Fotball

– Det er ikke kjønnsdiskriminerende om noen ikke synes jeg er flink til å kommentere. Det er det jo lov å mene.

Anne Sturød var overveldet over tilbakemeldingene i debutsesongen. Nå er hun klar for utfordringen som Discoverys nye eliteseriekommentator.

– Jeg visste at jeg ville jobbe med sport, men tenkte aldri videre til at jeg skulle kommentere, sier Anne Sturød. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

 • Sindre Trygsland

– Det er gøy, samtidig som det føles litt skummelt også. Jeg synes alltid disse tingene er litt skummelt. Men jeg gleder meg veldig da, sier Anne Sturød (42) om oppgaven hun nå skal begi seg ut på.

Til helgen starter Eliteserien i fotball, og hun er Discoverys nyeste tilskudd i kommentatorteamet. Det er Sturød som skal sette ord på det som skjer på arenaene rundt om i Norge, sammen med allerede velkjente navn som Kjetil Rekdal, Kenneth Fredheim, Asbjørn Myhre, Jørn Sundby, Jørgen Klem, Petter Bø Tosterud og Bengt Eriksen.

Ante ikke at hun skulle bli kommentator

I fjor ble hun Norges første kvinnelige fotballkommentator da hun fikk ansvaret for å kommentere 1. divisjon. Før denne sesongen ble det «opprykk» til Eliteserien. Til helgen får hun sin første oppgave når hun er på plass og kommenterer Bodø/Glimt-Lillestrøm.

– Anne gjorde en strålende jobb med 1. divisjon i fjor. Både vi og hun ønsket at hun skulle starte kommentatorkarrièren i der, med mål om å rykke opp til Eliteserien på sikt. At det opprykket kommer allerede til sesong to er egentlig ingen overraskelse for oss, for vi vet utmerket godt hvor dyktig og grundig hun er, forklarer sportsdirektør i Discovery og Eurosport Eirik Koren.

Les også

Hun blir Norges første kvinnelige fotballkommentator

Selv sier hun følgende om debutsesongen:

– Jeg trivdes skikkelig godt med å følge 1. divisjon. Det var over all forventning egentlig. Jeg var veldig, veldig nervøs før jeg skulle starte. Det er litt lettere nå som jeg har gjort det før, selv om det nå er en annen liga, så har jeg i hvert fall vært igjennom det.

Hun skal nå kommentere på Norges høyeste nivå. Men det er ikke lenge siden det var utenkelig for Sturød at dette skulle bli jobben hennes.

– Jeg har helt siden jeg begynte på journalisthøyskolen hatt lyst til å jobbe med sport. Jeg visste at jeg ville jobbe med sport, men tenkte aldri videre til at jeg skulle kommentere. Foreløpig er jeg glad for at jeg har tatt den overgangen, sier hun.

Anne Sturød var nylig en del av Discoverys OL-satsing. Hun ledet OL-studio sammen med Carsten Skjelbreid. Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Hun er en av få kvinnelige kommentatorer. Sturød mener pilen peker rett vei når det kommer til kjønnsfordelingen i yrket.

– Det har kanskje vært litt mindre nærliggende å tenke at en kvinne skal gjøre det. Det har ikke vært så mange tidligere, men sånne ting utvikler seg hele tiden. Bare siden jeg begynte som sportsreporter i 2001, har det kommer mange flere kvinner inn i sportsjournalistikken, forteller 42-åringen.

Les også

NRK-serie skaper debatt: NFF tar grep, mens TV 2-ekspert er skeptisk

Overveldet av tilbakemeldingene

Mange fotballkommentatorer opplever krasse kommentarer fra TV-seerne. Noen drar engasjementet så langt at de lar frustrasjonen eller skuffelsen etter en kamp gå utover kommentatoren. Det var ikke tilfellet da Sturød kommenterte for første gang i fjor.

