Europa skal samle en felles front mot Blatter

Norge kan likevel komme til å støtte FIFA-presidenten hvis alle blir enige om det.

Sepp Blatter og FIFA er i hardt vær to dager før presidentvalget i Zurich.

ZÜRICH: Boikott og krav om utsettelse av presidentvalget står på agendaen når Fotball-Europas ledere samles i formiddag.

Det er dagen derpå massearrestasjonene av fotballtopper i Zurich.

Les også

UEFA krever at valg av FIFA-president utsettes

Samtidig er det i dag det egentlig starter, FIFA-kongressen som fredag etter programmet skal avgjøre om Sepp Blatter får sin femte periode som fotballens mektigste mann.

Styret i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) flyr i formiddag til Zurich fra Warszawa.

Den viktigste oppgaven i starten blir å samle en europeisk front mot FIFA-presidenten. Det håper de skal skje når de over 50 medlemslandene møtes ved 12-tiden på et av byens mange femstjerners hoteller.

Må vurdere boikott av kongressen

Onsdag var styret samlet i den polske hovedstaden for å se Europaligafinalen hvor Sevilla ble mestre for andre året på rad. Tidligere på dagen sendte de ut en krass kommentar på gårsdagens arrestasjoner og den dramatiske utviklingen i korrupsjonsskandalene som følger fotballens verdensorganisasjon.

UEFA-styret frykter at hele FIFA-kongressen skal bli en eneste stor farse etter arrestasjonene, og sier at medlemslandene nå må gjøre en grundig vurdering på om de i det hele tatt er villige til å delta på kongressen.

Les også

Syv ting du må vite om FIFA-skandalen

UEFA mener kongressen bør utsettes, og at et nytt presidentvalg må organiseres innen seks måneder.

Karen Espelund

— Det første som skjer er et møte med alle medlemslandene i formiddag. Styret har gitt en anbefaling på hva vår oppfatning er. Nå må dette forankres i alle medlemslandene, sier UEFA-styremedlem Karen Espelund til Aftenposten.

Viktig for UEFA å være kritiske

Hun ble, som resten av fotballverden, tatt på sengen da nyhetene om politiaksjonen i Zurich begynte å sive ut i mediene på morgenkvisten onsdag.

Saken eskalerte utover dagen da FBI i USA gikk hardt ut mot FIFA på en pressekonferanse, og FIFAs hovedkvarter i Zurich fikk besøk av sveitsisk politi.

— Et kritisk synspunkt er viktig for oss, det er viktig for oss å ta den rollen. Nå må vi diskutere dette med medlemslandene, sier Espelund.

Hun er overbevist om at arrestasjonene av fotballtoppene vil sette en helt annen karakter på kongressen. Nettopp derfor er det også viktig for UEFA å være tydelige og gi et klart standpunkt på at de mener Sepp Blatters dager som FIFA-president snart bør være talte.

Norge åpner for å stemme på Blatter

Norges fotballpresident, Yngve Hallén sa onsdag at det er viktig for Norge at det blir en løsning som kan virke samlende på fotballverden, og at det kan være aktuelt for Norge å stemme på Sepp Blatter.

– Vi får se hva UEFA kommer frem til. Hvis det blir en samling rundt en eller annen modell, kan det hende vi kan støtte den og at Blatter er en del av den, hvis det fører til bedring. Det kan skje, sa han til NRKonsdag.

Hans svenske og danske kollegaer var tydelige på at det er på høy tid med et presidentskifte. Det er også Norges primærmål.

Hallén sier at det har vært en konfrontasjon mellom Vest-Europa og resten av fotballverden, og at denne bare har vært med på å styrke Sepp Blatters posisjon.

Derfor er han åpen for å stemme på Blatter om dette er en del av en pakke som også fører FIFA i en bedre retning.

Mener arrestasjonene svekker Blatters troverdighet

Espelund virker ikke veldig overbevist om at man på europeisk side skal finne en løsning som innebærer at man bestemmer seg for å støtte en ny Blatter-periode.

— Det spørs jo hva en slik løsning vil innebære, men Europa har vært relativt tydelig på at man ønsker et skifte i toppen av FIFA, og det helt uavhengig av denne saken. Denne saken styrker jo ikke troverdigheten eller legitimiteten på at denne presidenten kan lede dette videre. Det vil forundre meg veldig om dette ikke forandrer saken.

— De må jo ta inn over seg at dette har vært en dramatisk dag i FIFA. Den mannen har sittet i ledelsen siden tidlig 80-tallet (generalsekretær fra 1981-1998, og president siden 1998) og har et ansvar som systemforvalter og kvalitetssikrer. Det er for tidlig å si hvordan det blir vurdert av andre.