Høgmo om Ungarn-fiaskoen: - Det var ikke gambling

80 dager etter playoff-exiten i Budapest snakker landslagssjef Per-Mathias Høgmo om det omstridte laguttaket da EM-plassen glapp.

Aftenposten møtte landslagssjef Per-Mathias Høgmo onsdag ettermiddag.

ULLEVAAL STADION: Herrelandslaget i fotball så lenge ut til å gå mot sitt første mesterskap siden 2000 da Per-Mathias Høgmos lag tok ledelsen mot Italia på Olympiastadion i Roma i fjor høst.

Det endte med tap, som gjorde at direkteplassen til EM-sluttspillet i Frankrike glapp. Tap ble det også da laget fikk sjansen i to playoff-kamper mot Ungarn. 0-1 på Ullevaal, 2-1 i bortekampen. Mesterskapstørken fortsetter.

Forsvarer Henriksen/Ødegaard-valget

Aftenposten møtte Høgmo på landskamparenaen i Oslo 80 dager etter fiaskoen i den ungarske hovedstaden. 56-åringen fastholder at laguttaket, med Markus Henriksen som spiss og Martin Ødegaard i den hengende rollen rett bak, som både overrasket og engasjerte, ikke var gambling.

— Nei, det var det ikke. Da må man si at det nesten alltid er det når man tar ut et lag. Det var en kalkulert vurdering om hvordan vi håpet å slå Ungarn. Som trener tar du et valg der og da, og vi tok ut det laget vi hadde mest tro på i forhold til hvordan inngangen til kampen kom til å bli mot et ultradefensivt lag og hvordan vi skulle klare å åpne dem. Markus Henriksen var formspilleren, den beste, han scoret mest mål, samtidig som vi valgte å bruke Martin Ødegaard for å prøve å åpne dem i 1. omgang. Så skulle vi sette innpå litt tyngre skyts utover i 2. omgang. Det var bakgrunnen for laguttaket, sier Høgmo til Aftenposten.

Les også

Høgmo slår tilbake mot påstander om sjokkuttaket

Les også

Fotballpresidenten: - Høgmo fortsetter som landslagssjef

Aftenposten møtte landslagssjef Per-Mathias Høgmo onsdag ettermiddag.

Sykdom og skade — Ville du gjort det samme igjen?

— Du vet jo aldri hva motparten hadde gjort, det kunne blitt bedre eller det kunne blitt dårligere.

- Var det du som tok ut laget eller hvordan oppsto planen om å bruke Henriksen og Ødegaard på topp?

— Vi hadde sykdom i troppen helt inn i kampdag. To av spillerne som var tenkt å starte var usikre. Det gjorde at vi hadde mye diskusjoner helt til det siste. Vegard Forren hadde feber, Markus Henriksen slet med en betennelse i en tå, det var litt spørsmål rundt de to.

- Jeg som beslutter

- Var det du som tok ut laget eller var det flere involverte?

— Det er alltid en diskusjon i trenerteamet i forhold til dette. Det er høyt under taket, det er lov å mene, men det er jeg som beslutter, sier Høgmo.

- Så det var du som tok ut laget endelig?

— Ja, selvfølgelig.

Det fungerte dårlig, og Norge tapte 2-1 i den siste kampen, og dermed ble entusiasmen og den optimistiske vinden som blåste over landslaget sist høst snudd til skuffelse.

- Skuffelsen satt i lenge

Også for Høgmo, som har holdt en bevisst lav profil siden november-oppgjøret.

— Skuffelsen var stor og den satt i lenge. Det var greit å ta en fot i bakken. Neste kamp kom først om mange måneder, så man får ikke sjansen til å gå på trening dagen etter og vaske det vekk. Men nå er motivasjonen tilbake for fullt, sier landslagssjefen.

Og legger til:

— Fakta i playoff viser at vi på de to kampene mot Ungarn skapte 15 målsjanser og scoret ett mål. Vi hadde 24-3 i cornere, hadde et stort spillemessig overtak. Men november ble utfordrende for oss med mye kamper på en del spillere blant annet. Og så var det også en del tilfeldigheter. Vi hadde stolpeskudd og var alene med keeper i begge omgangene i Budapest, minnes Høgmo.

Nå venter fem treningskamper for landslaget, før VM-kvalifiseringen sparkes i gang til høsten.