Milano-trøbbel på San Zero

<br></br><br></br><p>På folkemunne er San Siro blitt omdøpt til San Zero. Årsaken er at Milan og Inter har spilt åtte hjemmekamper uten en eneste seier på det nylagte kunstgressdekket.</p>

AC Milan forward Giampaolo Pazzini reacts after missing a scoring chance during a Champions League, Group C, soccer match between AC Milan and Anderlecht at the San Siro stadium in Milan, Italy, Tuesday, Sept. 18, 2012. (AP Photo/Antonio Calanni)
  • Tore Strand

I kveld gjør Milan et nytt forsøk på å forlate San Siro med sesongens første hjemmescoringer og seier når Cagliari kommer på besøk. 0–1 mot Sampdoria og Atalanta ble fulgt opp av 0–0 mot Anderlecht i mesterligaen. Inter har også slitt og gikk på sitt andre tap i serie A da svake Siena vant 2–0 på San Siro sist søndag.

De to Milano-gigantene har hatt en usedvanlig slett start på hjemmesesongen. Mange i klubbens leire skylder på et helt nytt underlag.

San Siro har i årevis slitt med et dårlig banedekke. Det at anlegget slipper minimalt med sol inn, har ført til at banen raskt blir slitt og ubrukelig. I siste sesong byttet en banedekke seks ganger. Hver gang kostet det 1,5 millioner kroner, en utgift de to klubbene har delt på. Foran denne sesongen bestemte en seg for å legge et dekke med en god del kunstgress i. Så langt har de to klubbene slitt foran eget publikum på underlaget som kostet vel fem millioner kroner.

Trøsten for Inter er at det har gått bedre borte. Laget har ikke Inter sluppet inn et eneste mål på bortebane der det så langt er blitt full poengfangst. I den første hjemmekampen i serie A ble det imidlertid 1–3 mot Roma, og søndag kom et nytt tap for bunnlaget Siena som sikret seg sesongens første seier mot Inter.

Også i europaligasammenheng har Inter levert svake kamper hjemme. Mot Hajduk Split tapte en 0–2 og avanserte takket være en solid 3-0-seier borte. Det var også resultatene på fremmed gress som sendte Inter videre mot Vaslui og Rubin Kazan, etter at begge hjemmekampene endte 2–2.

Milan har hatt en enda mer trøblete start på sesongen. To tap på de to første kampene i serie A har en ikke opplevde de siste 80 årene, og etter et nytt nederlag borte mot Udinese sist søndag, er storklubben å finne på en urovekkende svak 15. plass på tabellen.

Ifølge visepresident Adriano Galliani er imidlertid trener Massimiliano Allegri fredet. Milan-sjefene peker heller på en kraftig utskifting av spillere og at det tar tid å spille inn et nytt lag som årsak til den svake starten. Profiler som Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Clarence Seedorf, Alessandro Nesta, Gennaro Gattuso, Mark van Bommel, Antonio Cassano og Filippo Inzaghi er borte siden sist.

Sistnevnte er blitt trener for Milans gutter17-lag og skal visstnok allerede ha vært i en heftig krangel med trener Allegri, noe som har ført til ville rykter i klubben om at trenerens posisjon ikke er så sikker som visepresident Galliano vil ha det til. Og at Inzaghi er klar til å overta.

Derfor vil nok en seier i kveld mot et Cagliari-lag som ligger to plasser bak Milan og har til gode å vinne, være kjærkommen for Allegri & Co. Etter det står bortekamper mot Parma i serie A og Zenit i mesterligaen på programmet for et Milan-lag som ble nr. to i serie A sist sesong.

Fakta

San Siro

Navnet kommer fra bydelen San Siro i Milano. Ble innviet i 1926 da Inter slo Milan 6–3 i åpningskampen. Milan har brukt banen siden åpningen, og siden 1947 har Inter og Milan delt på å leie banen som eies av kommunale myndigheter.

I 1980 fikk Stadion også navnet Giuseppe Meazza til ære for legenden som spilte mest for Inter, men også litt for Milan på tampen av karrieren. Han vant VM med Italia i 1934 og 1938. Det er helst Inter-tilhengerne som bruker navnet Giuseppe Meazza.

Milan har en avtale som går frem til 2030 om leie av banen, og betaler årlig 32 millioner kroner i året for det. Inter betaler litt mer pr. år.

I serie A er det kun Juventus som eier sin egen bane. Praktanlegget Juventus Stadion sto ferdig foran siste sesong og kostet hele 1,1 milliard kroner å bygge.