Fotball

EM-håpet ryker foran mål

<p><strong>OSLO:</strong> Åge Hareide er ikke i tvil. Sjansesløsingen er i ferd med å ødelegge EM-håpet. – Vi kan bare ikke fortsette med dette, sier han.</p>

Ågge Foto: Digitalsport

 • Tore Nilssen

Landslagssjefen er overbevist om at sjansene vil komme i kveldens EM-kvalifiseringsmøte mot Malta på Ullevaal. Bekymringen er om spillerne utpå gresset vil ta godt nok vare på mulighetene de får.

– Vi har opplevd en altfor stor sjansebrenning, sier Åge Hareide.

12 mot Ungarn, 7 mot Moldova, 6 i Aten mot Hellas, hele 13 mot Bosnia og 6 på nøytral bane mot Tyrkia. Totalt 44 sjanser og ut av dem har Norge scoret ni mål. Det gir et snitt på snaut fem sjanser pr. scoring.

Mer effektive under Semb

– Særlig mot Bosnia var det ille. Vi kommer oss ikke til EM uten at vi blir dyktigere foran mål, sier landslagssjefen.

Da forgjengerne Egil Drillo Olsen og Nils Johan Semb førte Norge til mesterskap viste statistikken at det i snitt ble scoret på hver tredje mulighet.

– Det er ned der vi også må. Dette har vi snakket mye om, og det er liten tvil om at hovedproblemet ligger der, sier Hareide.

I kveld er det John Carew, Steffen Iversen og Morten Gamst Pedersen som utgjør den offensive trioen. Ole Gunnar Solskjær sitter på tribunen med smerter i kneet.

– Er det for dårlig avslutteregenskaper i laget?

– Vi har det vi har og det må vi stole på, sier Hareide.

Norge har ingen Didier Drogba eller Filippo Inzaghi. Spillere som er kjent for å score mål ut av ingenting.

– Det er spillere som avgjør store finaler med sine ekstreme ferdigheter foran mål. Det finnes ikke så mange av dem, sier Hareide.

Refser klubbene

Den tidligere klubbtreneren synes at det er for lite terping i norsk fotball. Ifølge landslagssjefen må få inn en terpekultur med morsmelken.

– Fra tidlig alder må en repetere, repeter og repetere. Alle spisser skal stå igjen etter treningene og terpe på avslutninger. Det skal en gjøre fra en er liten til en legger opp. Det var ikke gøy å terpe på gangetabellen, men den satt til slutt.

– Er det nok terpekultur blant spissene på landslaget?

– Det kjenner jeg ikke godt nok til. På landslaget blir det for liten tid til å fokusere på det. Dette må gjøres ute i klubbene, sier Hareide og legger til: – Ole Gunnar Solskjær er et fantastisk produkt av terpekultur. Da jeg trente ham i Molde stod han og banket baller på mål etter hver eneste trening.

Får støtte av Andresen

– Norske spisser må aldri bli ferdige med prikkskyting, sier Hareide.

Han er heller ikke fornøyd med hvordan norske eliteserieklubber spiller fotball. Hareide synes at det defensive blir altfor mye vektlagt. Organisering gjennomsyrer enkelte klubber.

– En viss type fotball dyrker frem en viss type spillere. De offensive kreftene får ikke utfolde seg, og det hemmer utviklingen på området, sier Hareide.

Martin Andresen er enig med sjefen sin. Han bruker statistikken som et bevis på at det ikke er nødvendig å forandre på så mye.

– Vi må se litt bak resultatene. Vi har produsert masse sjanser, men scoret for få mål. Da er det liten grunn til å snu opp ned på ting. Det som kreves er bedre konsentrasjon i avgjørende situasjoner i begge ender, sier landslagskapteinen.

Norges lag (4-3-3): Håkon Opdal – Jarl André Storbæk, Erik Hagen, Brede Hangeland, John Arne Riise – Bjørn Helge Riise, Martin Andresen, Kristofer Hæstad – Steffen Iversen, John Carew, Morten Gamst Pedersen.

fakta/Norges målscorere på Ullevaal

Disse har scoret i de 16 hjemmekampene under Åge Hareide:

4 mål: Frode Johnsen.

2 mål: Vidar Riseth, Sigurd Rushfeldt, Morten Gamst Pedersen, John Carew.

1 mål: Martin Andresen, Jan Gunnar Solli, Alexander Ødegaard, Ole Martin Årst, Fredrik Strømstad, Steffen Iversen.

I alt 18 mål på 16 kamper. 5 seirer, 7 uavgjorte, 4 tap.

 1. Les også

  Opdal: - Utilgivelig hvis jeg sovner

 2. Les også

  - 8,4 prosent sjanse for at Norge kommer til EM

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Hareide krever effektivitet

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Slik gikk Åges kamper

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Disse 11 har tillit

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Hareides hodebry

 5. FOTBALL
  Publisert:

  - Kjedelig at Årst blir vraket

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Grindheim eller Doffen