Fotball

Høgmos tiltak etter playoffmissen: Vil gjøre radikale endringer i norsk seriefotball

Slik skal Norge stå bedre rustet i avgjørende kamper i fremtiden.

Per-Mathias Høgmo møtte pressen tirsdag med troppen som skal kjempe mot Estland og Finland.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

ULLEVAAL STADION: Per-Mathias Høgmo presenterte tirsdag spillerne som skal representere nasjonen i de to første kampene for året mot Estland og Finland.

Les også

Trener kaller Høgmo «sveiseblind»

Han høstet mye kritikk etter tapene mot Ungarn i EM-kvalikkampene sist høst, spesielt for laguttaket som overrasket de aller fleste. Markus Henriksen og Martin Ødegaard ble ingen stor suksess lengst fremme, og Norge tapte kampene 1-3 sammenlagt.

Aftenposten utfordret landslagssjefen på hvordan Norge skal bli bedre i kampene som avgjør om Norge går til mesterskap eller ikke.

Høgmo svarte med å fremme et ønske om endring av det norske seriesystemet.

I stedet for som nå, at serien går fra mars-november, vil han ha toppfotball i Norge hvor man følger den internasjonale kalenderen med seriekamper fra august til mai.

— Vi har november og mars som har vært vanskelig for norsk fotball lenge, og jeg tror vi må ha en kulturendring på hvordan vi tenker. Danskene har tilpasset terminlisten, og andre land har gjort det. Vi må være langsiktige og stadig gjøre de grepene som trengs, så vi står sterkere rustet i de månedene. Det eneste som er sikkert er at det blir avgjørende kamper også i de månedene i årene som kommer, sier Høgmo.

Han peker på Moldes innsats i Europaligaen, hvor det ble tap for Sevilla over to kamper.

— Et moldelag i enda bedre kampform mot Sevilla, eller mot litt enklere motstand, kunne gått til en åttedelsfinale. Vi må ta dette på alvor og diskutere det, sier Høgmo.

Les også:

Les også

Slik reagerte 22-åringen på at han ble tatt ut på A-landslaget

Tror på publikum om vinteren

Han mener Norge må begynne å tenke mer som en fotballnasjon, og peker på at interessen for idretten er større her til lands enn kanskje noe annet sted i Europa.

— Vi har andre fantastiske idretter som det settes fokus på om vinteren, og sånn skal det være. Fotballen må stå på egne ben og være stolt, og ta de grepene som er nødvendige. Det kan være smertefullt, men på lang sikt får vi kanskje flere lykkelige stunder. Ja, jeg mener vi må gjøre radikale endringer.

Høgmo sier han ikke ser noen annen idrett hvor Norge ønsker å konkurrere på øverste nivå, hvor man har en annen terminliste enn den internasjonale.

Han mener utviklingen på arenaer og teknologi har tatt så store steg de siste ti årene at det også vil være mulig å lokke publikum til stadion, og peker på været i land som Tyskland og England vinterstid.

Slitne spillere

Da Aftenposten intervjuet den da avtroppende fotballpresidenten Yngve Hallén i februar, sa han at Fotballstyret hadde vært veldig tydelige i tilbakemeldingene til landslaget om at prestasjonene i de avgjørende kampene måtte bli bedre.

Etter pressetreffet ba vi Høgmo utdype hvilke andre faktorer enn endret seriesystem han ser for seg for å bedre innsatsen i slike kamper.

— Noe som også henger sammen med helheten, er at veldig mange av spillerne hadde spilt tre kamper i uken over lengre tid. Det gjaldt spillere fra Mode, Rosenborg, Malmö, Celtic og Alkmaar. Mange bare preg av slitasje, og Even Hovland og Ørjan Nyskjold hadde vært ute av sine respektive lag en priode. Summen av det gjorde at vi ikke var på det nivået vi hadde to måneder tidligere mot Kroatia og Bulgaria. Dette henger sammen med helheten, sier Høgmo, før han går videre til et intervju med TV 2. Les også:

Les også

Høgmo tror Martin Ødegaard kan bytte klubb i sommer

Angrer litt likevel

Toppfotballsjef Nils Johan Semb har sagt at toppfotballedelsen har vært nådeløse i evalueringen av hva som gikk galt. Etter en intervjurunde tidlig i februar satt likevel mange igjen med inntrykket av at Høgmo ikke tar så mye selvkritikk for hva som gikk galt.

Landslagssjefen mener han ikke ble forstått riktig om inntrykket er at han ikke angrer noe.

— Vi har gjort en grundig evaluering. Det er alltid sånn at når det går godt eller mindre godt, så er det alltid noe som kan gå bedre. Som trener må man ta en beslutning der og da, og det må man stå for. Jeg føler det ble dratt litt ut av sammenhengen at jeg angrer ingenting. Du kan ikke angre det du gjorde der og da, og du må stå for det selv om det ikke er alltid at du ville gjort det på nytt igjen. Det blir hypotetisk, og jeg tror dere som kjenner meg godt vet at vi er opptatt å lete under hver stein for å finne forbedringspotensial, sier Høgmo.

Her er spillerne som skal gi Norge en opptur:

Rune Jarstein, André Hansen Ørjan Nyland, Haitam Aleesami, Jo Inge Berget, Valon Berisha, Adama Diomande, Omar Elabdellaoui, Vegard Forren, Even Hovland, Ruben Yttergård Jenssen, Stefan Johansen, Joshua King, Martin Linnes, Fredrik Midtsjø, Håvard Nordtveit, Ole Kristian Selnæs, Per Ciljan Skjelbred, Stefan Strandberg, Jonas Svensson, Alexander Søderlund, Martin Ødegaard.

Aftenpodden Sport: Hør Fjørtoft fortelle om skadene i Mesternes Mester og det berømte keeperkysset

Les også

  1. Nytt tilbakeslag for Høgmo: Norge faller på FIFA-rankingen

  2. Danmark vil arrangere fotball-EM sammen med Norge

  3. Høgmo mener Ødegaard må vurdere Real-fremtiden til sommeren

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball