Fotball

«Tiden med kriminalitet og maktmisbruk i FIFA er ikke over»

KOMMENTAR: Gianni Infantino klarer ikke å endre FIFAs ukultur over natten, mener Ola Bernhus.

TAPER OG VINNER: sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa måtte til slutt gratulere Gianni Infantino som seierherre.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Mange, ja de aller fleste fotballelskere, ønsker å svare ja på spørsmålet. Sveitseren Gianni Infantino, den nye FIFA-presidenten, har noe de andre kandidatene ikke hadde. En evne til å skape håp om bedre tider for den herjede organisasjonen.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Dessuten – nå kan de puste lettet ut, de som fryktet det verste, at sjeik Salman fra Bahrain skulle bli valgt. LES ALT OM DAGENS FIFA-VALG HER:

Les også

  1. FIFA vraket den omstridte sjeiken - Infantino valgt til ny president

  2. FIFA-reformen vedtatt: Slik skal krisen snus

  3. Selv ikke han som ledet pampenes reform, tror at denne mannen kan forandre FIFA

  4. Slik frykter Hallén at stemmer blir «kjøpt» i FIFA-valget

  5. Sju ting du må vite om dagens presidentvalg i FIFA

Før valget åpnet i Zürich fredag, ble det sagt at utsendingene bare hadde fire onder å velge mellom. I så fall valgte de det minste, i hvert fall om vi ser dette fra Europa.

Gianni Infantino fikk lett spill da det viste seg i første stemmerunde at favoritten sjeik Salman ble sviktet av noen av dem han stolte på.

Betyr dette at det er slutt på maktmisbruk og økonomisk vanstyre i verdens største organisasjon? Nei, det vil være å håpe for mye. Gjennom 40 år, med brasilianeren Joao Havelange og sveitseren Sepp Blatter på toppen, har korrupsjon og bestikkelser blitt en del av arbeidsmetodene i FIFA. Det lar seg ikke endre over natten.

Ikke helt ren

Dessuten er det nok av dem som advarer mot Infantino også. Som den suspenderte UEFA-sjefen Michel Platinis nærmeste medarbeider har han selv vært tett innpå, om ikke involvert i, den ukulturen som både FIFA og UEFA er herjet av.

Infantino beskyldes også for å ha spilt en rolle da greske Olympiakos gled av kroken i en kampfiksingsskandale som de burde ha blitt straffet for.

Gjennom 40 år, med brasilianeren Joao Havelange og sveitseren Sepp Blatter på toppen, har korrupsjon og bestikkelser blitt en del av arbeidsmetodene i FIFA. Det lar seg ikke endre over natten.

Kjenner knepene

De 53 europeiske landene stilte seg likevel bak Infantino, for ingen av de andre kandidatene kunne måle seg med kandidatene Europa fryktet, sjeik Salman.

Nå er håpet at Infantino vil bruke sine kunnskaper om triks og miks til å få redusert ukulturen.

Men å avskaffe den vil ta lengre tid enn en presidentperiode eller tre, så dypt som den sitter. I de fleste av FIFAs 209 medlemsland er korrupsjon og bestikkelser en del av hverdagen, og mange av fotballederne vil fortsatt vente seg personlige fordeler for å stille opp for FIFA.

Mange og dyre løfter

Når Gianni Infantino overraskende slo sjeik Salman fra Bahrain, så kan det neppe skyldes at han kjøpte stemmer. Men han gikk langt i å love de minste forbundene adskillige millioner i ekstra støtte, millioner som den aktuelle presidenten venter å få glede av. Og han lovte å prøve å få utvidet fotball-VM til 40 land. Ganske vidløftig.

Det er likevel noe ærlig over Infantino som konkurrenten manglet. Det kan være så enkelt at hans åpenbare kvalifikasjoner vant over sjeik Salmans sjarm, velskapte valgtale og rause løfter.

At fornuften seiret til slutt.

Til hjelp får Infantino den reformen som ble vedtatt tidligere på dagen. Nå skal det bli et klart skille mellom administrasjon og styre, kvinnefotballen skal løftes, pengestrømmen skal kontrolleres, lønn og godtgjørelser skal bli offentlige.

Noe å ta fatt på, Infantino!

Les mer om

  1. FIFA