Norge raknet etter sjansesløseri: – Jeg blir litt lei meg

MALAGA (VG) (Spania – Norge 3–0) Norge åpnet kvalifiseringen til EM i 2024 med et stygt tap etter sjansesløseri. Kampens kampledere får strykkarakter av den norske leiren.

– Etter 80 minutter synes jeg det var en kamp vi fortjente å være likt i. Hadde Sørloth scoret der og dommeren blåste straffe, ville det vært en av de beste kampene for Norge på hundre år, påstår landslagssjef Ståle Solbakken.

Men Norge sviktet da mulighetene bød seg. Størst var nettopp Alexander Sørloth sin gigantiske sjanse til å sette 1–1 etter 77 minutter, men han bredsidet et perfekt innlegg fra Patrick Berg utenfor.

– Vi gjør mye bra, men er ikke skarpe nok foran boksen. Det blir styggere enn det hadde trengt å bli, oppsummerer kaptein Martin Ødegaard.

Selv om sjansen til Sørloth var av det gedigne slaget er det straffesituasjonen med kaptein Martin Ødegaard som irriterer mest.

– Jeg er ganske sikker på at jeg skulle hatt straffe. Han kommer jo med knottene rett i ankelen min, og jeg er sikker på at jeg skal få straffe. Jeg gidder ikke å snakke mer om han dommeren. Det er bedre å ikke si noe, sier Ødegaard til TV 2 etter kampen.

Etter spansk pasningsslurv rundt egen boks, fikk Ødegaard dratt av et skudd, men Nacho kastet seg ned og blokkerte. I skuddøyeblikket ble Ødegaard sklitaklet av Rodri og flere norske fotballnavn ropte på straffe uten å bli hørt av verken den franske kamplederen Benoit Bastien eller den franske VAR-dommeren Benoit Millot.

– Det er soleklar straffe. Han fullfører og man kan ikke... altså hvis jeg slår ned en etter at ballen er spilt bort, så er det straffe. Jeg blir litt lei meg, sier Solbakken til TV 2.

– Akkurat det jeg ser her nå (reprisen) er det jeg ser fra benken. Det var litt fransk arroganse ute og gikk. Det er jo sånn det er, men det er uforståelig, avslutter han.

Uttalelsen står Solbakken for på pressekonferansen i etterkant:

– Du kan ikke skremme vettet av spillerne. Han takler Martin rett ned. At dommeren ikke ser, «fair enough», men at de i VAR-bussen ikke tar det, det blir for meg litt fransk arroganse, forklarer landslagssjefen.

Spania hadde rukket over 150 vellykkede pasninger før Norge kom opp i ti. Og tolv minutter ut i kampen, ble Norge omtrent spilt inn i eget mål. Fra hjørnet av 16-meteren slo venstreback Alejandro Balde ballen hardt inn mot Norges femmeter, og der styrte Dani Olmo inn 1–0 på Spanias første målsjanse.

– Altså, det er godt spilt av dem. De spiller og spiller, og det er jo det de er gode på, men det er jo et skudd som får en retningsforandring. Det er jo nesten et «hockeymål», sier Solbakken om målet på pressekonferansen etter kampen.

Etter den blytunge staten hamlet Norge opp med Spania – frem til det raknet helt etter 84 minutter. Innbytter Joselu hadde bare vært på banen i tre minutter før han fikset 2–0 og 3–0 på bare to minutter, og de spanske supporterne danset på Malaga.

Samtidig falt Norge fra hverandre kort tid etter at Ståle Solbakken byttet fire spillere samtidig etter 74 minutter.

Før de to siste baklengsmålene, sto det 5–5 i store sjanser og det var lenge en jevnspilt kamp. Martin Ødegaard og Fredrik Aursnes var tidvis gnistrende på Norges midtbane.

Men det ville seg ikke for Norge. Alexander Sørloths kjempesjanse etter 77 minutter gikk utenfor mål, og heller ikke Fredrik Aursnes eller Birger Meling tok vare på sine sjanser i første omgang.

– Vi holder på ball og tør å spille ut bakfra. Vi har noen kjempesjanser vi er nødt til å sette. Vi setter ikke de, og så får de mål litt ut av ingenting egentlig. Så blir det en litt styggere opplevelse enn «feelingen», sier Ødegaard.

Dermed startet Norge kvalifiseringen til EM i 2024 på verst tenkelig vis: Med et stortap.

PS! Skottland slo Kypros 3–0 i den andre kampen i gruppen denne kvelden. Neste kamp for Norge er borte mot Georgia tirsdag.