Ajer og Ødegaard får sjansen på a-landslaget: – Han er selvskreven

Her er Lars Lagerbäcks utvalgte.

Både Kristoffer Ajer (t.v.) og Martin Ødegaard er tatt ut i Lars Lagerbäcks tropp.
  • Øystein Jorem

Landslagssjef Lars Lagerbäck offentliggjorde tirsdag troppen til treningskampene mot Australia på Ullevaal 23. mars og borte mot Albania 26. mars.

– Jeg ser på de første kampene i 2018 som en omstart. Marskampene er fortsatt litt testing, og det ser dere av uttaket, sier Lagerbäck.

I kampene som skal spilles i juni vil han begynne å spisse laget inn mot høstens kamper i Nations League.

Lagerbäck har tatt ut 24 spillere til de to treningskampene.

– Vi brukte veldig mange spillere i 2017 og opplevde at det var en jevn standard. Nå må vi jobbe frem en stamme. Så kommer det alltid til å være åpne plasser for spillere som gjør det bra i klubblaget eller utvikler seg, sier landslagssjefen.

Les også

Lagerbäck og «Perry» dro på studietur til Guardiola: – Det er en syk verden

Dette er landslagstroppen til kampene mot Australia og Albania:

Keepere: Sten Grytebust (OB), Rune Almenning Jarstein (Hertha Berlin) og Ørjan Nyland (Ingolstadt).

Forsvarsspillere: Tore Reginiussen (Rosenborg), Håvard Nordtveit (Hoffenheim), Kristoffer Ajer (Celtic), Sigurd Rosted (Gent), Jonas Svensson (AZ), Birger Meling (Rosenborg), Haitam Aleesami (Palermo), Omar Elabdellaoui (Olympiakos), Martin Linnes (Galatasaray).

Midtbane: Mohamed Elyounoussi (Basel), Martin Ødegaard (Heerenveen, lån), Stefan Johansen (Fulham), Iver Fossum (Hannover), Markus Henriksen (Hull), Ole Kristian Selnæs (St. Etienne), Mats Møller Dæhli (St. Pauli, lån), Fredrik Midtsjø (AZ).

Angrep: Joshua King (Bournemouth), Alexander Sørloth (Crystal Palace), Bjørn Maars Johnsen (ADO Den Haag), Tarik Elyounoussi (AIK)

Les også

Lagerbäck mener norsk fotball er for snill: – I Norden tar vi så mye hensyn til fair play og rettferdighet

Martin Ødegaard laget et perlemål for Heerenveen mot Ajax i helgen, og er nå tatt ut på a-landslaget.

Ajer og Ødegaard på a-laget

U21-trener Leif Gunnar Smedrud avslørte før Lars Lagerbäcks uttak at Iver Fossum, Kristoffer Ajer og Martin Ødegaard er en del av A-laget, og ikke en del av U21-troppen.

Ødegaard er inne i sin andre sesong i Heerenveen etter utlånet fra Real Madrid. Selv om klubben sliter i den nederlandske ligaen, viser Ødegaard glimt at storhet mot store lag i ligaen.

– Martin er en av de absolutt best tekniske spillerne. Jeg mener fortsatt at han kan bli mer effektiv, men han fortjener en plass i denne troppen. Ødegaard og Kristoffer Ajer er spillere som på sikt kan gjøre landslaget sterkere, sa landslagssjef Lagerbäck på pressekonferansen.

Ødegaaard har kontrakt med Real Madrid til sommeren 2021.

Han ble tidenes yngste spiller for a-landslaget da han debuterte i EM-kvalifiseringen mot Bulgaria høsten 2014. Da var han bare 15 år og 300 dager.

Les også

Ødegaard-perle mot storlag: – Helt ut av det blå

Kan få debuten

Kristoffer Ajer har spilt godt i midtforsvaret for Celtic den siste tiden, men har aldri før vært med på A-landslaget. Nå kan han altså få debuten.

Ajer har fått mye skryt den siste tiden, og er så godt som fast inventar på laget. I helgen var han med da Celtic vant Old Firm mot Rangers.

– Kristoffer skal bli interessant å se i aksjon. Han spiller på et godt lag og det er jo en fordel, men han gjør det også bra mot bedre lag. Så bra som han er nå skal man normalt sett ikke være i hans alder. Slik konkurransen er i dag er han selvskreven i troppen, sa Lagerbäck.

– Det er utrolig kult å bli tatt ut på det norske A-landslaget. Fra jeg ble tatt ut på G-15 har det alltid vært stort å spille med flagget på brystet, og A-landslaget har selvfølgelig alltid vært den store drømmen, sier Kristoffer Ajer til TV 2.

Ajer har fått mye tillit av Celtic-manager Brendan Rodgers denne sesongen.

Ajer fyller 20 år i april, og var tidenes yngste kaptein i Eliteserien som 16-åring i Start.

Alexander Sørloth er også med i landslagstroppen etter overgangen til Crystal Palace.

– Ikke minst mentalt betyr det mye for en spiller å ta det steget og få spille i en stor liga. Han tok et stort steg i Danmark og har fått spilletid i Palace, sier Lagerbäck.

Sander Berge er ikke med i troppen. Han ble ikke tatt ut i samråd med sin belgiske klubb, men han skal slutte seg til troppen i noen dager. 20-åring har hatt trøbbel med et lår, men skal snart være tilbake i full trening.

Det er knyttet spørsmål rundt Haitam Aleesami og om han dukker opp til kampene. Han sliter med en lårskade, og vil svare endelig i løpet av uken.