Fotball

Ber om hjelp til å stanse svartebørshaiene

<p>Vil ha mer betalt når kundene ringer.</p>

svindel-hoved Foto: Stig Vågnes

 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy

BERGEN (bt.no): Onsdag skrev bt.no at det på nettsiden viagogo lå ute ti billetter til Brann — Aalesund til salgs. Fire av dem gikk for den nette sum av 18.520 kroner.

Svartebørssalg er ulovlig i Norge, og det har annonsestedet finn.no tatt konsekvensen av.

— Vi har utarbeidet spesifikke retningslinjer i samråd med Forbrukerombudet for å forhindre svartebørssalg. Retningslinjene sier blant annet at det alltid skal oppgis konkret og reell salgspris i annonsene, som da naturligvis ikke kan være høyere enn utsalgsprisen på billettene. I tillegg er det ikke lov å komme med direkte eller indirekte oppfordringer til budrunder, sier Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet i finn.no.

Han forteller at alle annonser går igjennom en manuell forhåndskontroll der det sjekkes om disse retningslinjene er oppfylt.

- Selv om vi har stoppet enkelte annonser er inntrykket vårt at vi har rimelig kontroll over salget av cupfinalebilletter, sier Vinden.

 • Quiz: Fotballekspert? Ta dagens 12'er

Ønsker mer betalt

Men folk prøver seg, igjen og igjen. Og lykkes.

- Det er noen annonsører som overholder alle retningslinjer i forhold til innholdet i annonsene, for så å oppgi til potensielle kjøpere som tar kontakt at de ønsker mer betalt. Vi er da avhengig av tips fra brukerne for å avsløre og stanse svartebørssalget, sier Lars Vinden til bt.no.

Å få bukt med problemet er slett ikke enkelt. Sunnmørsposten skrev torsdag om Silje Størksen, en av flere som er blitt lurt av en svensk svindler de siste dagene i forbindelse med kjøp av billetter til årets cupfinale. Størksen la inn en annonse på nettopp finn.no hvor hun ønsket å kjøpe billetter til Ullevaal, og det hele endte med at hun overførte 1100 kroner via Western Union. En ren svindel, og penger hun neppe vil se igjen.

bt.no fant ulovlig annonse

Da bt.no sjekket finn.no torsdag kveld lå det drøssevis med annonser angående cupfinalen. Mange forsøker seg med å tilby hotellrom og fly i bytte mot billett(er). Vi fant også etter kort tid en annonse der det går frem at en person tilbyr seg å betale 2000 kroner per finalebillett. Dét er heller ikke lovlig.

Da vi kontaktet kundesenteret til finn.no og gjorde dem oppmerksom på annonsen, reagerte de slik:

- Den er ulovlig og kommer til å bli fjernet med en gang. Takk for hjelpen!

Les også

 1. Svartebørshaiene tar alle midler i bruk

 2. Kan bli fratatt plassen

 3. Svensk svindler utnytter nordmenns cupdrøm

 4. 18.520 kr for fire cupfinalebilletter

 5. Skiri gir opp cupfinalen

 6. Fotballgal redaktør

 7. Myklebust håper på comeback i cupfinalen

 8. Supporterbildene strømmer inn

 9. Knips deg frem til finalen på Ullevaal

 10. Frida (1) vantto finalebilletter

Les mer om

 1. Fotball-NM