For to år siden ble det tårer og fiasko. Nå har de satt seg et hårete mål

Er det mulig å gå fra null EM-poeng til VM-medalje på to år? Ja, mener fotballandslaget.

De norske spillerne motiverer hverandre før kampen mot Danmark forrige uke.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas

PORTIMAO: Det er klart etter et omfattende arbeid med å legge listen på riktig nivå før sommerens store fotballfest i Frankrike.

Null mål og null poeng i Nederland for to år siden skremmer ikke Maren Mjelde, Caroline Graham Hansen og deres lagvenninner fra å sikte skyhøyt.

Lykkes de, vil det være første gang siden 1995 at Norge tar medalje i et fotball-VM.

– Du går ikke inn i et VM bare for å delta. Med det vi har vist det siste året, og med den progresjonen vi har hatt, så er det naturlig for oss å sette et høyt mål og ha noe å strekke oss etter, sier kaptein Mjelde.

For målet er klart: I sommerens VM skal Norge ta medalje.

Hun synes ikke at laget nå legger et enormt stort press på seg selv. Forventninger er noe toppidrettsutøvere må leve med.

– Vi vet at det er knallhard jobbing som må ligge i bunnen om vi skal klare det, sier hun.

Les også

Herlovsen øyner landslagsrekord: – På tide at noen slår den Isabell

Slik så det ut da Norge hadde kvalifisert seg for VM etter å ha slått Nederland.

Manglet mål, fikk kritikk

Da Martin Sjögren ble ansatt som landslagssjef et halvt år før 2017-EM, sa daværende toppfotballsjef Nils Johan Semb at det forestående mesterskapet bare var et mål på veien.

Da EM endte i tårer, ble innstillingen kritisert for å være for defensiv. Semb sa riktignok i etterkant at det interne målet hele tiden hadde vært kvartfinale.

Mangelen på en målsetning var likevel et av argumentene Ada Hegerberg trakk frem da hun sa takk for seg på landslaget etter mesterskapet. Også i den interne evalueringen etter EM ble det samme kritisert.

– Der var det gjennomgående at vi syntes det var feil å legge listen for lavt. Både vi og spillerne vil ha noe å strekke oss etter, men vi er jo veldig klar over at vi må treffe med absolutt alt om vi skal nå målet, sier Sjögren nå.

Les også

Trøbbel for Norge: Halve VM-laget er ute

Europamesterskapet i Nederland for to år siden ble en stor nedtur for det norske laget.

Trigger og motiverer

Lagets fremste profil, Caroline Graham Hansen, mener det er veldig naturlig å sikte seg inn mot medalje. Det viktigste var å finne et nivå som laget tror de kan nå.

– Vi ville aldri gjort det hvis det ikke trigget oss og ga motivasjon, sier Wolfsburg-spilleren. Hun mener den avgjørende seieren over Nederland i siste kvalifiseringskamp hadde mye å si for hvor de nå sikter.

– Når vi slår europamesteren, så blir det litt defensivt å gå inn i et mesterskap uten å ha troen på oss selv. Så har det også med utviklingen vi har hatt som lag. Det er noe som trigger oss, og ikke noe som gjør oss redde, sier Hansen.

I fotballforbundets handlingsplan for 2016–2019 står det at kvinnelandslaget skal kvalifisere seg til alle mesterskap i perioden, og ta medalje i minst ett av dem.

Sjögren avviser imidlertid at laget følte seg tvunget til å adoptere det samme målet.

– Nei, det var et strategidokument som ble vedtatt på fotballtinget for fire år siden. Vi satte det målet vi mener det er relevant for oss å jobbe etter, sier han.

I årets Algarve cup har laget slått Danmark og Kina. Førstnevnte ble for sterke i EM for to år siden, mens sistnevnte er klare for sommerens VM.

Selv om ikke resultatene i mars betyr noe i det store bildet, tar Mjelde med seg det positive fra resultatene. Hun mener imidlertid at det aller beste er kvaliteten laget nå har på treningene.