Fotball

Rekdal forlot møte med Start-ledelsen. Leder laget i serieåpningen

– Klubbens fremgangsmåte i denne farsen er under enhver kritikk, skriver Rekdals advokat i en pressemelding.

Kjetil Rekdal på Start-benken før kampen mot Aalesund.
  • Steffen Stenersen
  • Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

SISTE: Rekdal er på plass på Sparebanken Sør Arena. Der har han vært i møte med sin advokat og Christopher Langeland i Start En Drøm, og styreleder i IK Start Monica Grimstad. Ifølge våre kilder skal ikke partene ha kommet frem til noen løsning. Rekdal skal ha reist seg og forlatt møtet, fast bestemt på å lede laget mot Aalesund. Rekdal er i kamprapporten oppført som trener for Start under serieåpningen mot Aalesund.

Johannes Tor Hardarsson og Andreas Jensen er registrert som assistent-trenere, skriver NTB. Fædrelandsvennen opplyser at Rekdal leder laget fra benken under kampen.

Les mer om sakens bakgrunn i resten av denne saken:

– Styringsretten gir ingen rett til å nekte arbeidstager å gå på jobb. IK Start har ikke presentert et gyldig grunnlag, og Kjetil Rekdal leder Starts kamp mot Aalesund i dag, fastholder Kjetil Rekdals advokat Erik Flågan i en pressemelding lørdag formiddag.

Rekdal bekrefter, ifølge pressemeldingen, at han er forberedt og klar til å lede IK Start mot Aalesund senere i dag.

Det var i går ettermiddag at Rekdals advokat første gang sendte ut pressemelding om at Start-treneren ville møte på jobb som vanlig mot Aalesund. Deretter kom svaret fra Start om at de ikke ønsket at Rekdal skulle lede laget. Lørdag morgen har Rekdal og hans advokat langt ifra ombestemt seg.

– IK Start har ikke presentert noe gyldig grunnlag for å nekte Rekdal å gå på jobb. Klubbens fremgangsmåte i denne farsen er under enhver kritikk. Klubbens påstand om at arbeidsgivers styringsrett gir grunn til å nekte Rekdal å utøve sin arbeidsrett, er ikke korrekt, skriver advokaten i pressemeldingen.

Les også

  1. Start oppretter personalsak mot Rekdal - leder ikke laget i seriestarten

  2. Start svarer: Rekdal leder ikke laget i serieåpningen

Styreleder i IK Start, Monica Grimstad, uttalte fredag til TV 2 at Start ville bruke styringsretten for å hindre Rekdal i å komme på jobb. Det liker Rekdals advokat svært dårlig.

– Vi mener det ligger i arbeidsgivers styresrett å pålegge ham å holde seg borte fra laget i morgen, sa Grimstad.

Grimstad har ikke besvart våre henvendelser lørdag formiddag. Det har heller ikke Christopher Langeland, styreleder i Start En Drøm.

– Utøvelse av styringsretten, innen sine ganske snevre rammer, krever også saklig grunn for utøvelse, hvilket heller ikke foreligger i denne saken. Rekdal har ingen forpliktelse til å etterleve åpenbart ugyldige pålegg eller instrukser fra arbeidsgiver. Derfor vil Rekdal utøve sin arbeidsrett som hovedtrener. Det har vi igjen meddelt IK Start i et brev oversendt i formiddag, sier Flågang.

Les også

Diskuter Rekdal-saken her: «Dette er i ferd med å utvikle seg til et sirkus»

– Det stemmer heller ikke, slik det påstås, at partene i møtet torsdag morgen ”ble enige” om at Rekdal inntil videre ble fritatt for arbeidsplikt. Rekdal ble tatt fullstendig på sengen av beskjeden om at han ikke lenger var ønsket til å lede laget inn mot serieåpningen, og IK Start sørget for å eskalere situasjonen gjennom raskt å sende ut pressemelding og innkalle til pressekonferanse, sier Flågan

Det må presiseres at det ikke ble innkalt til pressekonferanse, men at Start-ledelsen var tilgjengelig for pressen på et gitt tidspunkt torsdag.

– IK Start prøver å omgå grunnleggende, arbeidsrettslige rettigheter under fanen ”personalsak”. Dette er en uheldig, generell betegnelse som etter omstendigheten gir omverdenen stort spillerom for spekulasjoner, og utsetter en arbeidstaker, som ikke er bevandret i arbeidsretten, for et utidig press.

Dette sier jusekspert

Jan Tormod Dege er advokat og ekspert på arbeidsrett.

– Om Start er misfornøyde med jobben han har gjort og at han har manglet fokus, så må de kalle han inn til et møte og fortelle han at de er misfornøyde med det. Så kan han få sjansen til å rette på det. Man kan ikke da opprette en personalsak for å hindre han i å gjøre jobben sin.

Dege understreker at styringsretten ikke kan utøves vilkårlig.

– Hvis det er riktig at Rekdal er fratatt ansvaret uten at det har vært et slikt møte, er dette en grov saksbehandlingfeil. Om de fratar han jobben uten varsel, vil de måtte kunne betale for dette senere.

Han tror det nå er uklokt av Rekdal å presse på for å trene laget i serieåpningen.

– Det er kun til skade for han og Starts forhold.

Juseksperten forklarer at situasjonen vil være enklere å vurdere så fort man vet mer om grunnen til at han er fratatt jobben.

– Inntil videre har han rett på full lønn. Den kan ikke Start røre.

Saken oppdateres

Les mer om

  1. IK Start
  2. Kjetil Rekdal