Fotball

Verdens mest lukkede land sender jentelag til Norway Cup

– Vi gleder oss til å komme til Norge, sier jentene fra Nord-Korea. Nå får de reise ut av landet for første gang for å spille fotball på Norway Cup, en av verdens største fotballturneringer

Her trener det nordkoreanske jentelaget på en kunstgressbane som ligger på skoleområdet, like ved det som er verdens største idrettsstadion, May Day stadion, i hovedstaden i Pyoungyang.
  • Fredrik Saltbones
    Fredrik Saltbones

Denne saken er hentet fra Aftenposten Junior — Norges eneste papiravis for barn og unge.

Lørdag denne uken begynner en av verdens største fotballturneringer, Norway Cup, på Ekebergsletta i Oslo. Til turneringen kommer det 32.000 deltakere fra 52 forskjellige land.

I år er det ett av disse landene som skiller seg litt ekstra ut.

Til årets Norway Cup kommer det nemlig et jentelag med 14-åringer fra Nord-Korea, et land som ofte kalles verdens mest lukkede land.

Jentene går på en internatskole kun for fotballspillere. På skolene i Nord-Korea er det mye strengere enn i Norge. Ingen av elevene bråker, for det får de ikke lov til.

– Fint med nye land

Tony Isaksen er sjef for Norway Cup. Han synes det er spennende at det kommer et lag fra Nord- Korea.

– Vi synes alltid det er fint når vi får med lag fra nye land. På samme måte som nordkoreanerne har godt av å oppleve norsk kultur, har vi godt av å få innblikk og forståelse for Nord-Koreas kultur, sier Tony Isaksen.

– Norway Cup skal være et sted der mennesker fra forskjellige kulturer kan bli kjent med hverandre, sier Norway Cup-sjefen.

Les også

Slik blir sikkerheten under Norway Cup

Les også

Radikalt OL-forslag: Northug og Bjørgen kan gå for gull i Nord-Korea

Norsk landslagssjef i Nord-Korea

Journalist Lasse Evensen skal lage en dokumentarfilm om jentelaget, og han har vært i Nord-Korea flere ganger. Ifølge ham er det første gang Nord- Korea sender et idrettslag med barn til en turnering i Europa.

– Dette ble mulig fordi norske Jørn Andersen er landslagstrener for herrelaget i fotball i Nord- Korea. Målet hans er å gi både unge og gamle fotballspillere mulighet til å oppleve andre deler av verden, forteller Lasse Evensen.

Da journalisten besøkte Jørn Andersen i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, fikk han se unge fotballspillere som imponerte ham veldig.

Laget som de 14 år gamle jentene fra Nord-Korea spiller på, heter det samme som skolen de går på: Pyongyang Internasjonale fotballskole.
I inngangen til skolen er det et bilde av landets diktator Kim Jong-un.

Trener fotball på skolen hver dag

Jentene på laget som nå kommer til Norway Cup, går på en internatskole i Pyongyang. De er plukket ut og får gå internatskolen fordi de er gode i fotball. Mandag til fredag hver uke bor de på skolen og trener fotball én til to ganger om dagen. I helgene reiser de hjem og besøker familien.

– Nå får de reise ut av landet for første gang for å spille fotball på Norway Cup, sier Evensen.

– Gleder oss til å komme til Norge

– Vi trives på skolen og gleder oss til å komme til Norge og Norway Cup, sa jentene til Lasse Evensen da han var på besøk der.

Fotballjentene hadde aldri hørt om Norway Cup. Men da de nordkoreanske jentene fikk høre at det kommer lag fra så mange forskjellige land, syntes de det hør tes spennende ut. Under Norway Cup skal laget spille i samme gruppe som Lille Tøyen (fra Oslo), Osterøy (fra Hordaland) og Stegaberg.

Les også

Ett spørsmål var ikke til å unngå da norske idrettsstjerner møttes til OL-samling

Les mer om

  1. Sport
  2. Norway Cup
  3. Nord-Korea
  4. Fotball
  5. Pyongyang
  6. Kim Jong-un