Fotball

Motstanden mot jentefotball provoserte Sandviken-veteranen i 1975: – Flere holdt helt horrible innlegg

44 år etter at det første jentelaget i Sandviken ble startet, skal klubben spille om sin fjerde NM-finale.

I 1970 fylte IL Sandviken 25 år. Som en del av underholdningen ble det arrangert fotballkamp mellom håndballagene til Sandviken og Brann. Sandviken vant 5–0.

  • Joar Offerdal Vatlestad

Sommeren 1970 ble det spilt en showkamp på Stemmemyren mellom håndballagene til Sandviken og Brann. Kampen var en del av 25-årsjubileet til Sandviken IL, og er en av de første fotballkampene for kvinner i Norge.

Rundt 1000 tilskuere så kampen med «Kniksen» som kampleder.

«Med en klar 5–0-seier til Sandviken ble muligens en idé om fremtidig jentefotball sådd denne juniettermiddagen for 50 år siden».

Rune Tertnæs forteller om arbeidet med jubileumsboken med Jan Reidar Rasmussen foran seg. Til høyre sitter Jo Gjerstad, forlagsredaktør i Bodoni, som har gitt ut boken. Foto: Joar Offerdal Vatlestad

– Defensiv tilnærming

Slik omtales kampen i den nye boken om IL Sandvikens historie. Idrettslaget fyller 75 år i 2020, men koronapandemien har gjort den store feiringen vanskelig.

Denne uken ble boken og jubileet markert for et knippe mennesker. Både håndball- og fotballkretsen var til stede. Det samme var ordfører Marte Mjøs Persen (Ap). Det vanket ros til boken og idrettslaget, spesielt jente- og kvinnefotballen, og særlig én person fikk ekstra oppmerksomhet i talene.

Jan Reidar Rasmussen fikk sitt første tillitsverv i IL Sandviken i 1964. Siden har han hatt en rekke idrettsverv, og Rasmussen skulle bli svært sentral for jentefotballen i Sandviken.

– I 1975 åpnet fotballforbundet for kvinnefotball, noe som var en veldig defensiv tilnærming, sier Rasmussen.

Et viktig forslag

Desember samme året fremmet Langhaugen skoleidrettslag et forslag på kretstinget om å starte opp en cupturnering for kvinnelag.

– De stilte ikke på kretstinget, men Sandviken stilte med to representanter, Reidar Bjørnestad og Laila K. Olsen, og forsvarte forslaget, sier Rasmussen.

Han var selv til stede, men hadde ikke stemmerett. Argumentene mot forslaget provoserte ham.

– Flere i salen holdt innlegg som var helt horrible. Jeg ble provosert da jeg hørte at jentefotball ville føre til mindre treningstid, at det ville gjøre at man måtte dele utstyr og at det ville ta trenere fra herrefotballen. Det var en rekke ubrukelige argumenter, sier Rasmussen.

Våren etter ble det seriespill for jenter og kvinner, men Sandviken hadde ikke noe lag.

Bokens redaktør, Willy Soltvedt, sammen med ordfører Marte Mjøs Persen (Ap). – Det Sandviken har gjort for topp og bredde har vært viktig for likestilling, sa Persen. Foto: Joar Offerdal Vatlestad

– Motstanden var stor

«IL Sandviken hadde egentlig ingen valgmulighet, det nytter ikke å være stor i kjeften, for så å la toget passere forbi», står det i boken.

Det ble hengt opp en plakat på skolen og 30 jenter møtte opp på første trening. Rasmussen, som tok videreutdanning i samfunnsfag og bodde like ved Stemmemyren, ble trener for det nye jentelaget. Det skulle vise seg at det var flere jenter i område som kunne spille fotball.

– Blant dem var Trude Stendal, som da var elleve–tolv år, sier Rasmussen, som må ta en pause.

– Det er litt rørende. Hun var hurtig og kunne passe ballen allerede da. Jeg så at dette var liv laget. Motstanden var så pass stor mange steder at dette ville jeg jammen satse på, sier Rasmussen.

Sandviken ble i 1976 første kretsmester i jentefotball. Trude Stendal har siden notert seg for 32 landskamper, og avgjorde EM-finalen mot Sverige i 1987 med to mål.

Samme år ble det opprettet en nasjonal serie for kvinner i Norge. Sandviken stilte lag og har siden holdt seg i de to øverste divisjonene.

I 2018 nådde Sandviken sin tredje cupfinale. Det ble seier i 1995, men denne gangen ble LSK for sterke. Lørdag venter LSK i NM-semifinalen. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Skjedd mye

Kampen for jente- og kvinnefotball har vært lang.

– Men det har skjedd mye. Da jeg satt i huset like ved Stemmemyren i 1978, så skulle vi ha åpningscup for kvinner. Det kom tolv lag. Cupen har gått hvert år siden, og på det meste har rundt 280 lag og 3000 jenter deltatt. Det er utrolig gøy, sier Rasmussen.

Lørdag møter Sandviken LSK i kamp om en billett til NM-finalen, hvor Sandviken har vært tre ganger.

– Det er flott. Det viser at vi har folk som kan klare det også, sier Rasmussen.

Les mer om

  1. IL Sandviken
  2. Fotball-NM
  3. Toppserien