VIF-kapteinen om elendigheten: - Må ikke tro vi er for gode til å ligge der vi gjør

Fotballens festdag endte i bakrus for Vålerenga. Og oppsummerte på mange måter VIFs begredelige første tredel av sesongen.

Vålerenga-kaptein Christian Grindheim var skuffet etter tapet for Haugesund.
  • Kjetil Flygind

ULLEVAAL (Aftenposten): 10 poeng på 11 kamper, syv tap, 12. plass på tabellen, mot nytt millionunderskudd, laber interesse og flere tomme enn fulle seter på hjemmekampene. Det har vært en stri vårsesong for Oslos stolthet.

Men er det så mye å være stolt av lenger? Den sportslige oppturen som «alle» forventet da Kjetil Rekdal gjorde comeback i trenerjakken i januar 2013, venter man fortsatt på. Økonomisk er det liten bedring tross i flere titalls millionkutt og nedskjæringer. I tillegg har Oslo-folket åpenbart bedre ting å gjøre enn å løse billett når VIF spiller hjemme.

Kontring ødela festen

Mot Haugesund på Ullevaal på fotballens nasjonaldag, med bare drøyt 9000 solgte billetter, kom på mange måter alle symptomene på Vålerengas motgang til syne på én gang.

— Det er veldig frustrerende, vondt, ubehagelig og trist. Vi har noen gode ideer på hvorfor ting er som de er og hvorfor starten på sesongen er blitt sånn. Men når vi startet sesongen med null poeng på tavlen etter fire kamper, så tre poeng etter seks kamper, da har man satt seg selv i en situasjon hvor det blir trykk og press. Det kommer man ikke ut av i løpet av et kvarter. Vi er vel egentlig midt oppe i det nå, sier Vålerengas assistenttrener, Morten Tandberg, til Aftenposten.

Ibrahim Shuaibu avsluttet en god Haugesund-kontring etter 18 minutter med å styre enkelt inn 0–1 på landskamparenaen. Og anført av kaptein og midtstoppergigant William Troost-Ekong holdt Mark Dempseys overraskelseslag vertene unna. Det var tilløp til farligheter flere ganger, men Vålerenga er ikke så skarpe som de har vært før.

- Ikke dette jeg hadde sett for meg

Flere spillere er åpenbart ikke i form, andre er skadet, og når økonomien er som den er, må Kjetil Rekdal bruke de han har. Da blir resultatet et ustabilt lag med ustabile og varierende prestasjoner. Som igjen gir høyst varierende resultater.

Årets 11 første seriekamper har svingt voldsomt. Og med trolig langt færre enn 9000 som var fysisk til stede på kamp 16. mai, har ikke Vålerenga lenger et produkt som fenger. Det er illevarslende.

— Det var ikke dette jeg hadde sett for meg før sesongen startet, nei. Men vi ligger der vi gjør av forskjellige årsaker. Det må vi få løst. Vi har hatt en stri tørn. Fått dårlig betalt i enkelte kamper, vært svake i enkelte kamper, og så må vi få vårt beste arsenal tilgjengelig på banen, sier trener Rekdal.

Vil ikke skylde på skader

Feil spillere sliter med skader, hvis det går an å si det. Moa, spissen som skulle skyte VIF til gamle høyder, er helt ute med kneskade. Daniel Fredheim Holm sliter med et kne. Keeper Marcus Sandberg er skadet, mens Robert Lundström har vært ute en stund. Midtstopper Jonatan Tollås det samme.

— Jeg vil ikke bruke det som noen unnskyldning. Men å ha disse tilgjengelig hadde gitt oss flere alternativer og et høyere nivå. Det er masse kvalitet som ikke er tilgjengelig, fortsetter Rekdal.

Han karakteriserte Haugesund-kampen som en kamp mot klokken og en kamp mot en vegg. Som hans lag ikke klarte å bryte ned. Det har han rett i. I store perioder var det upresist, stillestående, ubesluttsomt og uten timing i det VIF foretok seg.

- Er det fortjent at dere ligger der dere gjør på tabellen?

— Det er helt uinteressant. Men med 10 poeng på 11 kamper tror jeg vi skal være glade for at vi har noen lag bak oss, sier VIF-treneren.

Haugesunderen Christian Grindheim la ikke noe imellom etter tapet mot gamle kjente fra vest:

- Under pari i 11 kamper

— Dette var en forferdelig dårlig fotballkamp. Det var trist. Vi er fortsatt i motgang. Vi skal ikke tro at vi er for gode til å ligge der vi gjør, for det er vi absolutt ikke. Vi scorer for lite mål, slipper inn et mål i nesten hver kamp, da blir det vanskelig å ta poeng.

— For meg personlig tærer dette litt på nå. Det var ikke dette jeg hadde sett for meg. Vi har ikke nok spillere i form samtidig, vi har heller ikke det lille ekstra. Vi har vært under pari i 11 kamper, sier VIF-kapteinen.

Det har ikke Haugesund vært. Etter tre nye poeng kan «araberne» feire 17. mai med 4. plass på tabellen.

Podkasten Aftenpodden sport: Lytt og abonnér i Itunes eller hør episoden her nå:

Eliteserien

SVUTMP
1Viking22163350292151
2Bodø/Glimt22154357292849
3Tromsø22143533231045
4Brann22133639251442
5Molde22125548242441
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk