Fotball

Mai: Platini støtter Prins Ali, August: Prins Ali angriper Platini

Valgkampen er i gang med «drittpakker» og beskyldninger om tvilsomme pengeoverføringer.

Under presidentvalget tidligere i år fremsto Michel Platini og prins Ali bin Al-Hussein som gode venner. Platini støttet prinsens kandidatur mot Sepp Blatter, men vant ikke valget. Nå blir de trolig motstandere i valget som skal foregår 26. februar neste år. Tonen er ikke like gemyttelig som på dette bildet. Prins Ali mener at Platini ikke er den rette mannen for FIFA.
  • Kurt Haugli
Les også

Truet Blatter med fengsel - da brast FIFA-presidentens bror (80) i gråt

Kampen om hvem som skal bli Sepp Blatters etterfølger i skandaleplagede FIFA tiltar i styrke. Det er over seks måneder til den ekstraordinære generalforsamlingen i FIFA skal velge ny president etter Blatter. Likevel er det temperatur rundt valget allerede.

Bruker alle midler

Beskyldninger om råttent spill er selvfølgelig en del av kampanjen. Sist uke dukket det opp et dokument med overskriften «Michel Platini – skjelettet i skapet». Ifølge nettstedet Insidethegames.biz skal nå FIFA undersøke om dette dokumentet er kommet fra noen inne i FIFA-systemet. UEFA anser det hele for å være en såkalt «drittpakke» som er laget kun for å svekke Platinis kandidatur og har krevd etterforskning.

Sepp Blatter under sin første pressekonferanse etter at han varslet sin avgang som FIFA-president.

Dokumentet skal ha blitt sendt til en rekke avisredaksjoner og omhandler blant annet Michel Platinis støtte til Qatars søknad om å arrangere fotball-VM i 2022. En tildeling som har vært omstridt lenge og som nå også etterforskes av sveitsisk politi.

Merkelige overføringer

Sørkoreaneren Chung Mong-joon annonserte nylig sitt kandidatur til presidentjobben i FIFA. Han er allerede blitt møtt med beskyldninger om at han har betalt ut penger til fotballrelaterte tiltak i både Pakistan og Haiti uten at pengene er brukt til formålet. FIFAs etiske komité har nå startet etterforskning for å finne ut om det er noe ureglementert som har skjedd.

Ifølge den indiske avisen Indian Express avviser Chung alle beskyldninger og kaller dem kyniske. Han mener at Sepp Blatter bedriver en svertekampanje for å svekke hans kandidatur.

Prins Ali bin al-Hussein av Jordan tapte presidentkampen mot Sepp Blatter tidligere i år. Han er skeptisk til at Michel Platini skal ta over etter Sepp Blatter.

— FIFA trenger et nytt og uavhengig lederskap som ikke er belastet av det som har skjedd tidligere, har prinsen fortalt ifølge avisen The Guardian. Prins Ali har for øvrig ennå ikke bestemt seg om han er kandidat i februar neste år.

Norge for Platini

I Norge har man allerede en favoritt. Han er fransk og har hatt gode relasjoner til lederne i det norske forbundet.

— Vi er glade for at Platini stiller. Han er en god kandidat, sa Yngve Hallén til Bergens Tidende for et par uker siden.

Greg Dyke i det engelske fotballforbundet (FA) er enig med Yngve Hallén. FA vil støtte Platini i februar neste år.

Les også

Er Platini en god kandidat? Ja, mener NFF. Absolutt ikke, sier fotballredaktør

Her er de fremste kandidatene akkurat nå:

MICHEL PLATINI

60 år gammel fra Frankrike. Han er den mest profilerte kandidaten og den som var først ute. Har vært president i Det europeiske fotballforbundet siden 2007. Platini har allerede fått solid støtte fra både Det nord— og mellomamaerikanske fotballforbundet (CONCACAF) og Det søramerikanske fotballforbundet (CONMEBOL). I tillegg vil han ha støtte fra svært mange av UEFAs medlemsland, blant dem Norge og England. Hvert medlemsland har en stemme, og det er ikke sikkert at landene stemmer på samme måte som de kontinentale forbundene anbefaler.

PRINS ALI BIN AL-HUSSEIN

39 år gammel prins av Jordan. Leder det jordanske fotballforbundet. Han tapte presidentvalgkampen mot Sepp Blatter tidligere i år. Da hadde han støtte fra Michel Platini. Han ble sett på som en kompromisskandidat for alle som ikke ønsket at Sepp Blatter skulle fortsette i presidentstolen. Den jordanske prinsen har ennå ikke bestemt seg for om han skal stille til valg på nytt i februar neste år.

CHUNG MONG-JOON

Chung Mong-joo

63 år gammel sørkoreansk forretningsmann med milliardformue. Han har vært leder av Sør-Koreas fotballforbund siden 1993. Han var en av visepresidentene i FIFA fra 1994 til 2011. Han annonserte sitt kandidatur i forrige uke.

ZICO

Zico

62 år gammel brasilianer. Mer kjent som en av Brasils midtbanegeneraler på laget som sjarmerte verden på slutten av 70-tallet og 80-tallet. Har hatt en allsidig trenerkarriere etter sin tid som aktiv spiller. Han har ennå ikke offisielt annonsert sitt kandidatur. Det er forventet at han vil gjøre det 31. august. Han har allerede fått støtte fra det brasilianske fotballforbundet. Et forbund som er med i CONMEBOL som allerede har signalisert at de støtter Platini.

MUSA BILITY

Han er leder for Liberias fotballforbund og annonserte nylig sitt kandidatur. Han har trolig ikke støtte fra mange av medlemslandene. Det afrikanske forbundet (CAF) har allerede gjort det klart at de ikke kommer til å støtte hans kandidatur. Det har likevel ikke skremt ham fra å stille opp.

DAVID NAKHID

51-åringen fra Trindidad og Tobago har offentlig gått ut med sitt kandidatur. Trolig vil han være en meget svak kandidat. En av de arresterte i FIFA-skandalen som indirekte førte til at Sepp Blatter trakk seg like etter valget i vår, Jack Warner, kommer fra Trindidad og Tobago.

Frist til 26. oktober

Det er også rykter rundt flere mulige kandidater. En av dem er sørafrikaneren Toby Sexwale. Han har ennå ikke offentlig sagt at han kan tenke seg å stille, men navnet hans nevnes. Det kan fortsatt komme nye kandidater til i kampen om å bli Sepp Blatters etterfølger. Valget skal finne sted 26. februar neste år, men alle kandidater må ha registrert seg innen 26. oktober i år.

Hvis du er interessert i hvordan FIFAs indre liv har vært, kan du lese denne saken om FIFA-toppen Chuck Blazer som levde godt på penger han samlet inn for forbundet:

Les også

  1. Tidligere FIFA-topp: - Jeg mottok bestikkelser

  2. Platini utsatt for mulig svertekampanje

  3. FIFA-Warner om Blatter: - Sparker ikke en som ligger nede

  4. Blatter svarte på ryktene i sjeldent intervju

  5. Blatter sa fra seg IOC-medlemskap

  6. Ni av Blatters pinligste sitater: - Homofile fans kan bare avstå fra seksuell aktivitet

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. FIFA