Fotball

Tjærnås om Ada Hegerberg: - Hun er for stor for norsk fotball

Ingen bør være overrasket over prisen som Europas beste spiller, skriver Lars Tjærnås.

  • Lars Tjærnås
    Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Se video i vinduet ovenfor: Her mottar Hegerberg prisen

25 august 2016 vil for alltid være en merkedagi norsk fotball. Ada Stolsmo Hegerberg ble kåret til årets spilleri Europa. Ingen bør være overrasket over det.

Les også

Norske Ada Hegerberg kåret til årets spiller i Europa

Logikkeni valget er enkel. Den beste spilleren på det beste lageti Europa vant. Det siste er objektivt. Lyon vant Champions League25 maietter 1-1 ved full tid og seier etter straffespark mot Wolfsburg. Målscoreri ordinær tid? Ei blond og høyreist norsk jente. De færreste bør være sjokkerte over det også.

Fotballekspert Lars Tjærnås

På veien mot triumfen scoret hun hele 13 ganger i den turneringen, flere av dem kampavgjørende. Scoringer har blitt et varemerke for jenta som kom inn som en virvelvind i norsk toppfotball alleede som 15 åring.På to sesonger hos Kolbotn endte scoringssnittet på et mål i annenhver kamp. Det skulle bli enda bedre på neste stoppested.

2012 ble kronet med hat trick i cupfinalen for Stabæk, pokal og tittel som toppscorer med 24 mål på 18 kamper.

Samtidig var plassen på landslaget etter hvert en selvfølge. Hun hadde på mange måter vokst seg for stor for norsk fotball.

Valget falt på tyske Turbine Potsdam. Målt i alle objektive tall ble det også en suksess. Sammen med søster Andrine endte de som nummer to både i liga og cup, og tenåringsjenta scoret elleve ganger på 25 kamper. Likevel kledde det ikke vinneren å være nest best. Ferden gikk dit det var store muligheter for å nå toppen, til «mathovedstaden», Lyon.

Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg sammen på scenen.

Det har blitt et eventyr. «The double» første sesong etter scoring i cupfinalen og mer enn ett mål i snitt i ligaen gjorde det mulig å anta at det ikke kunne toppes av noe. Vi tok feil. Skammelig feil.Denne sesongen har overgått alt. Alt er vunnet, liga , cup og Champions League. Med smått og stort har hun sparket, headet og kriget ufattelige 54 scoringer bak motstandernes keepere.

54 scoringer overbeviste journalister fra 55 land. 21 åringen fra Sunndalsøra er Europas beste fotballspiller. Det er ekstremt fortjent. Det er en pris for å ha trent litt mer, litt smartere og litt bedre enn de aller fleste andre. Det er en dedikasjon hun deler med mannen hun sto sammen med på scenen. Det er mer hun og Cristiano Ronaldo har felles.

De er begge «hel pakke». Fysiske atleter, som tåler enorme mengder trening, og som er kapable til å vinne duellspill der muskler er en ingrediens.

Samtidig er styrken fysisk overskygget av spennvidden teknisk. Hegerberg har et repertoar som gjør henne uovertruffen en mot en,og samtidig gjør henne til en trussel også der hun er omringet av flere. Legg til avslutteregenskaper som gjør at hun kan score med begge ben fra ulike vinkler og distanser, samt med hodet, og bildet av en nesten komplett spiss toner fram. Det beste av alt? Hun er 21 unge år, med god tid til å bli bedre.

Jeg har hatt gleden av å sitte i samme tv studio som henne ved et par anledninger. Det har vært enkelt å merke at hun framstår både intelligent og reflektert, med bena plantet på jorda, men samtidig særdeles målbevisst.

Norsk og internasjonal fotball har ikke sett det siste av «superspissen». Trolig ikke det beste heller. Gratulerer med en pris som har gjort norsk fotball stolt !

Aftenpodden Sport: Langer ut mot «astmamedisin-syken» hos langrennsledelsen

Les også

Video: Her mottar Hegerberg prisen

Les mer om

  1. Kvinnefotball