Denne Kroatia-stjernen er mer verdt enn hele Norges tropp

– Det speiler vår største utfordring, mener Lars Tjærnås.

STJERNE: Luka Modric, her i duell med Brasils Neymar under fotball-VM i fjor, er Kroatias aller største stjerne.

Mens Norge ligger helt nede på en rekorddårlig 70. plass på FIFA-rankingen, befinner Kroatia seg i en helt annen posisjon.

Det kroatiske fotballandslaget røk ut i gruppespillet i fotball-VM i fjor, men ligger likevel hele 51 plasser over Norge på den internasjonale landslagsrangeringen.

Selv om Per-Mathias Høgmos menn er hakk i hæl på serieleder Kroatia i EM-kvalifiseringens gruppe H (se tabell), er Luka Modric & Co klare favoritter før møtet på Maksimir stadion i Zagreb lørdag.

LagKamperPoengMålforskjell
1. Kroatia410+9
2. Italia410+4
3. Norge49+3

For å illustrere forskjellen på lagene, har vi undersøkt hvor mye de to troppene er verdt i norske kroner. Og tallene er nedslående.

Modric mer verdt enn Høgmos menn

Ifølge det tyske statistikknettstedet Transfermarkt, som spesialiserer seg på å vurdere hva fotballspillere over hele verden koster, er Norges tropp totalt verdt 549 millioner norske kroner. Mens Kroatia-sjef Niko Kovac har en tropp som er verdt 4,4 ganger så mye (2,41 millarder).

MEST VERDT: Håvard Nordtveit er Norges mest verdifulle, ifølge Transfermarkt.

Real Madrids midtbanestjerne Luka Modric – som ifølge Transfermarkt vil koste 581 millioner kroner å kjøpe fri – er alene verdt mer enn hele Høgmos tropp til sammen. Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås mener oversikten speiler norsk fotballs største utfordring.

— Det forteller mest om at Kroatia over tid har gjort en imponerende jobb med å utvikle spillere. Tallene blir ekstra interessante fordi vi snakker om to nasjoner med noen lunde likt folketall, og det gjør det enda mer imponerende. Den største forskjellen mellom de to troppene er ikke hvor mange som spiller utenfor landets grenser, men i hvilke klubber de spiller. Derfor også den store forskjellen, sier Tjærnås.

Tjærnås: – Speiler vår største utfordring

Lars Tjærnås mener likevel at Transfermarkts tall ikke er helt korrekte.

— Tallene er litt overdrevet, fordi de belønner i litt for liten grad alder. Ta Darijo Srna opp mot Stefan Johansen som et eksempel. Srna er en strålende spiller, og har vært topp ti høyrebacker i verden. Men han er nå snart 33 år, og har sånn sett ikke den verdien som Transfermarkt gir han. Der mener jeg at Stefan Johansen er underpriset, fordi han har en alder der han fortsatt kan utvikles. Det samme gjelder noen andre i den norske troppen, hvor vi blir litt "straffet" for å ha en ung tropp.

GOD STEMNING: Martin Ødegaard – her sammen med landslagssjef Per-Mathias Høgmo (t.h) fra gårsdagens trening på Marbella – blir sett på som et av verdens største talent. Likevel er han bare verdt 42,5 millioner kroner, ifølge Transfermarkt.

– Likevel: Det er ingen tvil om at dette speiler vår største utfordring. Det er å utvikle, og eksportere spillere, til en enda bedre klubbhverdag. I klartekst betyr det å spille fast eller regelmessig i store ligaer for gode klubber. Det er også like liten tvil om at Kroatia er relativt store favoritter nettopp på grunn av dette, sier Aftenpostens fotballekspert.Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter er enig.

– Dette regnestykket gjenspeiler mest av alt norsk fotballs manglende evne til å få frem toppspillere over en lang periode. Vi har få spillere ute i de store ligaene, og ingen som spiller fast i storklubber. Kroatia har en lang tradisjon for å eksportere toppspillere i mange ballidretter. Prissammenligningen gir en antydning om kvalitetsforskjellen, men i gode tider har Norge klart å kompensere med et godt kollektivt spill, sier Kroksæter.