Dette får TV2-Davy til å føle seg som en liten, overvektig dverg som titter opp i luften

Får Davy Wathne det som han vil, blir Jesper Mathisen hans faste makker i TV 2 de neste årene.

Jesper Mathisen og Davy Wathne dekker landslaget sammen for TV 2. Det kan fort også bli duoen som gjør det når TV 2 overtar rettighetene til Norges kamper. Her i Berlin tidligere denne uken.
  • Kjetil Flygind

PRAHA: Davy Wathne (66) fortsetter i TV 2. En av grunnene til det er en bortimot fotballinvalid sørlending. Jesper Mathisen (29) har trolig spilt sin siste fotballkamp på toppnivå grunnet et kranglete kne. Men det hindrer ham ikke fra å jobbe som ekspert i TV 2. En jobb som har tent en ny gnist hos Davy Wathne.

Nå kan de to bli kanalens nye "superduo" på sport. Får Wathne det som han ønsker, blir de to et fast par fremover. Blant annet når kanalen overtar rettighetene til Norges landskamper etter den pågående VM-kvaliken.

Les også

Dette er Høgmos beskjed til spillerne før skjebnekampen

— Serverer dolkestøt i silkehansker

Aftenposten samlet de to skravlehanene på pressens hotell i Praha dagen før Norges skjebnekamp mot Tsjekkia. Smil, latter, ros og en gjensidig respekt. Og mange års nært vennskap.

Jesper Mathisen og Davy Wathne sammen i Praha før Norges møte med Tsjekkia fredag kveld.

— Jeg likte å jobbe med Mini, Myggen, Fredrik Strømstad og Kristofer Hæstad. De var på min høyde. Nå står jeg og ser ut som en liten, overvektig dverg som titter opp i luften. Det er jo litt ugunstig. Jeg kommer veldig dårlig ut av dette. Jeg ser veldig liten og feit ut, sier Davy Wathne.Snakketøyet går i ett. Både hos den lave og den høye. Kommentarene kommer tett. Men Wathne mener alvor når han snakker om den relativt ferske journalisten og eksperten med 140 kamper for Start.

— Jesper har en unik kombinasjon av brodd, humør, overbærenhet, raushet. Han er sørlandsk snill samtidig som han er nådeløs. Det er en nådegave for et mediemenneske. Han serverer dolkestøtene i silkehansker. Elsker du ikke Jesper, så elsker du sannsynligvis ikke den du ser i speilet om morgenen på badet heller, sier TV 2-veteranen.

Les også

Tjærnås: Jeg ønsker meg to ting mot Tsjekkia

— Ekstremt lærerikt

Jesper Mathisen vokste opp med Sørlandets fotballikon Svein Mathisen som pappa. Som også var journalist og mediemann i blant annet TV 2. Det har gått i arv.

TV 2-duoen sammen på Sparebanken Sør Arena i Kristiansand.

— Jesper hadde en journalistisk tilnærming til denne jobben fra dag én. Han var journalist og ekspert med en gang. Jesper trengte ingen akklimatiseringstid, sier Wathne.- Det er veldig gøy å få jobbe sammen med Davy Wathne. For meg er han aller mest en god venn gjennom mange år. Spesielt etter at pappa gikk bort. Jeg har brukt Davy som en rådgiver og mentor i dette gamet, men også privat. Vi har snakket om veldig mye. Han kjente pappa godt og det er gøy å høre han fortelle om pappa. Det å reise rundt eller jobbe i studio sammen med Davy er ekstremt lærerikt for meg. Jeg prøver å suge til meg alt jeg kan, sier Mathisen.

Discovery eller TV 2?

Han er ønsket av Discovery, som overtar rettighetene til norsk fotball etter denne sesongen. Men Mathisen er i tenkeboksen. I TV 2 ligger det en klar plan og en mulig ny karrierevei. Det samme hos konkurrenten.

Jesper Mathisen i samtale med landslagets Stefan Strandberg på pressetreff i Praha torsdag.

Denne uken har de dekket landslagets oppladning til Tsjekkia-kampen sammen. Wathne som ordstyrer, naturligvis, og journalist, Mathisen som ekspert og meningsbærer. Det kan også bli fremtiden.— Vi er ganske like i måten å være på. Davy kjenner meg godt, og ingen spiller meg så god som Davy gjør, sier Mathisen.

