Aleesami etter kjempetabben: - Det er bare å beklage til hele Norge

Han spilte sin andre landskamp. Men tabben fra Haitam Alesaami (24) gjør at Norge må ut i omspill.

NEIIII: Ørjan Håskjold Nyland fortviler etter at Italia utligner mot Norge. Nyland kunne lite gjøre med scoringen etter Haitam Aleesamis tabbe.

ROMA (Aftenposten): — Jeg ser ballen ganske seint. Den kommer over hodet til Vegard (Forren) og det første som slår meg når jeg får øyekontakt med Ørjan Nyland er at jeg skal forsøke å bryste den til ham.

Men det er dårlig kvalitet på akkurat det touchet jeg får på kassa og jeg blir straffet, sa IFK-spilleren til et samlet mediekorps en snau halvtime etter kampslutt på Stadio Olimpico.

Haitam Aleesami takker fansen for støtten etter kampen.

Norge ledet kampen 1-0, Italia var i ferd med å bli frustrerte, da kjempebrøleren fra Alesaami sendte Italia tilbake i kampen.

Venstrebacken forsøkte å bryste ballen ned til keeper Ørjan Nyland. Men Aleesami så ikke at Alessandro Florenzi kom bak ham, og italieneren satte inn 1-1-målet.Norge måtte vinne mot Italia for å kvalifisere seg direkte til EM. Men med utligningsmålet gikk luften litt ut av Norge, og ni minutter før slutt satte Graziano Pellé inn 2-1-målet.

Sikker på å komme tilbake

I intervjusonen sto Aleesami rakrygget og svarte på spørsmålene.

— Hva skal jeg si? Vi sprekker opp, fordi vi jager scoring. Vi blir straffet og det er bare å beklage overfor lagkamerater og hele Norge, sa 24-åringen og tilføyde:

— Vi står sammen som lag, jeg er helt sikker på at vi kommer tilbake.

Venstrebacken fikk umiddelbart støtte av keeper Nyland etter kampen.

— Det var et godt innlegg. Egentlig ville jeg gå ut selv, men da hadde jeg ikke nådd ballen. Haitam prøvde å bryste ned ballen, men så kom det en og snappet den, dessverre, forklarte Nyland.

- Har du snakket med Aleesami?

— Ja, jeg sa til ham at han ikke skal tenke på det. Han kommer sterkere ut av dette, og må prøve å tenke på neste kamp og fortsette å utvikle seg. Han har fremstått solid og er en kjempefyr! Jeg unner ham alt godt. Men dessverre er det i motbakke det går kjappest oppover. Det vet jeg selv. Han kommer til å bli strålende fremover.

- Kan du beskrive hvordan du har det inni deg nå?

— Hm… Luften har gått litt ut av ballongen. Men nå skal vi evaluere kampen og tenke fremover. Vi skal utvikle oss videre. Så skal vi slå hvilket som helst lag som står på andre siden i playoffen.

Les Bertil Valderhaugs kommentar:

Les også

«Nå må de stoppe kjeften på svenskene»

Høgmo skryter veldig av Aleesami

Per-Mathias Høgmo var en skuffet, men likevel fattet landslagssjef, på pressekonferansen på Olympiastadion.

— Paradokset er at de scorer i en fase der det begynner å jevne seg ut. Vi legger om til 4-5-1 og begynner å ha litt mer ball, sa Høgmo.

Han syntes synd på venstrebacken, som spilte sin andre landskamp tirsdag kveld.

— Nå det gjelder Haitam, var sannsynligvis han vår beste spiller gjennom 90 minutter, og det er synd at det skjer i den situasjonen der, sier Høgmo.

51 minutter i ledelsen

Det var et nestenmirakel. Men nestenmirakler holder ikke i fotball.

I 51 minutter ledet Norge mot Italia på Stadio Olimpico. Norge kjempet desperat, vi været en kjempeskrell, men da Alesaami inviterte Italia tilbake i kampen var det slutt.

De norske spillerne jublet for Alexander Tetteys 0-1-scoring i Roma.

Italia vant 2-1. Italia vinner alltid med ett mål i nøkkelkamp mot Norge. Dermed må fotballandslaget ut i to playoffkamper i perioden 12.-17. november.Der venter enten Ukraina, Sverige, Bosnia eller Ungarn. Playoff-kampene trekkes 18. oktober.

— Først og fremst skikkelig honnør til hardtarbeidende spillere i 90 minutter. Det skal de ha ros for, sier Per-Mathias Høgmo etter kampen.

Aftenpostens spillerbørs:

Les også

Norges målscorer var Norges beste mot Italia

Norsk tordenskrall

De mørke skyene lå som et teppe over Roma hele tirsdagen. Meldingene antydet regnvær av det heftige slaget. Meteorologene satte sin lit til at Stadio Olimpico var godt drenert. Hvis ikke var det fare for mgjennomføringen av kampen.

Vi ventet og ventet i timene før kampstart. Men det ble med en og annen byge. Derfor kunne tørrskodde norske supportere, med vikinghjelmer og litt mye alkohol i kroppen, herje fritt på uterestaurantene ved Colosseum.

Regnet kom aldri. I stedet fikk vi et tordenskrall etter 23 minutter signert Alexander Tettey. Et kjempetreff målt til 109 km/t.

1-0 til Norge på Stadio Olimpico. Norge var 67 minutter unna det første mesterskapet siden 2000. I dagevis hadde vi snakket og vurdert om det var mulig, et mirakel på bortebane mot Italia, en av fotballens giganter med fire VM-gull.

Ja, det var mulig.

SLIK KAN NORGE NÅ GÅ TIL EM:

Les også

Zlatan og Sverige kan bli norsk motstander i playoff

Norge åpnet nølende

Men det var vrient å se i en nølende norsk start. Norge stod med lua i hånda. Norge var for slurvete. Våre beste menn så ut til å ha for stor respekt for Italia, som kun hadde tapt tre av de siste 100 kvalifiseringskampene på hjemmebane.

— Nyt øyeblikket, var det siste landslagssjef Per-Mathias Høgmo sa til spillerne før de entret gigantiske Stadio Olimpico. Det så ikke slik ut i noen kaotiske norske åpningsminutter.

Graziano Pellè var svært nær ved å sende Italia i ledelsen etter 50 sekunder. Med italiensk ledelse kunne EM-drømmen blitt satt ytterligere på vent før kampen egentlig hadde startet.

Italia var best. Norge hang i tauene. Men kjempet seg sakte, men sikkert, inn i kampen.

Per-Mathias Høgmo måtte innse at Norge ikke ble EM-klare i Roma.

23 minutter: Stefan Johnsen slo et frispark inn i feltet. Ballen traff ryggen til Giorgio Chiellini og gikk ut i feltet. På 16-meteren dæljet Alexander Tettey ballen i mål på halvspretten.Italienerne mente det var offside på Alexander Søderlund. TV-bildene antydet også Italia kunne ha rett.

Men akkurat det ga vi nordmenn som var på Stadio Olimpico fullstendig blaffen. Vi ledet i Roma! Vi ledet i Roma! Mot Italia.

Tetteys revansj

På tribunen sang de 500 norske supporterne "Vi er på vei til Frankrike" av full hals.

På banen kastet de norske spillerne seg rundt Alexander Tettey. For åtte år siden fikk trønderen sin ilddåp i en EM-kvalifiseringskamp hjemme mot Tyrkia. Midtbaneanker Tettey var en av banens svakeste, Norge tapte 1-2 på Ullevaal og drømmen om EM var knust.

— Det er sykt tungt akkurat nå. Det er veldig stor skuffelse, for jeg tror det kunne gått om de ikke fikk det første målet , sa Tettey etter kampen.

Han ville ikke legge skylden på Aleesami.

— Han har spilt veldig bra, og om noen gjør en feil så støtter vi hverandre, sier Tettey.

Her klinker Alexander Tettey ballen i mål. Han leverte en god kamp på Norges midtbane.

Snakk om oppreisning. Det var den komplette revansj. Men kunne det holde helt inn? For Tetteys mål ville være uten betydning om Italia scoret.Og de fikk sjansen.

Graziano Pellè headet utenfor. Puh!

Ørjan Nyland fikk kastet seg og slått langskuddet fra Robero Soriano til hjørnespark. Puh!

Italia vant sjansestatistikken i første omgang med 4-1. Men det var Norge som ledet 1-0. Det var 45 minutter igjen av kampen. Den lengste omgangen i norsk fotballhistorie. Puh!

En laaaang omgang

Kunne vi klare å ri av den ventende italienske stormen?

Ganske riktig. Det ble en laaaaang omgang. Det føltes som en evighet. Det ble en forsvarskamp. Det handlet om å rydde unna. Norge klarte ikke å etablere eget spill, Norge klarte ikke å holde på ballen, italienerne rappet den så fort de fikk sjansen.

Alexander Tettey sendte Norge i føringen med sin scoring etter 23 minutte. Gianluigi Buffon i Italias mål kunne lite gjøre med trønderens skudd.

Norge gravde dypt. Veldig dypt. Og italienerne på tribunen begynte å pipe. De var frustrerte over eget lag.Men etter 61 minutter lurte Graziano Pellè og Éder den norske offsidefella. Sistnevnte var helt alene gjennom, men keeper Nyland var våken og rakk frem til ballen før den italienske spissen.

Norge var uansett mer med i kampen. Piffen så ut til å ha gått ut av luften til vertskapet.

Alesaamis kjempetabbe

Høgmos menn ledet fortsatt 1-0. Det var kun 20 minutter igjen på Stadio Olimpico. Norge var i EM. Det var nesten for godt til å vøre for sant.

Det var det også. For så kom baklengsmålet. 17 minutter før slutt. Nesten ut av ingenting.

Italia fikk lagt inn. Venstreback Haitam Aleesami skulle dempe ballen ned til keeper Ørjan Nyland. Men Aleesami så ikke at Alessandro Florenzi kom bak ham. Det var en kjempetabbe, det var urutinert, italieneren scoret og Norge var tilbake til utgangspunktet vi hadde før EM-kvalifiseringen startet.

Veien til EM gikk via playoff.

For det var heller ikke hjelp å få fra Malta, som spilte hjemme mot Kroatia. Ett poeng til hjemmelaget der ville sende Norge direkte til EM uavhengig av eget resultat.

Ni minutter før slutt var drømmen om direkte plass til EM definitivt over da Graziano Pellè satte inn Italias 2-1-mål.