Europeisk fotballnasjon kopierer forslaget som ble latterliggjort i Norge

Ukrainsk fotball kutter antall lag og innfører sluttspill.

Forslaget om å kutte antall lag i eliteserien møtte kraftig motbør. Her er Rosenborgs Pål André Helland mot Vålerenga.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen

Det skapte store bølger i norsk fotball da det nederlandske konsulentselskapet Hypercube på bestilling fra Norsk Toppfotball i 2014 kom med sine forslag til endringer i det norske seriesystemet.

Forslaget innebar å kutte antall lag i eliteserien fra 16 til 12, innføre sluttspill og flytte cupfinalen.

Aftenpostens kommentator Ola Bernhuskalte forslaget for «meningsløst».

— Ubrukelige forslag

Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen var blant fotballstemmene som var sterkt imot forslaget.

— Dette er jeg totalt imot. Dette er bare tøv. Helt ubrukelige forslag, sa tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen til VG.

Etter mye motbør fra fotballfamilien ble forslaget lagt i skuffen.

I fjor ble det utarbeidet et nytt forslag, og på fotballtinget sist helg ble det vedtatt en ordning med nytt seriesystem i norsk fotball. Det ble imidlertid ikke gjort noen endringer av ordningen i eliteserien.

Les også

Fotballtinget vraket NFF-styrets forslag – likevel blir det nytt seriesystem

Serien deles i to

Nå innfører Ukraina en serieordning lik den som ble latterliggjort i Norge. Futbolgrad melder at antall lag i ukrainske Premier League fra neste sesong vil kuttes fra 16 til 12 lag.

Alle lagene møtes borte og hjemme, før ligaen deles i to. De seks øverste lagene vil da spille om serietittelen og Europa-kvalik, mens de seks nederste vil kjempe om å unngå nedrykk. Klubbene vil ta med seg poengene fra første del av sesongen inn i sluttspillet.

Endringen av seriesystemet skal være et forsøk på å redde ligaen fra økonomisk kollaps. Eieren av storklubben Dinamo Kiev sa etter at endringen ble vedtatt at målet er å gå tilbake til 16 lag i toppdivisjonen om to sesonger.