Fotball

Nordmann vant svartebørskamp i Liverpool

<p>En rundlurt, truet nordmann hadde hovedrollen i en svartebørsrettssak i Liverpool onsdag.</p>

BILDET KOMMER FRA SCANPIX DATABASELiverpool's fans cheer their team during the Champions League final football match against AC Milan at the Olympic Stadium, in Athens, 23 May 2007. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS Foto: ARIS MESSINIS

 • Robert Veiåker Johansen
  Robert Veiåker Johansen

— Det har vært en beinhard påkjenning for meg. Det er ikke artig å stille som vitne i et annet land mens truslene hagler over deg, sier Bodø-mannen Tom Karoliussen til Aftenposten.

I løpet av våren fikk 39-åringen, som drev selskapet Premier Travel AS, oppleve flere av skyggesidene ved å sende nordmenn ut på store fotballopplevelser. Før Liverpools Mesterliga-kvartfinale mot Barcelona i mars i år ble han lurt, og kjøpte 12 ubrukelige billetter. I går slo han tilbake mot selgeren - i retten i Liverpool.

- Advar leserne

— Jeg hadde 25 billetter for lite til den kampen. Derfor måtte jeg kjøpe hos "haiene". Billettene var ekte, men det viste seg at de var stjålet i postsystemet et sted. Kundene mine som brukte blodpris-billettene jeg hadde skaffet dem, ble bortvist fra stadion, for Liverpool hadde laget nye billetter, forteller han.

Karoliussen rapporterte saken til klubben. En politietterforsker med svartebørs som spesialitet, Ian Kidd, fikk høre om den, og tok kontakt.

— Vi jobber ekstremt hardt med dette problemet, for det har bare blitt større og større de siste årene. Det har ikke vært lett å få tak i en som Tom, som våger å ta en slik sak hele veien. Jeg vil at du skal advare leserne dine i Norge. Nordmenn, skandinaver og andre tilreisende er et mål for disse menneskene. De selger stjålne billetter, laserkopierte billetter og forfalskninger, og så er de over alle hauger når forholdet blir oppdaget, forteller han før lørdagens Premier League-start, der det garantert vil være mange nordmenn til stede.

Tok MMS-bilde

Han forteller at nok en nordmann er involvert i en svartebørs-sak som kommer opp i løpet av et par-tre uker:

— Det var også i forbindelse med Barcelona-kampen, da en nordmann kjøpte ni billetter for 2000 pund (24000 kroner). Alle var falske, men vi klarte å identifisere selgeren ved hjelp av overvåkingskamera og fingeravtrykk, røper han.

Årsaken til at gårsdagens sak ble en enkel affære, var bevisene. Tom Karoliussens bror tok mobilbilde av mannen som solgte billettene. Han ble identifisert og stilt for retten. Da han i går forsto at brødrene hadde tatt veien fra Bodø til Liverpool for å forklare seg, tilsto han.

— Jeg er blitt truet både før og etter rettssaken. Jeg har fått høre at livet mitt skal bli vanskelig. Men det viktigste for meg er å rydde opp etter meg, og sørge for at så mange som mulig av svartebørshaiene tas av gata, sier Tom Karoliussen.

— Straffen blir klar i morgen, og trolig blir selgeren bannlyst fra all fotball i minst tre år. Det betyr at han må levere inn passet sitt hver gang Liverpool og England spiller i Europa, at han ikke være nærmere Anfield enn to kilometer, at han ikke kan gå på restauranter eller barer fire timer før og fire timer etter kampstart når det er hjemmekamp, og mye annet, ramser Ian Kidd opp.

- Dyr lærepenge

Etter Liverpools Mesterliga-finale i Athen i mai ble Karoliussens selskap begjært konkurs. Alt gikk galt for nordmannen i dagene før finalen. Tapet ble på minst én million kroner. 39-åringen har ikke gitt opp den saken heller.

— Det har vært en dyr lærepenge, men jeg har lært. Billettbransjen er veldig skitten bransje. Jeg kan love deg at jeg tar mine forhåndsregler fra nå av, sier Karoliussen, som nå starter opp Premier Event AS.

Les også

 1. - Det lå penger overalt

 2. Fullt billetkaos før mesterligafinalen

 3. NFF: - Vi har dårlig erfaring med Euroteam

 4. Billettfirma i hardt vær etter klager

 5. Platini gir Liverpool-fansen støtte

 6. En løslatt, tre nordmenn i dommeravhør i Aten

 7. Liverpool-fansen slaktes

Les mer om

 1. Engelsk fotball