Fotball

Nå har de norske spillerne skjønt det

KOMMENTAR: Den lange joggeturen slutt, Norge nærmer seg 2018, skriver Ola Bernhus.

Norge kunne juble for seier hjemme mot Bulgaria.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Norge-Bulgaria 1–0

Nå har de norske spillerne skjønt det. En landskamp må utføre med maksimalt trøkk. Da blir det gjerne godt spill også.

Norge hadde ikke bare glemt de destruktive maset om bulgarsk filming i forrige kamp. De hadde også glemt ideene om egen fortreffelighet, den som hadde fått dem til å stille lave krav og til å surne når noen våget å antyde at de kunne spilt bedre.

Nå hadde de selv, eller trener Lagerbäck, fått dem til å forstå hvordan internasjonal fotball spilles i 2018. Ferdighetene kan variere, det er naturligvis et sprang opp mot de ypperste i verden, men det må aldri stå på dette:

Intensitet, full fart i løpene, røft arbeid over store områder, variasjon og pågåenhet i angrep.

Nå kan både spillere selv og trenerteamet innrømme at kampene mot Kypros, Bulgaria (første gang) og Slovenia foregikk på 80 prosent. Som ikke er nok, fordi det avslører fell i stedet for å tildekke dem, mens 100 prosent har den motsatte virkning.

  • Bommet på kjempesjanse: Kampens store spiller var bare opptatt av én ting i seiersintervjuet
Les også

Kampens store spiller var bare opptatt av én ting i seiersintervjuet

Ola Bernhus kommenterer sport for Aftenposten.

Det gir fremdrift, mot i brystet, rom og plass til skapende detaljer – og usikkerhet hos motstanderne. Et lag som ikke får motspillerne til å tvile, er ikke et godt angrepslag.

Slovenia trengte aldri tvile lørdag, nå ble Bulgaria stilt overfor vanskelige valg løpende.

Tonen ble satt

Derfor var det så viktig at Selnæs, Aleesami og King slo til med en tempofylt og truende kombinasjon med en gang. Tonen var satt.

Ole Selnæs – en spiller som bør ha ballen mye og fikk den – brakte inn den variasjonen i spillet som ikke har vært der tidligere under Lagerbäck. Backene Omar Elabdellaoui og Haitam Aleesami kom i full fart hele tiden og leverte nye ideer til spillet. Det er slik man operere ute på kantene nå til dags.

Spissene Tarik Elyounoussi og Joshua King (halve motstanderlaget fikk gult kort i forsøk på å stanse ham) brukte all sin fart og vilje på topp og var så plagsomme som spisser skal være. Uslitelige. Bak dem lå noe som enkelte ganger lignet en bevegelig mur.

Jubel for forsvar

Det er slett ikke vanlig at et norsk publikum jubler over forsvarsspill, men det skjedde nå, når Norge gang på gang gjenvant ballen helt oppe ved Bulgarias 16- meter.

Det ville vært ille for humør og den nyvunne troen på 2018-fotball om alt dette ikke hadde gitt mål. Men kombinasjonen Aleesami, Elyounoussi (T), Aleesami, Elyounoussi (M) satte en solid strek under den første omgangen med 1–0 etter en halv time.

Det er mulig å kombinere seg gjennom et forsvar, også for et norsk landslag, selv om den slags prat er blitt møtt med mye forakt gjennom årene. Romantisk fotball. Naivt.

Kunne det fortsette?

Kunne Norge fortsette dette kjøret i annen omgang, var det nok krefter og selvbevissthet i laget til å presse igjennom de tre poengene denne kampen måtte gi?

Selvbevisstheten holdt, presisjonen ble mindre, men laget var til å kjenne igjen etter førsteomgangen. Det var så man begynte å tenke at Norges landslag har oppdaget noe de ikke tenkte på før – og da kan det jo bli bra i fremtidige kamper også?

Hvis fotball var så enkelt. Men man kan alltid støte på motstandere som er flinkere til å ødelegge enn Bulgaria var denne gangen, og hva da?

Det får være Lagerbäcks oppgave.

Vi som bare skal titte på, vi er fornøyde dersom det er slike ideer Norges spill skal være grunnlagt på i de neste kampene. Og så kan det være greit å slippe å skrive at norske spillere ikke stiller høye nok krav til seg selv.

Les mer om

  1. Norges herrelandslag i fotball