– Jeg er datteren til en tidligere Rosenborg-helt, men jeg er min egen person

Emilie Bragstad (19) håper å overgå farens landslagskarriere. Men hun har også et enda mer hårete mål.

Emilie Bragstads spill i Rosenborg blir lagt merke til av landslagsledelsen. Hun ble også tatt ut i høst, men måtte da melde forfall med skade.
  • Nicholas Bergh

Kort om saken:

  • Fotballspiller Emilie Bragstad er eneste debutant i landslagstroppen.
  • Hun er datter av tidligere landslagsspiller Bjørn Otto Bragstad
  • Torsdag møter Norge Belgia til privatlandskamp. Den sendes på NRK2 kl. 18.00

Emilie Bragstad har lenge hatt et konkret mål: Å nå 15 landskamper.

Det er nemlig totalen til faren hennes, Bjørn Otto Bragstad.

Torsdag kan hun få sin første landskamp.

Har spilt nesten overalt

– Jeg tror hun alltids kan klare det hvis hun holder seg skadefri og fortsetter utviklingen, sier pappa Bjørn Otto om datterens mål.

Han var en ruvende skikkelse i Rosenborg-forsvaret for 20 år siden og en ekstrem hodespiller. Bragstad fikk 10 på Aftenposten-børsen da han ryddet vekk alt i Norges EM-seier over Spania i 2000.

– Emilie er en litt mer spillende type. Jeg spilte på mindre risiko. Hun ligner mer på makkeren min i Rosenborg, Erik Hoftun, sier Bragstad.

Én grunn til forskjellen er Emilie Bragstads fortid. Hun har spilt indreløper, sentral midtbane, spiss og ving tidligere. Det har gjort henne til en spillende midtstopper.

– Jeg er mer teknisk enn ham og tar ballen mer frem i banen, forklarer Emilie Bragstad.

– Emilie var litt urolig som unge. Det skulle skje noe hele tiden, sier Bjørn Otto Bragstad. Her er Emilie Bragstad med ballen under en ferietur i England i 2009. Bjørn Otto Bragstad står sammen med datteren Matilde.

– Jeg er min egen person

Av og til ser hun kamper i opptak sammen med faren. Da snakker de om gode og dårlige involveringer, for eksempel hvordan man skal posisjonere seg i ulike situasjoner.

– Har du kjent på et press fordi faren din var en kjent fotballspiller?

– Nei, egentlig ikke. Jeg er datteren til en tidligere Rosenborg-helt, men jeg er min egen person. Jeg må gjøre jobben og tenker bare på meg selv. Men det er veldig kult det Pappa har opplevd. Jeg kan stille spørsmål om hvordan det var. Men jeg har hele tiden tenkt på hvor jeg vil.

Og dit hun vil, er den absolutte toppen.

– Jeg har et mål om å bli den beste midtstopperen i verden. Det er viktig å ha hårete mål, hvis ikke kommer man ingen vei.

Bjørn Otto Bragstads hodespill var godt å ha for landslaget. Her er han i duell med Spania-angriper Ismael Urzaiz under EM i 2000.

Venter med utlandet

Et ledd i planen blir trolig å spille i utlandet. Men hun er usikker på når det skjer, spesielt på grunn av korona-situasjonen.

– Jeg har aldri bodd hjemmefra. Det er kun når jeg er på samling jeg ikke bor hjemme. Etter korona kan jeg få muligheten til å dra på besøk, og få besøk, uten karantene. I tillegg blir det enklere å ha med mamma eller pappa de første dagene om jeg drar til et annet lag, sier Bragstad.

– Det hadde vært mer ensomt å reise nå?

– Ja, det hører jeg på landslaget nå. For eksempel de i England har hatt det veldig tøft. Det tærer på. De får ikke å møte noen. De drar på trening, og så må de rett hjem igjen.

– Jeg skjønner hva hun mener, sier landslagsvenninne Ingrid Syrstad Engen om Bragstads tanker.

– Når man først skal dra ut, er det viktig at det blir en positiv opplevelse. Hun er veldig ung og kan fortsatt utvikle seg i Rosenborg. Det haster ikke akkurat.

PS: Norge spiller også mot Tyskland tirsdag