Basel sendte Liverpool ut av Champions League

Sveitserne sjokkerte på engelsk jord — igjen.

svp://11184?view=sa

LIVERPOOL — BASEL 1-1

Den sveitsiske klubben Basel har det med å stikke kjepper i hjulene for de engelske storklubbene. I 2011 sjokkerte de hele Fotball-Europa da de sendte selveste Manchester United ut av Champions League - allerede i gruppespillet.

Forrige sesong overrasket de med å slå José Mourinhos Chelsea i begge kampene i gruppespillet.

Tirsdag kveld kunne de plassere nok en skalp i beltet. Basel spilte nemlig 1-1 mot Liverpool, og sendte med det storklubben fra Merseyside ut av Champions League allerede før sluttspillet har startet.

– Vi fortjente ikke mer. Vi går ikke ut av turneringen på grunn av denne prestasjonen. Vi var ikke gode nok borte mot Basel (0-1 tap) og ga bort et idiotisk mål borte mot Ludogorets (2-2). Man bruker seks kamper på å kvalifisere seg, og vi har ikke vært gode nok, sa Liverpool-kaptein Steven Gerrard i et intervju vist på Viasat 4 etter kampen.

Etter å ha blitt nummer tre i puljen, må Brendan Rodgers' lag forberede seg på nok en vår med europaliga-spill. Fra gruppe B går Basel og Real Madrid videre til åttendedelsfinalen i Europas gjeveste klubbturnering.

Frei sendte Basel i ledelsen

Ikke overraskende var det Liverpool som tok tak i kampen fra start. Med vissheten om at kun en seier ville være godt nok for avansement, forsøkte hjemmelaget å sette sveitserne under et umiddelbart trykk.

Men på resultattavlen ga det ingen effekt, og snaue 25 minutter ut i kampen sjokkerte Basel på Anfield. Fabian Frei og Luca Zuffi kombinerte seg i mellom på kanten av Liverpools sekstenmeter før førstnevnte klinte til. Ballen suste diagonalt gjennom feltet før den dundret i nettet bak en utspilt Simon Mignolet i Liverpools mål.

Før pause var Basel nærmere å øke ledelsen til 2-0 enn Liverpool var en utlikning. Men en meget årvåken Luis Enrique fikk stoppet forsøket fra Derlis Gonzalez i siste liten.

Utvisning og drømmescoring

Vondt skulle bli til verre for Liverpool i annen omgang. Manager Brendan Rodgers forsøkte å rette opp den svake førsteomgangen ved å bytte inn nysigneringene Alberto Moreno og Lazar Markovic. Sistnevnte brukte ikke lang tid på å komme i søkelyset.

Dessverre for hjemmelaget var det langt fra positivt. En time inn i kampen slengte nemlig serberen ut armen mot ansiktet på en Basel-spiller. Treffet var ikke noe Cecilia Brækhus ville fått poeng for, men det var nok til at Basel-spilleren gikk i bakken. Dommeren sto godt plassert da forseelsen hendte og bestemte seg for å gi Markovic det røde kortet.

— Det var ikke i nærheten av å være en utvisning. Han tok opp armen for å dytte motstanderen litt bort og traff ham med noen fingre på nesen. Basel-spilleren falt alt for enkelt. Det var ham som skulle hatt kort, sa manager Rodgers om situasjonen etter kampen.

Men Liverpool nektet å gi opp, og ti minutter før slutt tente kaptein Steven Gerrard håpet med en drømmescoring. På et frispark fra drøye 18 meter skrudde Gerrard ballen helt oppe i vinkelen. En scoring som vil være en hver reprise verdig.

Mot slutten av kampen fikk både Liverpool og Basel flere store sjanser, men ingen av lagene klarte å sette ballen i nettet. Dermed endte kampen 1-1 og Basel kunne juble for nok en bragd i England.

Juventus til sluttspill etter målløs hjemmekamp

Olympiakos gjorde jobben hjemme mot Åge Hareides Malmö og vant 4-2, men fikk ingen hjelp av Atlético Madrid. Med 0-0 i Torino tok Juventus 2.-plassen i mesterligaens gruppe A.

Malmös siste håp om europaligaspill røk samtidig med tapet mot Olympiakos. Hareides menn ville kapret 3.-plassen med seier.

Uansett var det grekerne som hadde mest på spill. De var foran Juventus på innbyrdes oppgjør, og med seier mot MFF og Juventus-tap mot Atlético ville Omar Elabdellaoui og lagkameratene være klare for åttedelsfinale.

Lett match for Arsenal

Siden Arsenal allerede var sikret avansement til åttedelsfinalen, valgte Arsène Wenger å hvile flere nøkkelspillere i siste gruppekamp. Med tøffe julekamper like rundt hjørnet, var det en forståelig avgjørelse.

Men selv om gjestene fra London troppet opp litt reservepreget, hadde de ingen problemer med å kneble Galatasaray. Arsenal gjorde nemlig kort prosess i Tyrkia, og vant 4-1. Arsenal kunne i teorien bli gruppevinner tirsdag, men var avhengig av Anderlecht-seier borte mot Borussia Dortmund. Den hjelpen fikk ikke «The Gunners», for Dortmund sikret førsteplassen med 1-1. Anderlecht går til europaligaen over jul, mens Galatasaray endte helt sist i gruppe D med sitt ene poeng.

svp://11184?view=sa