– Det var en sånn utrolig positiv opplevelse gjennom fjoråret. Folk har vært veldig, veldig hyggelige rett og slett. Jeg føler nesten at jeg på ingen måte ble møtt med kjønnsdiskriminering eller sånne ting.

Det siste poenget har tidligere vært et tema. I 2015 sluttet den svenske kommentatoren Johanna Garå i jobben på grunn av hets. Til Dagbladet fortalte NRK-ekspert Lise Klaveness den gangen at hun har fått oppleve kritikk på bakgrunn av at hun er kvinne.

Sturød stålsetter seg på at hun kan få klare tilbakemeldinger fra seerne, men tror ikke hun vil bli behandlet annerledes på grunn av kjønn.

– Det er ikke kjønnsdiskriminerende om noen ikke synes jeg er flink til å kommentere. Det er det jo lov til å mene, sier hun.

– Jeg prøver ikke å tenke for mye på det, egentlig. Jeg tror det er noe alle som kommenterer fotball opplever. Jeg tror eventuelt ikke det er unikt fordi jeg er kvinne. Det er som et resultat av et stort engasjement og mange meninger.

Når hun nå skal kommentere Eliteserien blir det flere seere, og potensielt også flere tilbakemeldinger. Men foreløpig har det vært positivt.

– Det har vært veldig lite negative tilbakemeldinger. Det har vært veldig, veldig hyggelig. Jeg hadde stålsatt meg for at det skulle komme mye dritt, men så følte jeg at det ikke kom. Det var et eksempel i høst på en som prøvde seg og skrev noe negativt på Twitter, men da fikk han mange svar tiltale. Verden er kanskje litt bedre enn man tror, sier hun.

Les også

TV-sjef oppsummerer OL-debuten: – Vi gjorde én åpenbar feil

Tror Bodø/Glimt kan overraske

Sturød har hatt og får et hektisk år. Vinteren ble brukt til OL-jobbing. Til helgen smeller det i gang med norsk toppfotball.

– Du kan definitivt si at jeg har hatt en intensiv oppladning. Det har vært mer langrenn, hopp osv. enn vanlig, sier hun.

Sturød ser for seg en spennende eliteseriesesong. Hun lurer blant annet på om noen kan nærme seg suverene Rosenborg, eller om de befester seg som den soleklare eneren.

Les også

Storklubbene slått av nykommer: Ingen av disse topper denne tabellen

I fjor fulgte hun 1. divisjon, og dermed tre lag i årets eliteserie tett: Start, Bodø/Glimt og overraskelsen Ranheim.

– Det blir utrolig gøy å få se den annerledesklubben i Eliteserien. Kan det gå? Hvor havner prosjektet til Start, spør hun og sikter til den hardtsatsende klubben fra Kristiansand.

Ranheim sto for en aldri så liten sensasjon da de sikret opprykket til Eliteserien i fjor. Lørdag starter de sin første sesong på øverste nivå hjemme mot Brann. Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Man må likevel lenger nord for å finne laget Sturød tror kan overraske.

– Det var ingen tvil om at det var Bodø/Glimt som imponerte mest i 1. divisjon i fjor. Det er kanskje dem jeg har mest tro på, sier hun.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Norsk fotball
 3. OBOS-ligaen

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Slik har eliteserielagene prestert i vinter: – Bare å sette penger på at vi rykker ned

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Øyvind Alsaker kommenterte «kampen som aldri skulle vært spilt.» Etterpå måtte han isoleres fra familien.

 3. FOTBALL
  Publisert:

  TV 2s ankerkvinne om Klaveness-hetsen: – Fokuser heller på hvor dyktig hun er

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Disse kan bli «Årets trener»

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Ranheim har sjokkert hele Fotball-Norge: – Ikke umulig TUIL kan kopiere oss

 6. FOTBALL
  Publisert:

  «Det river og sliter når skuffelse og uro brer seg, og det er utfordrende å holde klubben samlet»