Dette er Norges nye landslagstrener

Høgmo skal være klar for den gjeveste fotballtrenerjobben i Norge.

VETERAN: Per-Mathias Høgmo, her fra Tromsø-benken, har bred erfaring som spiller og trener i norsk og internasjonal fotball.
  • Kjetil Flygind

Per-Mathias Høgmo ble Norges nye landslagssjef fredag ettermiddag.

Fotballtreneren fra Gratangen i Troms er for tiden trener for svenske Djurgården. Han overtok jobben i mai i år. Da lå Stockholms-klubben på nedrykksplass etter en fryktelig start på sesongen. Nå ligger laget midt på tabellen, og Høgmo har rukket å bli svært populær i den svenske storklubben.

Så populær at klubben ønsker han med videre, men Høgmo skal ifølge flere svenske medier ha gitt beskjed om at han ikke ønsker å forlenge sin seksmånederskontrakt som går ut etter inneværende sesong.

Trener siden 89

I stedet for å forlenge i Sverige blir han Egil «Drillo» Olsens erstatter som norsk landslagssjef, dog skal han være trener også for Djurgården ut sesongen.

53-åringen Høgmo spilte for klubbene Gratangen, Mjølner, Tromsø, IFK Norrköping før han avsluttet karrieren i Tromsø. Karrieren startet i 1977. I 1989 la han skoene på hyllen.

Aftenposten traff Høgmo i Stockholm tidligere i uken. Les hva han sa om landslagstrenerjobben da.

Trenerkarrieren tok han fatt på i 1989 da han som spillende trener ledet Gratangen. Året etter tok han over Tromsdalen.

Etter et kort opphold i Tromsø i 1992 flyttet Høgmo sørover. Han trente Fossum i 1993-1994, før han begynte som trener for aldersbestemte landslag.

Han var ansatt i NFF ut 2003. Der hadde han ansvaret for G19, G15, G16, G17, før han i 1997 overtok som landslagstrener for kvinnelandslaget.

Eliteserieopprykk

I 1995-1996 hadde han også trenerjobben i Moss. Der ledet han laget til opprykk til eliteserien i 1995. Høgmos tid som kvinnelandslagstrener var preget av suksess. I 1999 tok han laget til fjerdeplass i VM, før laget vant OL-gull i Sydney året etter.

Etter suksessen med kvinnelandslaget fikk han i 2000 jobben som herrenes U21-landslagstrener. Jobben hadde han til 2003 før han returnerte til Tromsø.

Med spillere som Ole Martin Årst, Morten Gamst Pedersen og Lars Iver Strand ledet han TIL til 4.-plass i eliteserien og plass i Royal League i 2004. I august 2005 ble Høgmo presentert som ny Rosenborg-trener. Men han forlot jobben allerede oktober året etter. Da hadde han vært sykmeldt siden sommeren 2006. Assistent Knut Tørum ledet Rosenborg til seriegull i 2006, mens Høgmo i desember 2006 overtok som toppfotballsjef i NFF.

Retur til Tromsø

Jobben i NFF hadde han i to år før han igjen overtok som trener i Tromsø før 2009-sesongen.

I fjor sommer signaliserte Høgmo at han ville gi seg i jobben etter sesongen. I stedet ble han fulltidsstudent og jobbet med sin doktoroppgave som han holder på med ved Universitetet i Tromsø.

I mai kom tilbudet om å overta Djurgården. Den jobben tok han i mai, før han nå blir ny norsk landslagstrener.