Fotball

- Billigere EM-fest

<p>Norges søknad til fotball-EM blir én milliard rimeligere.</p>

Oslo 20090930.Fotballpresident Sondre Kåfjord stilte opp for pressen på Ullevaal stadion i forbindelse med Lyn-saken tirsdag formiddag.Lyn har økonomiske vansker, men unngår foreløpig konkurs. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
 • Øyvind Nordli
FotballEuro 2008FinaleTyskland v Spania 0-129.06.2008Foto: Witters/DigitalsportNORWAY ONLYFernando Torres SpanienEURO 2008 Finale Deutschland - Spanien

Det er nye tall Norges Fotballforbund håper skal overbevise skeptikerne til å satse på gigantarrangementet i 2016. For drømmen om å få Fernando Torres og de andre superstjernene til et norsk-svensk fotball-EM lever i beste velgående hos toppene i Norges Fotballforbund (NFF). Nå viser det seg at utgiftene til fotballfesten vil ligge rundt én milliard kroner lavere enn først antatt.

– Vi så jo at dette ville bli mye penger, derfor har vi «skrapt bort» kostnader der det er mulig, sier fotballpresident i Norges Fotballforbund , Sondre Kåfjord.

Tallet skal nå justeres inn i søknaden som Stortinget skal behandle før jul.

Da Norges Fotballforbund leverte søknad til diskusjon om et statstilskudd fra Kulturdepartementet, lå tallet på opp mot 6,9 milliarder kroner.

Les også:

 • NFF ber om 6,9 milliarder i statsstøtte til EM

Beløpet skapte skepsis, ikke bare hos den daværende kulturminister, Trond Giske, men også hos mange av dem som mente at et EM ville bli rådyrt.

Nå mener NFF at beløpet til statstilskuddet kan justeres ned med 1 milliard kroner, til rett under 6 milliarder kroner.

NFF mener de kan spare inn på:

— At Det Europeiske Fotballforbundet (UEFA) tar et betydelig større beløp av kostnadene til investeringer til stadionanlegg enn hva NFF trodde i første omgang.

— At de ikke trenger å kjøpe fullt så stor tomt til nasjonalarenaen, som skal ligge i Oslo. Kun selve stadionet skal ligge på NFFs eiendom. Alt rundt skal leies, også et planlagt garasjeanlegg under stadion vil bli halvert.

— Generelle kutt og sikrere utgiftstall knyttet til stadionutbyggingene.

– Vi jobber med å komme frem til et konkret beløp, som Stortinget igjen skal behandle. Det nærmer vi oss, men vi vet fortsatt ikke noe om kostnadene til sikkerhet. Der har politidirektorat og justisdepartementet jobbet godt sammen – også med våre svenske kollegaer. Her kommer det en sum som vi ikke kjenner til nå, men vi føler oss trygge på at det ikke kommer noen overraskelser.

– Hvem er det som har kommet frem til at dere kan spare inn en milliard kroner?

– Vi har brukt eksterne firmaer og kvalitetssikrere. Arbeidet har vært tredelt. Først har de lokale vertskapsbyene (Trondheim, Stavanger og Lillestrøm, i tillegg til Oslo) gjort sine beregninger. Så hentet fotballforbundet inn kompetanse for å gjøre nye beregninger. Vi har hatt en tredje gjennomgang nå med et eksternt firma, sier Kåfjord, som tror at milliardkuttet vil styrke Norges muligheter til å få arrangere EM i fotball.

(Artikkelen fortsetter)

EM I NORGE? Norges Fotballforbund jobber for å gjøre et EM i Norge billigere. Her feirer Spania finaleseieren over Tyskland i EM 2008 (Foto: Digitalsport).

– En milliard til og fra må jo spille en rolle, for å si det på en litt fleipete måte. At dette er et steg i riktig retning for at vi skal få det til, er helt klart. Vi har sett en del eksempler på prosjekter som har gått den motsatte veien. Jeg håper at vi ikke skal sitte i 2016 å misunne franskmenn eller italienere om at de har fått fotball-EM. Men at vi i Norge kan vise oss frem som arrangør, sier Kåfjord.

Fotball-EM 2016

— Norge og Sverige har bestemt seg for å søke fotball-EM i 2016 sammen.

— 24 nasjoner deltar i et arrangement som bare er slått av fotball-VM og sommer-OL i størrelse.

— I løpet av høsten vil søknaden stortingsbehandles.

— Blir det nei, enten i Sverige eller i Norge, avlyses den videre prosessen.

— Blir det ja, er ferden videre slik: 15. februar neste år sendes søknaden til UEFA, det europeiske fotballforbundet.

— 27. mai neste år bestemmer styret i UEFA seg.

— De andre søkerne er Frankrike, Italia og Tyrkia.

Les også

 1. - Feil om EM skal ramme bredden

 2. 800 millioner for å ruste opp Lerkendal

 3. EM kan koste Viking 96 millioner kroner

 4. Over en million fans til Norge

 5. 16,8 mrd. kan fotball-turistene bruke i Norge

 6. EM-profitt på 2 milliarder

 7. EM-optimister

 8. Vil ha svensk-norsk EM

Les mer om

 1. Fotball-EM