Fotball

Ekspertene: «El Clásico» knuser Liverpool - United

Liverpool mot Manchester United. Barcelona mot Real Madrid. Det er ingen tvil om hvilken gigantduell som er størst.

kombo fotball.jpg
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

To av de møreste indrefiletene serveres til alle fotballelskere søndag. Storkampene i England og Spania kommer i kjølvannet av engelsk klubbfotballs mageplask i europacupene. Barcelona rundspilte Manchester City i midtuken. I fjor var det helspansk i Champions League-finalen.

På grunn av nordmenns store forkjærlighet til engelsk ball er det oppgjøret på Anfield som følges med størst lidenskap her til lands. I verdensmålestokk er imidlertid El Clásico størst, mener fotballekspert Morten Langli.

— De spanske lagene er mye bedre for øyeblikket. De har også to verdens klart beste spillere på sine lag, sier han om Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Elendig sesongstart

Mens søndagens spanske storoppgjør er mellom to lag som kjemper om ligagullet, møtes Liverpool og Manchester United til en kamp som først og fremst handler om å få en av topp fire-plassene som gir rett til Champions League-spill neste sesong.

— Begge lag har hatt en positiv utvikling etter en veldig vanskelig sesongstart. Liverpool var krise, men har kommet veldig. United har vært kjedelig å se på, men gjort det resultatmessig bra, sier Langli.

Bortelag United er to poeng foran vertene før helgens kamp.

Les også

Harry Kane med hat trick i ellevill fotballkamp

Sensasjonelle angrepsrekker

Camp Nou blir boltreplass for to av de beste angrepsrekkene fotballen noen gang har sett.

Messi, Neymar og Suarez i Barcelona-drakt, Ronaldo, Bale og Benzema i Real Madrids hvite.

— Det er det heftigste i nyere tid. Jeg synes de kommer nokså likt ut. Scoringssnittet til Ronaldo og Messi er sensasjonelt, sier Kjetil Rekdal.

David der Gea frustrerte Raheem Sterling og Liverpool i forrige kamp mellom lagene. I dag møtes de igjen.

Vålerenga-treneren mener de to spillerne drar lagene opp til et nivå som Liverpool og Manchester United ikke er i nærheten av. Han er overrasket over at Louis van Gaal ikke har fått mer sving på Old Trafford-laget etter milliardinvesteringen sist sommer.— Det er gode spillere de har kjøpt. Det burde være mulig å få mer ut av det.

Selvransakelse

Premier League håver inn penger som aldri før, men på den store scenen er det de spanske og tyske lagene som dominerer. Fotballens hjemland er tvunget inn i selvransakelse.

— Vi burde dominere europeisk fotball når du ser på de finansielle musklene. Jeg vet ikke om klubbene blir lurt når de handler spillere i utlandet. Du begynner å lure når du ser hva de henter til hvilken pris, sier Jamie Carragher.

Scouseren tror den enorme pengebingen er blitt en hvilepute. Hvis et spillerkjøp mislykkes, handles det bare stort en gang til. Liverpool-legenden mener utviklingen av egne spillere har havnet fullstendig i skyggen.

— Det er noe vi må se på i sommer og årene som kommer. Pengene fra den nye tv-avtalen må brukes på en mer fornuftig måte.

Les også

Derfor er Carrick kanskje Uniteds viktigste spiller

Talentutvikling i skyggen

I årets åttedelsfinaler i Champions League var det tre engelske lag, men tilsammen startet kun fem engelske spillere. Til sammenligning brukte for eksempel Dortmund ti tyske spillere da de slo Manchester City i 2012. Barcelona har flere ganger mønstret med ni spillere fra eget akademi.

— Det er ikke på grunn av penger, i alle fall. Det har med fotballkultur og talentutvikling å gjøre. De spanske lagene har langt flere spanske spillere, sier Langli på spørsmål om hvorfor spanjolene dominerer mens de engelske lagene sliter.

Han peker på de spanske ungdomslandslagene, som i en årrekke har vunnet de fleste turneringer de har stilt opp i.

Går i sykluser

Rekdal tror det er litt tilfeldig at engelske lag sliter akkurat nå, og mener dette går i sykluser. Han peker på at det ikke er mange år siden de engelske lagene dominerte den gjeve klubbturneringen.

— Kanskje er de litt mette. Manchester City har kanskje nådd toppen og er litt på vei nedover, mens United sliter med å sette sammen et lag som fungerer bra.

Sliter defensivt

Liverpool, Manchester United og Chelsea har alle vunnet Champions League i løpet av de ti siste årene. Gary Neville, som i en årrekke var en klippe i Manchester Uniteds forsvar, mener det ikke bare er de tekniske ferdighetene engelske lag nå sliter med. Den største utfordringen ser han i den defensive delen av spillet.

Lagene er rett og slett ikke er godt nok forberedt til de store kampene i Champions League. Han savner energien og appetitten til de beste i Europa.

— Det er ofte du sier «for en kamp!» etter å ha sett Premier League. Underholdningen har vært strålende, men det som blir servert vil rett og slett ikke holde når det blir alvor i Champions League, sier Neville.

Les også

  1. Everton ydmyket og slått ut av Europa League

  2. Van Gaal: - United er min siste jobb

Les mer om

  1. Manchester United
  2. Liverpool FC