Som ikke er redd for å si meningen sin. Sånn var det også da han spilte fotball. Det kunne irritere og provosere. Nå er det samme mynt på TV.

Les også

Skjelbred om kritikken: - Hva andre sier om meg som kaptein er ikke så viktig

Ingenting i veien med selvtilliten

— Jeg er kanskje født med litt for høy selvtillit. Men på TV må du ha det. Uten det og uten kunnskap blir du spist. Jeg har en spiss måte å være på, men det er fordi jeg skal være den beste til å mene noe om det jeg snakker om, jeg skal ha mest kunnskap om det av alle. Hvis ikke blir jeg avslørt. Man kan ikke bare snakke om ting uten å ha kunnskap om det.

Mathisen beskriver de to som både far og sønn og to brødre.

Davy Wathne og landslagssjef Per-Mathias Høgmo i samtale under landslagets opphold i Berlin tidligere denne uken.

— Selv om det skiller 70-80 år mellom oss er vi to kamerater. Det er ganske unikt.Eliteserien i fotball blir borte fra TV 2s skjermer. Kanalen er midt oppe i en tøff nedbemanning og har store kostnadskutt som må tas. Det var lenge usikkert om Davy Wathne fikk bli med videre. Først var det nei. Så kom kontrabeskjeden. Møter på bakrommet, nye tanker og planer banet vei for en ny vår også for 66-åringen som har pustet TV 2 siden oppstarten.

— At man blir satt på lag med Davy på en satsing som landslaget, er veldig morsomt, sier Mathisen.

Solskinn, svaberg og bølgeskvulp

— Jeg har sagt til mine overordnede at Jesper kan bli så stor som han selv ønsker. Fordi folk elsker sørlendinger. At jeg som er bergenser, som de 95 prosentene av Norges befolkning som ikke er fra Bergen har i vrangstrupen, har overlevd i dette gamet, er naturstridig. Men sørlendinger blir du jo i godt humør av. Det er solskinn, svaberg og bølgeskvulp når de snakker. Jesper er en berikelse for TV 2, en nødvendig vitamininnsprøytning. Det gjør meg yngre, det gjør TV 2 yngre. Det er en del av den kontinuerlige forandringen vi er en del av. Det er helt nødvendig, sier Wathne.

Han kaller det en gave å ha Jesper Mathisen med på laget. Og han beundrer måten kollegaen stikker nesen frem og sier kontroversielle ting.

— Du blir kanskje ikke likt av alle, men respektert av alle. Det er en belastning som mange skjermer seg fra. Det gjør ikke Jesper.

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, er glad for å ha duoen på plass i Praha nå og forhåpentligvis også i fremtiden.

— De to har en helt spesiell kjemi som gir oss muligheten til å utvikle et unikt samspill. Det kan vi få mye ut av både i sportsnyhetene, men også i egne konsepter, sier Jansen Hagen til Aftenposten.

— Dette er to av våre sterkeste kort og største profiler. Og så er det ikke sånn at den ene representerer fremtiden og den andre fortiden. Styrken i samspillet ligger i at de er forbasket gode her og nå. Kunnskap, kompetanse og karakterer har ikke en datostempling.

— Oppkjøringen til at vi overtar landslagsfotballen på TV fra 2018 starter allerede nå. At vi setter Jesper og Davy på det sender et tydelig signal om hvor viktig dette området er for oss, sier Jansen Hagen.

Les også

NFF savner denne typen fotballspillere: - Vi må lete med lys og lykte

Davy: — Jeg er ikke farlig

Davy Wathne er glad for at Mathisen tar ham for den han er.

— Mange som ikke kjenner meg tror jeg er en skremmende, gammel norsklærer som sitter innerst i rommet og er helt forferdelig. Folk går på nåler rundt meg. Men Jesper ser meg som den jeg er. Det er befriende. Og noe mange kan lære av. Jeg er ikke farlig i det hele tatt.

- Hva får seerne være med på når dere skal dekke landslaget for TV 2?

— Norge i mesterskap i EM i 2020 og VM i 2022. Jeg har vært i mesterskap med Davy før. Da var jeg 13 år og var nede og besøkte pappa og Davy i Belgia og Nederland i 2000. Jeg håper vi kommer oss dit igjen. Vi kommer neppe til Russland i 2018, men la oss håpe de yngre spillerne kan ta oss til et mesterskap igjen, sier Jesper Mathisen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser: