Fotball

Spania har vunnet gull i de to siste EM. Spissjoker Aritz Aduriz (35) har sølv – i langrenn.

Stjernespissene ble vraket, men landslagssjefen fant plass til en tidligere skiløper i EM.

Spissjoker Aritz Aduriz på en pressekonferanse med Spania.
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

PARIS (Aftenposten): Diego Costa ble vraket. Fernando Torres, finalehelten fra 2008, ble også vraket. Men Spanias landslagssjef Vicente del Bosque fant – til slutt – plass til mesterskapsdebutant Aritz Aduriz (35).

Baskeren er en "late bloomer". Han er en liten eventyrhistorie. For hvor mange fotballspillere er det som kun har spilt 14 minutter landslagsfotball ved fylte 35 år – og noen måneder senere blir tatt ut som en av to spisser for den regjerende mesteren?

Aritz Aduriz er der nå. I troppen til EM-outsider Spania.

Men det hadde de færreste trodd for fire-fem år siden. I oktober 2010 fikk 29 år gamle Aduriz sin landslagsdebut i en EM-kvalifiseringskamp mot Litauen. Det ble med 14 minutter. Så var det over. Trodde alle.

Multitalentet fra San Sebastián leverte ikke. Han var strøket på listen med potensielle landslagsspisser. Han var ikke noe alternativ lenger, landslagssjef Vicente del Bosque var skråsikker på at det ble med de 14 minuttene.

— Jeg er en stabukk, jeg gir meg ikke, svarte Aduriz.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Spansk sjokktap i generalprøven

 2. «Kroppen» skal skyte Polen mot toppen

 3. Her er alle stjernene som skal spille i EM

Trosset foreldrene

Den hodesterke spissen leverte i stedet bedre og bedre år for år. Han var ikke på vei ned. Han var på vei opp. For hver sesong scoret han hyppigere og hyppigere. I høst ble det et krav fra både medier og supportere at den da 34 år gamle spissen burde få en ny sjanse. Men Vicente del Bosque ville ikke, Aduriz passet ikke inn i hans fotballfilosofi.

Men i mars, en måned etter at spissen fylte 35 år, ga Spanias landslagssjef etter for presset. Aduriz fikk sjansen i privatlandskampen mot Italia. Og scoret. Etter det har han vært inne i varmen.

— Vi hadde en angrepsplan med Alvaro Morata og Paco Alcácer, men Aduriz har utviklet seg til å bli den beste målscoreren i Spania, sier Del Bosque.

Nå er han joker i den spanske EM-troppen. Mot alle odds. For Aritz Aduriz skulle ikke bli fotballspiller. De ønsket ikke det.

— Min mamma og pappa var veldig idrettsinteresserte. Men de brydde seg overhodet ikke om fotball. Jeg måtte overtale dem for å få lov til å spille fotball. Men selv da insisterte de på at jeg skulle surfe i stedet for å spille fotball.

Foreldrene tok guttungen med overalt hvor det var mulig å konkurrere. Surfing på La Concha-stranden i San Sebastián. Skiturer ved fjelltoppene i Baskerland.

— Jeg elsker all sport. Jeg har stått på ski, jeg har kjørt snowboard, jeg har surfet, spilt tennis, alle ulike idretter har hjulpet meg å forbedre koordinasjonen. Men i dag holder jeg meg til golf i tillegg til fotball. Det er mindre farlig ...

Som niåring ble Aritz Aduriz nummer to i niårsklassen i det spanske mesterskapet i langrenn.

Hodestyrke og kondisjon

35-åringen kan altså trygt kalle seg et multitalent. Han utviklet koordinasjonen som gjør at han kan time headingene på fotballbanen. Og han utviklet kondisjonen som gjør at han er en av dem som løper mest i hver eneste kamp.

— Vi er veldig heldige som har ham på laget. For hvert år som går, blir han bedre og bedre. Han har stor tro på seg selv, han har fantastiske holdninger, han er en skatt for oss, har Athletic Bilbao-trener Ernesto Valverde uttalt.

— Han har hatt jevn progresjon de siste fem sesongene. Han har scoret flere og flere mål, fra og med den siste sesongen i Valencia (2012). Til slutt var prestasjonene såpass bra, og ropene fra supporterne såpass høye, at Vicente del Bosque ikke lenger kunne ignore ham, sier Spania-ekspert Petter Veland.

- Hodespill og arbeidskapasitet er hans styrker?

— Ja, og de to styrkene kommer til syne ved at han scorer ofte tidlige mål og sene mål. Det som kjennetegner ham er det gode hodespillet, i rekken av store tunge baskiske spisser, til tross for at han ikke er så veldig høy. han skiller seg ikke ut i terrenget, men har en fantastisk spenst og timing. Han har en enorm vilje og er ikke redd for å få seg en trøkk. Det er nøkkelen til at han er så god på hodet.

Veland mener Aduriz får jokerrollen for Spania i EM.

— Når Del Bosque tar ut førsteelleveren, er Morata spissen. Jeg utelukker heller ikke at han gjør som i EM 2012, der han brukte en "falsk nier". Han har tatt ut to spisser i troppen og Aduriz er en type som kan gi Spania plan B. Han og Morata er veldig ulike som spisser.

- Så dersom Spania ligger under 0–1 og det gjenstår et kvarter, kommer Aduriz inn?

— Ja. Det er jeg ganske sikker på.

Kilder: El Correo, FourFourTwo, The Guardian

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

Les mer om

 1. Fotball-EM
 2. Spanias herrelandslag fotball
 3. Tsjekkias herrelandslag fotball