Blatter siktet av sveitsiske myndigheter

Statsadvokaten bekrefter.

Sepp Blatter sa mandag fra seg medlemskapet i IOC.
  • Mats Slaastad Birkelund
  • Nicholas Bergh

Sepp Blatter har avlyst fredagens pressekonferanse i Zürich.

Den sveitsiske statsadvokaten bekrefter nå at FIFA-presidenten er siktet i korrupsjonssaken mot fotballens styrende organ.

— Jeg syns hele denne saken bare er ufattelig trist, sier Per Ravn Omdal, som har vært president i Norges Fotballforbund og hatt en rekke verv i både UEFA og FIFA.

— Nå er det viktigere enn noen gang at vi står sammen, så vi kan bygge dette opp igjen. Jeg håper det kommer noen krefter på banen som kan gjøre de rette valgene i organisasjonen, så vi kan starte på nytt, sier Omdal.

Blatter er mistenkt for å bruke pengemidler på ulovlig vis. Myndighetene har undersøkt Blatters kontor og data er blitt samlet inn.

MER OM FIFA-SAKEN:

Millionbeløpet til Platini får fotballskribenten til å undre: - Kjempemystisk.

Sikre på at ting er gjort riktig

FIFA bekrefter at en razzia og avhør har funnet sted.

— FIFA la til rette for avhørene, som en del av vår vedvarende samarbeidsvilje. Vi har ingen ytterligere kommentarer, siden dette er en pågående etterforskning, heter det i FIFAs pressemelding.

Richard Cullen, advokat ved firmaet McGuireWoods, som representerer Blatter, har snakket med New York Times.

— Herr Blatter samarbeider og vi er sikre på at når de sveitisiske myndighetene får sjansen til å gå gjennom dokumentene og bevisene, vil de se at kontrakten var gjort på en skikkelig måte og forhandlet frem av de riktige personene i FIFA, som var rutinemessig ansvarlige for slike kontrakter, sier Cullen.

Platini, hvem er han? Les bakgrunnsartikkelen om UEFA-presidenten her.

- Utrolig utvikling

BBCs sportsredaktør Dan Roan er ikke overrasket over fredagens utvikling i FIFA.

— Helt siden mai har vi lurt på om denne skandalen ville lede direkte til presidenten selv. I dag fikk vi svaret: Det gjorde den. Det var heller ingen overraskelse, sier Roan til BBC.

Han trekker imidlertid frem de ekstraordinære omstendighetene som nå er et faktum.

— Dette er en utrolig utvikling. Det er åpnet en siktelse mot mannen som leder fotballverdenen.

Keir Radnedge, en engelsk forfatter som følger FIFA tett gjennom nettstedet keirradnedge.com, er overrasket over Blatter-siktelsen.

— Alle er overrasket. Sånn som tingene er i FIFA, bør man kanskje ikke bli overrasket lenger. Det går fra dårlig til verre, til enda verre, sier Radnedge til Aftenposten.

Platini skal være involvert

To hovedpunkter trekkes frem i pressemeldingen fra den sveitsiske statsadvokaten:

1. Statsadvokaten mistenker at Blatter i 2005 signerte en kontrakt med Jack Warner, daværende president for CONCACAF (fotballforbundet i Nord- og Mellom-Amerika og Karibien). Denne kontrakten skal ha vært lite fordelaktig for FIFA, og Blatter er mistenkt for å handlet mot organisasjonens beste.

2. Blatter mistenkes for en illojal pengeoverføring på 17,5 millioner kroner til UEFA-president Michel Platini, på FIFAs regning. Denne pengeoverføring skal ha vært for arbeid gjennomført mellom januar 1999 og juni 2002. Spesielt sistnevnte opplysning vil skape storm i fotballverdenen. Platini er nemlig en av de store favorittene til å erstatte Blatter som FIFA-president.

Platini har også tatt kraftig avstand fra Blatters opptreden som FIFA-president de siste månedene.

Franskmannen støttet Prins Ali i presidentvalget i sommer, som Blatter til slutt gikk seirende ut av, selv om en rekke FIFA-topper ble arrestert like før valgdagen.

Hallén vil ikke snakke om Platini

Etter at Sepp Blatter i juni plutselig annonserte at han trekker seg som FIFA-president ved neste ekstraordinære generalforsamling, omtalte Yngve Hallén, president i Norges Fotballforbund det som «tvingende nødvendig».

Slik reagerer Hallén på nyheten som sprakk fredag.

— For å gjenvinne tiliten til internasjonal fotball som organisasjon, er det avgjørende at alle sakene blir ettergått. Bare når man har kommet til bunns i det, og fått til en skikkelig behandling, kan vi gjenvinne tilliten, sier Hallén.

- Hva tenker du om at UEFA-president Michel Platini også dras inn i saken?

— Vi må avvente disse tingene, det har nettopp skjedd. Vi har bare informasjon fra media på dette, sier Hallén.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president: - FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits: Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen: Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.