FIFA-kaoset: Brasil-legender trygler fotballtopp om å gå av

Nå skal også Brasil-VM i 2014 være under etterforskning av FBI.

Ronaldo og Romário er enige: Fotballpresidenten i Brasil må gå.

Mye tyder nå på at tre av de siste fem verdensmesterskapene i fotball for herrer er under etterforskning av FBI. Fra før av var det kjent at stemmeprosessen i forkant av 1998-VM i Frankrike og 2010-VM i Sør-Afrika var under lupen.

Torsdag meldte den brasilianske avisen O Estado de S. Paulo at FBI også ser på fotball-VM i Brasil i 2014. Sentralt i etterforskningen skal være forholdet mellom Ricardo Teixeira, tidligere president i det brasilianske fotballforbundet (CBF), og Jerome Valcke, generalsekretær i FIFA.

Relasjonen mellom Ricardo Teixeira (i bakgrunnen) og Jerome Valcke (foran) skal være under FBIs lupe. Her er de to på et møte i Brasilia i november 2011.

Valcke og Teixeira har hatt et nært forhold i en årrekke, og begge er nå på listen over FBIs mistenkte i FIFA-saken. Ifølge den brasilianske avisen ser FBI på om det finnes noen uregelmessigheter i kontraktene Teixeira og Valcke signerte i sammenheng med fotball-VM i 2014.FBI ønsker ikke å kommentere opplysningene overfor den brasilianske avisen, som på sin side hevder å ha kilder på at Teixeira-Valcke-relasjonen faktisk er under lupen.

Den brasilianske påtalemyndigheten har også innledet en etterforskning av Teixeira. FIFA-generalsekretær Valcke er for lengst under enormt press, spesielt etter dokumentasjonen som koblet ham til mistenkelige pengeoverføringer i sammenheng med Sør-Afrika-VM i 2010.

Les også

NFF-toppen: - Korrupsjon i Afrika er helt vanlig

Fotballtopp stakk fra Sveits

Den brasilianske avisens rapport er den siste i rekken av skandaler som har rystet fotballen i landet de siste ukene.

Mange stusset da Marco Polo Del Nero, den nåværende fotballpresidenten i Brasil, forlot Sveits i all hast allerede kvelden før presidentvalget.

Marco Polo Del Nero dro hjem til Brasil, angivelig i frykt for å bli arrestert av FBI.

Del Nero avviste at det var av frykt for å lide samme skjebne som andre søramerikanske fotballtopper som ble arrestert tidligere samme uke.— På grunn av disse vanskelige tidene, valgte jeg å dra fra Sveits til Rio de Janeiro for å gjøre ting riktig, gi en nødvendig forklaring til ikke bare myndighetene, men også til pressen, sa Del Nero etter hjemkomsten ifølge ESPN.

Del Nero har hardnakket proklamert sin uskyld, men den nære koblingen til forgjengeren José Maria Marin hjelper neppe på ryktet.

Les også

Etterlyst FIFA-topp vil fortelle «alt»

Romário og Ronaldo vil ha lederskifte

Marin har lenge vært mistenkt for å ha brukt fotballforbundets midler på en alt annet enn ansvarsfull måte da han satt som president mellom 2012 og 2014. Med rekken av forbundspresidenter bestående av Teixeira, Marin og Del Nero er tilliten til fotballforbundet svært lav i Brasil.

Flere av landets største fotballstjerner har vist sin misnøye.

Romário, målsnik og helt fra 1994-VM, var rask med å juble på sin Facebook-konto etter Sepp Blatters avgang som FIFA-president. Romário krevde også Del Neros avgang.

— Jeg håper virkelig at CBF-presidenten Del Nero går av også, skrev Romário.

49-åringen har forøvrig tatt fatt på en politikerkarrière etter at han la opp som fotballspiller, og sitter nå i senatet.

En annen tidligere stjernespiss på det brasilianske landslaget, Ronaldo, støtter Romário.

— Jeg ville elsket om Del Nero gikk av også. Han er ikke et godt eksempel. Hans kobling til Marin er åpenbar, sa Ronaldo på et PR-arrangement onsdag.

En tredje brasiliansk fotballegende, Zico, har forøvrig planer om å stille i presidentvalget i FIFA på nyåret.