Fotball

Vil ha besøksforbud for fotballpøbler

I Sverige ble en mann drept før fotballkamp. Antallet voldsepisoder rundt fotballen økte i Norge i fjor. Stortingsrepresentant Jan Bøhler har lovforslag på gang.

LOVFORSLAG: Jan Bøhler vil nekte pøblene å nærme seg fotballen.
  • Kurt B.M. Haugli

– Det er små marginer. Det som skjedde i Sverige kunne også hendt i Norge, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap).

Bøhler var selv til stede da voldelige elementer fra de såkalte casualsmiljøene rundt Vålerenga angrep Lillestrøm-supportere på Grorud i fjor. Det var under en cupkamp mellom Grorud og Lillestrøm at Vålerenga-casuals gikk til angrep. Situasjonen var svært dramatisk den gangen. Bøhler mener at vi kan prise oss lykkelige over at det ikke har gått liv tapt i voldelige oppgjør hvor norske fotballsupportere har vært involvert.

Lovendring

Jan Bøhler sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet og vil nå fremme et lovforslag som skal stoppe voldelige elementer rundt fotballen fra å nærme seg en fotballstadion på kampdagen.

– Jeg sendte over forslaget til departementet 20. februar. Jeg har også spurt justisministeren om dette blir fremmet. Han ga ikke noe klart svar og jeg vil derfor selv komme til å fremme forslag til lovendring for Stortinget, sier Bøhler til Aftenposten.

Les også

– Utesteng dem på livstid

Saken som ryster Sverige

Svensk fotball er rystet i sine grunnvoller etter drapet på en Djurgården-tilhenger i Helsingborg søndag ettermiddag. Mens politiet jobber på spreng for å oppklare drapet på den 43 år gamle firebarnsfaren, spør svenskene seg hvordan det kunne gå så langt.

Voldsepisoder og tribunebråk har vært en del av svensk fotball i årevis. Norge og Sverige har de siste tiårene hatt et tilskuersnitt på samme nivå. Likevel har kamper i Sverige vært rammet av stygge episoder langt oftere enn i Norge.

Les også

Han skulle jo bare på fotballkamp

Men i Norge har det også vært en økning. Da Jan Bøhler jobbet med forslaget til endring av lovene innhentet han tall for fotballrelatert vold fra politiet.

– Det var 20 alvorlige voldshendelser i fjor. En dobling fra året før. I tillegg var det 15 tilfeller som ble avverget. I fire tilfeller ble fire personer som ikke hadde noe med disse voldsmiljøene skadet. Fire helt uskyldige mennesker, sier Bøhler til Aftenposten.

Kunne blitt stygt

Bøhler er klar til å bekjempe den voldelige kulturen med alle midler. Han er styreleder i Grorud og hadde hatt kontakt med politiet før den nevnte cupkampen mellom Grorud og Lillestrøm i fjor.

– Heldigvis var politiet til stede, men det kunne endt opp som en stygg affære. De som gikk til angrep kunne fort ha kommet til å skade helt uskyldige personer, sier Bøhler.

Han kaller de som oppsøker fotball for å slåss for «alvorlige kriminelle».

– Tror du at du kommer ondet til livs med en lovendring?

– Det er på tide å sette ned foten. Jeg tror vi kan forhindre farlige situasjoner dersom vi klarer å holde noen unna stadion rundt kamptidspunktet. Det må ikke bli slik at folk er redde for å gå på kamp.

Kan være uheldig

Heller ikke den tidligere politimannen Johnny Brenna kan utelukke at situasjonen i Norge kan komme ut av kontroll i en gitt situasjon.

– Vi har hatt voldelige sammenstøt mellom fotballtilhengere også i Norge. I en opphetet situasjon kan det fort skje at noen er “uheldig” i den forstand at det hele ender opp med at noen mister livet, sier Brenna som har god kjennskap til de voldelige miljøene rundt norsk fotball.

Les også

  1. Politiet etterlyser vitner etter supporterdødsfall

Eliteserien

SVUTMP
1Bodoe/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien