NFF-toppen: - Det største politiske jordskjelvet i idrettens historie

Mannen som NFF ønsket som ny FIFA-president er utestengt i åtte år.

svp://110435?view=ap
  • Roar Lyngøy

Se video av Sepp Blatters pressekonferanse nå

FIFA-president Sepp Blatter (79) og UEFA-president Michel Platini (60) er utestengt fra all fotball i åtte år av FIFAs etiske komité. Dette ble kjent mandag formiddag.

Generalsekretær Kjetil Siem er rystet over FIF-skandalen.

– Dette er det største politiske jordskjelvet ikke bare i fotballens historie, men i idrettens historie, sier generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund (NFF) til Bergens Tidende.

Les også

Blatter og Platini utestengt i åtte år

– Det er snakk om de to desidert mektigste idrettslederne. De har bestemt alt innen fotballen, så dette er en utrolig situasjon, fortsetter Siem.

— Spesielt alvorlig

Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011. De drøyt 17 millioner kronene (2 mill. sveitserfranc) som Platini fikk skal ha vært betaling for arbeid gjort fra 1998 til 2002. Norges fotballpresident Yngve Hallén sitter i FIFAs etiske komité som har dømt Blatter og Platini. Hallén har ikke vært direkte involvert i denne saken siden han er president i et nasjonalt forbund.

– Dette er en spesielt alvorlig sak. Det er svært dramatisk i forhold til internasjonale idrettsledere, sier Hallén.

Norges fotballpresident Yngve Hallén (midten) sitter i FIFAs etiske komité som har dømt Michel Platini (t.v) og Sepp Blatter.

30. juli uttrykte NFF støtte til Platinis kandidatur som ny FIFA-president.– Vi er glade for at Platini stiller. Han er en god kandidat, sa Hallén til Bergens Tidende i sommer.

I dag sier Hallén dette:

– For alle som har jobbet med Platini har det vært tungt å se ham involvert i denne saken. Man samarbeider med en person som gjør seg skyld i lovbrudd, og det viktigste er å agere når slike saker kommer opp. Det positive er at fotballen har etablert institusjoner som tar fatt i disse sakene, sier fotballpresidenten.

— Urettferdig kritikk

Kjetil Siem mener kritikken av NFFs tidligere presidentstøtte til Platini er urettferdig.

– Jeg synes ikke at vi kan klandres. På det tidspunktet visste vi ikke noe om dette. Det blir nesten umenneskelig å kreve at vi burde visst noe før dette var et tema, sier Siem.

Blatter og Platini har hevdet at det har vært snakk om en muntlig kontrakt og betaling for konsulentarbeid, men FIFAs etiske komité setter ikke lit til partenes forklaring. Det har heller ikke kommet fram en forklaring på hvorfor betalingen var nesten ti år forsinket.

Komiteen, ledet av dommer Hans-Joachim Eckert, kan imidlertid ikke bevise korrupsjon, så en livstidsutestengelse var derfor uaktuelt.

Trolig anke

Platini er i tillegg ilagt en bot på 80.000 sveitserfranc, mens Blatter bøtelegges 50.000. De kan anke saken til CAS (Idrettens voldgiftsrett), og trolig kommer dette til å skje.

Blatter var gjennom en høring torsdag forrige uke, mens Platini boikottet og sendte sine advokater i sitt sted fredag. Franskmannen hevdet at han allerede var dømt. Begge erklærte seg uskyldige overfor komiteen.

Platini har hatt et sterkt ønske om å ta over presidentrollen i Det internasjonale forbundet (FIFA), men etter alt å dømme blir Gianni Infantino nå UEFAs presidentkandidat. Fristen for å få sitt kandidatur godkjent til valget 26. februar er 26. januar.

Dommen bidrar også til at Blatter ikke kan ta del av prosessen fram mot presidentvalget hvor hans erstatter skal velges.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:- FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

svp://110435?view=ap