Fotball

Offensiv Høgmo tross sjansesløsing

Høgmo er godt fornøyd med Søderlund på tross av sjansesløseriet.

- Vi har matchet hardt, og jeg føler at vi begynner å få betalt for det. Vi skapte sju sjanser i denne kampen. Jeg føler meg sikker på at spissene kommer til å score, sier Høgmo.
  • NTB

— Det var nok sjanser til begge lag til å bli annet enn 0-0. Jeg er veldig godt fornøyd med de første 35 minuttene i andre omgang. Det var positivt, sa landslagstrener Per-Mathias Høgmo.

— Alexander Søderlund viser at han er en formspiller selv om han misbrukte tre sjanser, la han til og skrøt samtidig av Even Hovland og Pål André Helland.

Den svenske landslagssjefen Erik Hamrén var rimelig tilfreds etter 0-0 mot Norge mandag.

— Vi fikk som forventet en bra gjennomkjøring. Det var litt rust i en del føtter hos oss, sier Hamrén.

— Begge lag kunne ha vunnet denne kampen. I 2.-omgangen var det sjanser i begge retninger.

Zlatan Ibrahimovic var uggen i oppkjøringen til kampen. - Vi tok temperaturen på ham, og da valgte vi å la ham spille. Utgangspunktet var 45 minutter, men han ville spille litt mer. Da ble det 60. - Martin Ødegaard?

— Han er en dyktig spiller, og det visste vi om. Han har bra blikk for spillet og en bra touch på ballen, sier Hamrén.

Les også

  1. Zlatan: - Ødegaard må bli en voksen mann

  2. Ødegaard om møtet med Zlatan: - Møtte rumpa hans et par ganger

Tøft

Dette var den norske troppens siste test før EM-kvalkampen hjemme mot Aserbajdsjan fredag.

Etter pause var Norge lenge det beste laget. Søderlund hadde en kanonsjanse.

Men Sveriges innbytterkeeper Kristoffer Nordfeldt reddet headingen. Kort etter skjøt den norske spissen høyt over og utenfor i meget bra posisjon. Søderlund står fortsatt uten landslagsmål på 17 kamper.

Spørsmålet om hvem som skal skyte Norge mot EM er fortsatt aktuelt.

Sverige burde avgjort like før slutt. Emil Forsberg stokket beina helt feil alene med keeper. Ett minutt senere skjøt Marcus Berg i stolpen. Sverige presset hardt på hele veien inn.

Trener Høgmo har nå ledet Norge 18 ganger: Ni tap, fem uavgjort og fire seirer er fasiten.

— Vi har matchet hardt, og jeg føler at vi begynner å få betalt for det. Vi skapte sju sjanser i denne kampen. Jeg føler meg sikker på at spissene kommer til å score.

Show

Forrige gang lagene møttes, i Stockholm 2013, scoret Zlatan tre ganger i 4-2-seieren. I korte og ganske få glimt viste Ibrahimovic også mandag at han opererer i en annen liga enn de andre på banen.

Men PSG-spissen var uggen i timene før kampen. Lenge var det uvisst om han kunne være med.

Uttelling ble det ikke på snaut 62 minutters spill før han ble byttet ut. Svensken står dermed fortsatt på 54 landslagsmål. De har han scoret på 104 kamper.

Ødegaard-haussingen er så smått latterliggjort i Sverige de siste dagene. 16-åringen brukte mandagens sommerkveld til å slå fast at han allerede er en senior av bra klasse. Spesielt etter pause viste han fram pasninger som åpnet det svenske forsvaret.

— Han har tatt steg og har allerede det internasjonale tempoet i spillet sitt, sa Per-Mathias Høgmo.

Zlatan var nærmest mål i en tam privatkampaktig førsteomgang. Han gjorde det meste riktig. Ballen hadde retning mot 0-1, men Ørjan Håskjold Nyland reddet pent.

Håvard Nielsen fikk Norges beste mulighet, men hans avslutning gikk like utenfor.

Likt?

Norge startet i en 4-4-2-formasjon. Det ligger ikke an til mange endringer - om noen - i førsteoppstillingen mot Aserbajdsjan fredag.

Begge lag byttet friskt. Hos Norge ble tre mann (Alexander Tettey, Joshua King og Omar Elabdellaoui) tatt av etter 45 minutter.

Ødegaard-feberen er høy i Norge. Ikke sjelden kom det et forventningens sus fra tribunen når han fikk ballen oppe på Sveriges banehalvdel.

Før kampen var det to mann som høstet reale brøl fra publikum. Lydnivået var i særklasse ved presentasjonen av Ødegaard og Zlatan.

Sjanse

Kroatia (13 poeng) og Italia (11) - møtes i Split fredag - har et initiativ om de to EM-plassene etter halvkjørt løp.

Norge er oppe i ni poeng og har tre av fem kamper igjen hjemme. Gruppeavslutningen går borte mot Italia 13. oktober.

Det er lenge siden EM eller VM hadde norsk deltakelse. Det skjedde sist helt tilbake i 2000. Med Nils Johan Semb som trener endte det uten avansement for Norge. (©NTB)

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Sveriges herrelandslag fotball