Ødegaards svar etter krass kritikk: – Jeg må opp, jeg

MÁLAGA (VG) Martin Ødegaard (22) mener han har levert for dårlig i de fem første landskampene under Ståle Solbakken (53).

Drammenseren er selvkritisk da VG spør ham om å vurdere egen innsats så langt under den nye sjefen:

– Jeg synes ikke jeg har vært på det nivået jeg skal være, og på mitt beste nivå, det synes jeg absolutt ikke. Jeg må opp, jeg.

Landslagskapteinen får kritikk etter Norges 1–2-tap mot Hellas i den siste privatlandskampen før det viktige oppgjøret i VM-kvalifiseringen mot Nederland i september.

På sine fem landskamper som kaptein har Ødegaard fått karakterene 6, 4, 4, 3 og 4 på VG-børsen.

– Han løper rundt der, får ballen i ny og ne, spiller ballen på tvers, vinner ikke dueller, du ser ham sjelden spurte og gå inn der det virkelig krever en mann. Jeg synes han gjemmer seg, faktisk, sier tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal i VGTV-studio.

Les også

VG-børsen: Haaland-mysteriet fortsatte

– Hva legger du i det?

– Han oppsøker ikke situasjoner det kan bli tellende ting ut av. Hvis du er redd som bokser, gjemmer du deg vekk hele tiden, du prøver å holde avstand. Du blir trykket opp i hjørnet og får juling. Martin er litt sånn, han også. Han oppsøker store rom der han får ballen uten å måtte forsvare den, ta fighter eller måtte slåss for å komme seg løs.

– Han spiller på det sikre hele tiden, sier John Arne Riise i sekvensen du kan se her:

På spørsmål om hvordan han selv mener at han leverte som leder og kaptein mot Hellas, svarer Ødegaard:

– Jeg vet ikke. Jeg prøver å justere, finne ut hvorfor ting ikke funker, coache og guide underveis. Vi klarer å justere det i andre omgang. Da er det okay.

Så langt har han blitt brukt i flere ulike roller under Solbakken: Som høyrekant, i tierrollen og dypere sentralt på midtbanen.

– Han er en stille autoritet som vi helt sikkert må sette bedre i scene. Det er min oppgave, erkjenner Solbakken.

– Hvordan skal du gjøre det?

– Det handler om hvilken formasjon og hvilken type kamper. Derfor er det ikke lett å svare på det. Han vil ha forskjellige roller kanskje ut fra hvilke spillere vi har tilgjengelig og hva slags kamp vi tror det blir.

Les også

Dønnum ga helsesøsteren sjokk: – Jeg har vært mye redd for den ungen

– Er det vanskeligere enn du trodde å få det beste ut av Ødegaard, etter å ha fulgt karrieren hans fra sofaen frem til nå?

– Det kan du si. Det er lett å sitte i sofaen og mene noe om det. Men i dag spiller han i en posisjon (tierrollen) der jeg tror de fleste mener at han skal spille. Jeg tror han kan spille både til høyre som innoverkant, bak spissen som i dag, og som én av to dype midtbanespillere og vinne en del baller, sier Solbakken.

Selv mener Ødegaard at det viktigste for ham ikke er hvilken posisjon han blir brukt i.

– Så lenge vi fungerer som lag, er det litt det samme hvor jeg spiller. Jeg kan spille på siden, sentralt, bak spissen. Jeg kan spille i ulike roller. Fungerer vi som lag, kommer enkeltprestasjonene til å bli bedre, sier Ødegaard til VG.