Rødt kort, straffe og en dose grisetaklinger: Vålerenga slo tilbake i dramatisk lokaloppgjør

Vålerenga utlignet Stabæks ledelse med ti mann. Dommeren innrømmer to feil som kunne ha forandret kampen.

  • Kurt B. M. Haugli

Vålerenga – Stabæk 2–2

INTILITY ARENA: Muligens skulle Stabæks Luc Kassi vært utvist i første omgang. Muligens skulle ikke Vålerengas Herolind Shala vært utvist i annen omgang. Spillerne fra de respektive lag mente det. Trenerne fra de respektive lag mente det.

Dommer Rohit Saggi var enig.

– Jeg bommet på to viktige avgjørelser. Det har jeg beklaget overfor spillerne, sa dommer Saggi etter kampen. Han var ydmyk rundt sin egen prestasjon i regnværet på Vålerengas hjemmebane.

Herolind Shala scoret Vålerengas første mål og ble utvist for filming på Stabæks 16-meter ett kvarter ut i annen omgang.

– Det var ikke filming. Dersom jeg skal ha karantene etter dette, bør dommeren også få det, sa Shala etter kampen.

Les også

Da Fagermo så hva de andre trenerne gjorde, begynte han å gruble: – Noe jeg får tenke litt på

Herolind Shala blir utvist av dommer Rohit Saggi og Vålerenga må spille den siste halvtimen med 10 mann. Likevel klarer de å ta igjen Stabæks ledelse.

– Forferdelig dømming

Vålerengas første målscorer for kvelden beskrev det hele som «skandaledømming» i et intervju gitt til Eurosport.

– Det er sånne dommere som ødelegger norsk fotball. Det var forferdelig dømming av ham i dag, tordnet Shala.

Han påpekte at Stabæk-spiller Yaw Amankwah hadde strake armer i duellen som førte til utvisningen.

Dommeren er på mange måter enig med Shala.

– Når jeg i ettertid ser klippet av denne episoden, er det nok ikke filming. Det er en duell mellom to spillere, og jeg skulle egentlig ha dømt «spill videre», sa Saggi til Aftenposten etter kampen. Han var like ettertraktet intervjuobjekt som spillere og trenere.

Les også

Glimt flyr høyt etter ti mål på to kamper

Kampleder Rohit Saggi erkjente at han gjorde feil i søndagens 2–2-kamp mellom Vålerenga og Stabæk.

Tøffe tak

Regn, tøffe taklinger, kortstokken med gult og ett rødt var fremme, straffe og dramatikk. Alt var slik det skulle være i et lokaloppgjør. Temperaturen var høy på en nesten tom arena.

Vålerenga tok ledelsen, Stabæk kom tilbake, Vålerenga fikk Herolind Shala utvist, og de fleste trodde at dette var over for hjemmelaget. Men det var ikke slik det skulle ende. Alle tre poengene ville liksom ikke over grensen til Bærum.

En straffe 20 minutter før slutt satt kontant i mål av Matthías Vilhjálmsson berget restene av dagen for Dag-Eilev Fagermo som ledet sitt lag for første gang på hjemmebane.

Sang og litt som før

De 200 inne på arenaen sang om Vålerenga kjerke inn i de første spilleminuttene. En liten antydning av normalitet i et fotballsesong som langt fra ligner seg selv. Noen som ikke var blant de heldige 200 inne på stadion sørget for fyrverkeri likevel. Ekko fra mer eller mindre kontrollerte fyrverkerieksplosjoner rett utenfor stadionportene blandet seg inn i det lille Klanen-koret som sang den tradisjonelle VIF-hymnen.

Selv om det var Stabæk som først var frempå nesten før det hele hadde begynt, så var de 200 sangglade som fikk grunn til å synge enda mer. Etter et drøyt kvarter mønsterangrep Vålerenga seg til ledelsen.

Magnus Lekven kom seg til linjen og la en klassisk 45 graders ut til Herolind Shala foran kassen. Han smurte til ballen med kraft, og vips, 1–0 til hjemmelaget.

Les også

«Kan vi slutte å le av Vålerenga?»

200 av Vålerengas trofaste sang, som alltid før avspark, om brannen i Vålerenga kirke.

Dominerte

Vålerenga var best i det meste som foregikk ute på banen etter målet. Men så kom det aldri så lite forsvarskaos av hjemmelaget. Et forsvar som hadde sett solid ut, til da hadde ikke regnet med en høytflyvende Luc Kassi. Stabæk-angriperen svevet høyest inne foran mål da Mats Solheims innlegg kom. Nådeløst stanget han ballen i nettet under tribunen hvor Klanens trofaste skulle ha vært. Utligning.

Stabæk var plutselig forvandlet til et lag med momentum. Noe de utnyttet da Vålerenga-keeper Kristoffer Klaesson serverte en retur til Oliver Edvardsen som ikke hadde noe valg. Han måtte score. Dermed hadde Stabæk snudd opp ned på alt i løpet av tre minutter.

Den samme Edvardsen er skuffet over at han ikke ble matchvinner.

– Vi slappet rett og slett av for mye etter utvisningen av Shala. Det er for dårlig av oss.

Herolind Shala tusler av banen etter å ha fått sitt andre gule kort.

Den andre omgangen var jevn helt til utvisningen av målscorer Herolind Shala. Han hadde gult kort fra før, og da han prøvde å filme seg til frispark eller kanskje aller helst straffe i det 57. minutt, ble det tidlig kveld for ham.

Tapet av Shala skulle umiddelbart føre til at Vålerenga fikk mindre tyngde i angrepsspillet. Shala hadde vært sentral i mye av det som skjedde fremover for Vålerenga. Nå var han borte.

Ga ikke opp

Men resten av laget tok tak i seg selv. Det var ikke lett å se at det ene laget spilte med en mann mindre den siste halve timen.

Vålerenga fikk til slutt en slags premie for at de ikke ga opp. Osame Sahraoui falt innenfor 16-meteren i det han skulle avslutte. Dommer Rohit Saggi mente han var holdt i trøyen. Matthías Vilhjálmsson satte ballen sikkert i mål.

– Jeg mener at det ikke var straffe i den situasjonen, sier Stabæks trener Jan Jönsson. Han får støtte av flere av spillerne som var nær situasjonen.

Men at akkurat det var feil, vil ikke dommer Rohit Saggi innrømme.

Matthías Vilhjálmsson (i midten) blir gratulert av Felix Myhre og Sam Adekugbe etter VIFs 2-2 scoring.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk