Fotball

Sarpsborg rystet nesten overmakten. Så ble de utspilt i Europa-debuten.

Sarpsborg 08 var best i én omgang. I den andre ble Besiktas for sterke.

Ole Jørgen Halvorsen tar for seg i en duell i den første kampen i gruppespillet i Europaligaen.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

Besiktas-Sarpsborg 08 3–1

ISTANBUL: Før Sarpsborg 08s Europaliga-debut var det mye snakk om hvordan østfoldingene kom til å takle den intense atmosfæren på Vodafone park.

«Vi har rodd hit med båt tidligere. Vi er fra Norge, så vi skal bite fra oss», sa Geir Bakke da han skulle nedtone hva Besiktas’ berømte supporterskare kunne påføre hans elever av sår på psyken.

Det er ikke sikkert treneren leste om de gamle «heltene» Harald Hardråde og Sigurd Jorsalfare da han skulle manne opp sine spillere, men de første 45 minuttene slo iallfall klubben med dugnadsånden godt ifra seg mot sin langt mer meritterte motstander.

Forrige gang et lag fra byen spilte i en europacup var i 1970. Leeds vant 1–0 og 5–0, og Egil «Drillo» Olsen spilte for sarpingene.

Det er lenge siden, med andre ord.

Les også

Han kom gratis fra nivå tre og tok Eliteserien med storm. Nå er 24-åringen klar for sin største utfordring.

Rashad Muhammed fikk de største sjansene for Sarpsborg 08. Her er det Loris Karius som redder.

Mossingen som kunne blitt historisk

Et 20 år gammelt stortalent fra Moss kunne stilnet de beryktede supporterne allerede etter ti minutter. Når Tobias Heintz ser tilbake på sin største kamp så langt i karrieren, kommer han garantert til å spørre seg hvorfor han ikke traff bedre på avslutningen fra 16-meterstreken.

I stedet for å sørge for en sensasjonell ledelse, gjorde han det veldig enkelt for Loris Karius å slå ballen over til hjørnespark.

Det var kampens første store sjanse. Tyrkerne startet med stjerneimporter som Ricardo Quaresma, Ryan Babel, Domagoj Vida og Vagner Love på benken.

Det var likevel overraskende hvor mye farligere miniputten fra nord var de første 45 minuttene.

I små glimt viste Besiktas-fansen hvorfor det snakkes om dem over hele Fotball-Europa. Da brølte den ene tribunedelen svar på tilropene fra motsatt side. Norske forsøk på å drøye tiden ble møtt med intens piping.

Men ofte bar lydnivået preg av at de for kvelden gule fra nord var et lag alle regnet med at Besiktas ville slå enkelt til slutt.

Sarpsborg-angriper Rashad Muhammed hadde to gode muligheter til å score, men begge gangene sendte han ballen langt over mål fra god posisjon.

Han skapte store problemer for Besiktas med sin fryktinngytende fart, men avslutningsegenskapene sto ikke i stil til det voldsomme tempoet.

Hjemmelaget hadde bare én stor målsjanse før pause. Etter en snau halvtime var det nesten utrolig at Cule Larin satte ballen utenfor.

Les også

Han leder lille Sarpsborg på en av Europas mest fryktede arenaer: – Det er ingenting ved dette som skremmer oss

Det var et mektig skue for Sarpsborg-supporterne da laget stilte opp til sin første kamp i gruppespillet i Europaligaen.

Babel scoret tidlig

Trener Senol Günes skjønte at han måtte gjøre noe, og da annen omgang skulle starte var Ryan Babels knallrøde manke ute på den ikke veldig imponerende gressmatten.

Den tidligere Liverpool-vingen trengte bare seks minutter på å vise hvorfor han vanligvis pleier å starte for tyrkerne. En kontring endte opp hos nederlenderen, som med et enkelt rykk dro seg forbi Amin Askar og på frekt vist lobbet over 08-keeper Aleksandr Vasjutin.

Ryan Babel har farget håret rødt. Han trengte bare seks minutter på banen for å score.

Det var tydelig at Günes hadde gitt spillerne beskjed om å gire om. Med 57 minutter på klokken var det nesten utrolig at Larin ikke økte til 2–0. Hele Sarp-forsvaret var på vei ut, og canadieren sto plutselig helt alene foran mål.

Avslutningen gikk imidlertid like utenfor.

Besiktas’ berømte supportere skapte en veldig god ramme for Sarpsborg 08s første kamp i Europaligaen.

Nok en stor sjanse

Drømmen om en aldri så liten sensasjon ble kraftig svekket da Enzo Roco var overlegen inne i feltet og headet et frispark rett i mål etter 68 minutter.

Muhammed fikk nok en stor sjanse til å score sarpingenes første i et europeisk gruppespill, men selv om han kom helt alene med keeper Karius klarte han ikke å score.

Ikke lenge etter kunne et Sarpsborg-innkast gitt redusering, men tyrkerne fikk klarert i siste liten.

I stedet var det Jeremain Lens som scoret kampens tredje da det norske forsvaret var helt utspilt etter nok en god kontring.

Det aller siste som skjedde i kampen var at Sarpsborg 08 fikk hjørnespark. På dte fikk Kristoffer Zachariassen stå helt alene foran mål, og sotrastrilen stupheadet inn sarpingenes første mål i Europaligaen.

Les mer om

  1. Sarpsborg 08