presentert som permanent TIL-trener til 2010-sesongen. Med 15 poeng på de siste 10 kampene ble Nilsen igjen hyllet som redningsmann — TIL slapp å spille kvalik med to måls margin til Odd på målforskjellen.

Les også

Har Tromsø-toppene tatt brevkurs i dårlig ledelse?

Historisk medalje

Etter en 6. plass i sin første sesong som permanent TIL-trener i 2007, sørget Steinar Nilsen for et enormt løft for TIL i 2008:

Bronsemedaljen var TILs første seriemedalje på 18 år — siden 1990.

MEDALJEJUBEL: Daværende Tromsø-ordfører Arild Hausberg gratulerer Steinar Nilsen med TILs første seriemedalje på 18 år, bronsen i 2008. Foto: Eirik Bang Pedersen

Samtidig sørget suksessen for at større klubber fikk opp øynene for Steinar Nilsen, og etter 2008-sesongen ble han hentet til Bergen og Brann. Der var naturligvis forventningene skyhøye i en klubb som hadde tatt seriegull så sent som i 2007.Det ble femteplass i hans første år i Bergen, men etter en elendig sesongstart i 2009, ble Nilsen sparket i mai.

Les også

TV 2-Davy: - Den mest snodige forestillingen jeg har sett

Tilbake

Familien flyttet nordover, og Steinar Nilsen hadde fått seg lederjobb i hotellbransjen da TIL nok en gang hadde behov for en redningsmann.

Med TIL i fritt sommeren 2013 med Agnar Christensen som hovedtrener, kom Steinar Nilsen inn som assistent 7. september.

Selv om "Gutan" tok seg til sluttspillet i Europa League, fortsatt nedturen i serien.

STORKAMP: Steinar Nilsen med daværende Tottenham-manager André Villas-Boas foran kampen mot Europa League-kampen mellom TIL og Tottenham i november 2013. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

1. oktober 2013 ble Agnar Christensen sparket, og Steinar Nilsen tok igjen over hovedansvaret, med fem seriekamper igjen. "Gutan" lå da på kvalikplass med 25 poeng like mange kamper, men fire poeng på de siste fem kampene gjorde at TIL rykket direkte ned.

Les også

Tromsø sparket treneren – men sa ikke hvorfor: - Pinlig!

Siste opptur

Etter noen ukers prosess høsten 2013, ble Steinar Nilsen permanent ansatt som hovedtrener i TIL for tre nye år i desember 2013. Så lenge skulle det ikke vare.

TIL klarte opprykket som var forventet i 2014. Selv om laget havnet hele ti poeng bak Sandefjord var 2. plassen i realiteten aldri truet.

Men med 17 poeng etter 20 kamper i årets eliteserie, og en pinlig cupexit mot FK Senja, hadde TIL-styret tydeligvis fått nok. I går kveld fikk Steinar Nilsen beskjed om at han er ferdig som TIL-trener.

Les også

  1. Refser Nilsen-sparking: - Burde stått løpet sammen

  2. Tromsø-sjefene nektet å begrunne Nilsen-avgangen

svp://101632?view=ap

Eliteserien

SVUTMP
1Molde32109367
2Bodø/Glimt32107257
3Rosenborg31208355
4Vålerenga31115324
5Tromsø311146-24
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Tromsø IL