Fotball

Sensasjonell snuoperasjon av AaFK

Slo Vålerenga for første gang borte i eliteserien.

MATCHVINNER: Sakari Mattila har sendt Aalesund foran mot Vålerenga.
  • Kristian Stenerud

VÅLERENGA — AALESUND 1-2

Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtofts kampplan var at AaFK skulle forsøke å overraske Vålerenga med å stå høyt i banen. Det fungerte godt innledningsvis, men uten at bortelaget klarte å skape så mye. Vålerenga hadde den første avslutningen fra farlig posisjon, men Simon Larsens avslutning fra seks-sju meter gikk langt over etter en corner.

Etter at AaFK hang bra med i starten, var det Vålerenga som tok over spillet på Ullevaal stadion. AaFK hadde problemer med å komme seg opp på siste fjerdedel av banen, ofte på grunn av dårlige pasninger og lite bevegelse. Etter en halvtimes spill kom bortelagets første gode angrep, som endte med avslutning på mål. Oddbjørn Lie slo inn til Leke James som ga den videre til Henrik Bjørdal, men avslutningen hans ble for svak og keeper reddet enkelt.

Baklengsmål etter corner

37 minutter ut i kampen så det ut som Vålerenga tok ledelsen etter et skudd fra Grindheim, men det gikk via Mäntylä og ut til corner. Der var AaFK heldige, for Grindheim fikk avslutte fra 17-18 meter. Minuttet etter fikk Mattila løsnet et godt skudd som Langer måtte slå ut.

Men for lag som er i motgang så er det typisk at det kommer et baklengsmål. Høyreback Niklas Gunnarsson fikk gå opp alene og stanget inn 1-0 etter en corner da det var spilt 43 minutter. Dermed fikk AaFK en verst tenkelig avslutning på første omgang.

HEADING: Niklas Gunnarsson gir Vålerenga ledelsen mot Aalesund.

Leke utlignetDet var Vålerenga som var best i starten av andre omgang og festet et grep. Ti minutter etter pause kom omgangens første sjanse til hjemmelaget. Heltne Nilsen fikk gå opp alene og heade mot mål etter et innlegg fra Grindheim, men Grytebust holdt den enkelt.

Vålerenga kunne gått opp til 2-0 da Mattila rotet det til og mistet ballen, men heldigvis for bortelaget gikk Browns avslutning like utenfor. Det er vel ikke å overdrive når vi sier at store deler av andre omgang var et stort gjesp. Men et kvarter før slutt fikk AaFK-supporterne endelig noe å juble for.

Latifu slo et godt innlegg fra kanten av 16 meter, der Leke James kom løpende inn i feltet og stanget ballen i mål til 1-1. Et godt nigeriansk samarbeid bak det målet, og viktig for Latifu som slo mange svært svake innlegg tidligere i kampen. Og nå skjedde det mye på kort tid!

Snuoperasjon

AaFK fikk frispark fra kanten av 16 meter ni minutter før slutt. Kaptein Mattila banket ballen over muren og i mål til 2-1 for bortelaget. Godt satt av den finske midtbanespilleren, men trener Kjetil Rekdal er neppe imponert over sin egen keeper. Etter scoringen jublet spillerne vilt på banen, mens spillere og trenere på benket hoppet og jublet heftig av glede.

Etter scoringen var det naturlig nok Vålerenga som hadde ballen og styrte det som skjedde. AaFK la seg lavt og banket bort alt av baller som kom inn i 16 meteren. Men ett minutt på overtid var AaFK griseheldige som ikke slapp inn et mål. Latifu reddet på straken og reddet dermed seieren.

Kveldens 2-1-seier mot Vålerenga er den første borteseieren AaFK har tatt mot hovedstadslaget i eliteserien.

Vi fulgte kampen her:

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm118302481627
2Molde1181222111125
3Viking126332213921
4Strømsgodset115241720-317
5Sarpsborg 081051422121016
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Vålerenga Fotball
  3. Aalesunds FK