Helgens Premier League-runde utsettes

MANCHESTER/OSLO (VG) Premier League bekrefter at helgens kamper er utsatt etter dronning Elizabeths dødsfall.

SPILLER IKKE: Erling Braut Haaland er på evig måljakt, men denne helgen må han belage seg på en pause.

Det kommer ikke til å bli spilt Premier League-kamper denne helgen. Det er besluttet etter et møte som startet kl. 12 norsk tid. Årsaken er dronning Elizabeths bortgang. Hun døde torsdag, i en alder av 96 år.

– Som vår lengstsittende monark har hun vært en inspirasjon og etterlater seg en livslang arv, sier Premier League-sjef Richard Masters i en uttalelse.

Det var i utgangspunktet planlagt full runde i Premier League, blant annet med storkamp mellom Erling Braut Haalands Manchester City og Tottenham på programmet. Også kampene i kvinnenes Premier League utsettes.

VG får opplyst fra Manchester City at klubben har avlyst alle planlagte medieaktiviteter - inkludert trener Pep Guardiolas pressekonferanse fredag ettermiddag.

Heller ikke mandagskampen mellom Leeds og Nottingham Forrest vil bli spilt. Avlysningene forverrer en allerede tettpakket kalender for klubbene. VM i Qatar, som spilles i november og desember, gjør at flere kamper må presses inn på færre dager.

Citys daglige leder, Ferran Soriano, fortalte nylig i podkasten Dr. Football - før dronningens dødsfall - at han hadde foretatt alt av analyser og kalkulasjoner, men at realiteten var enkel.

– Ingen i bransjen vet hvordan de skal håndtere dette, sa Soriano.

Nå har Premier League-klubbene fått én ekstra kamp å håndtere.

Det er ikke obligatorisk å avlyse eller utsette sportsarrangementer under den nasjonale sørgeperioden, ifølge britiske myndigheters retningslinjer. Det er opp til hver enkelt organisasjons å avgjøre hvordan de vil håndtere det. Retningslinjene ber imidlertid organisasjonene vurdere å utsette arrangementer som er planlagt til dagen det er begravelse.

Da Kong George døde i 1952 ble rugby- og hockey-kampene utsatt, mens fotballkampene gikk som planlagt, ifølge The Guardian. Fotballagene hedret kongen med nasjonalsangen og fansen sang «Abide With Me».

Da prinsesse Diana døde i en tragisk bilulykke søndag 31. august i 1997 ble kampen mellom Liverpool og Newcastle, som skulle gått samme dag, avlyst.

Britiske myndigheter har erklært nasjonal landesorg frem til dronning Elizabeths begravelsesdag er over. Samtidig varer den kongelige sørgeperioden til én uke etter begravelsen.

Torsdagens Europa League-kamper med engelske lag gikk som planlagt, men det ble avholdt ett minutts stillhet i forkant og både Arsenal og Manchester Uniteds spillere bar sorte bånd. Etter kampene ble managernes planlagte pressekonferanser avlyst.

Før dagens pressemelding var det allerede klart at Championship-kampen Burnley-Norwich og League Two-kampen Tranmere Rovers-Stockport County, som begge spilles fredag, var utsatt.

Lørdagens hesteløp i Storbritannia utgår også, men arrangeres som planlagt søndag. Dronningen var selv sterkt involvert i hestesporten.

Allerede torsdag besluttet sykkelrittet Tour of Britain at de resterende etappene skulle avlyses.

Golfturneringen BMW PGA Championship, som spilles like utenfor London, har utsatt spillet fredag, men sier i en uttalelse at de gjenopptar turneringen lørdag.

Norske Viktor Hovland er i delt ledelse i turneringen. Nyheten om dronningens bortgang kom like etter at torsdagens runde var ferdigspilt.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal19162145162950
2Manchester City20143353203345
3Newcastle United20109133112239
4Manchester United2012353225739
5Tottenham Hotspur2111374031936
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk