Ekspertene svært kritisk til Høgmo: - Reiser et ubehagelig spørsmål

Per-Mathias Høgmos stilling blir heftig diskutert. Men ekspertene er ikke sikre på om det er riktig å kvitte seg med landslagssjefen.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo møtte media på flyplassen i Budapest, dagen etter det forsmedelige nederlaget for Ungarn.

EM går uten Norge, det til tross for en utvidelse fra 16 til 24 lag. Ungarn ble for sterke i playoffkampene, etter at landslagssjef Høgmo valgte et meget overraskende lagguttak til møtet i Budapest med blant annet Markus Henriksen alene på topp.

Da kommer det uungåelige spørsmålet etter nok en kvalifiseringsfiasko: Er Høgmo rett mann for jobben?

— Reiser et ubehagelig spørsmål

— Jeg tenker at når du bommer så grovt i en så viktig kamp, og kaster vrak på tankene og ideene som har fungert tidligere i kvalifiseringen, så reiser det et ubehagelig spørsmål, sier TV 2s fotballekspert Øyvind Alsaker og viser til spørsmålene om Høgmo skal få fortsette i sjefsstolen.

— Jeg har ikke noe godt svar på det spørsmålet. Han skal helt sikkert gjennom en knallhard evaluering, sier Alsaker.

Etter å ha tapt 0-1 hjemme på Ullevaal i en kamp der Norge var best, bestemte Høgmo seg for å bytte ut fire spillere på laget. Inn kom Martin Ødegaard og Mohammed Elyounussi. Begge ble byttet ut til pause.

Alle ville ha en bit av Per-Mathias Høgmo før avgang fra Budapest mandag morgen.

— Det ble for mange endringer. Norge gjorde egentlig en ok hjemmekamp. Vi var best. At vi da velger å gå bort fra det som har fungert i kvaliken tyder på at vi ikke hadde roen inn mot kampen i Budapest.Nå tror Alsaker at tapene mot Ungarn også kan gjøre at Norge står svakere stilt inn mot VM-kvaliken som starter neste høst.

— Dette var en gyllen mulighet som vi kastet bort. Neste gang blir det mye vanskeligere. Jeg tror at dette unge mannskapet hadde vokst veldig med erfaringen med å delta i et mesterskap. Da hadde vi gått inn i den kvaliken med en helt annen følelse, sier TV 2s rutinerte kommentator.

Årst: - Høgmo overrasket meg

Tidligere landslagsspiss Ole Martin Årst mener at Norge ødela for seg selv med hjemmetapet på Ullevaal.

— Hjemmekampen var fryktelig skuffende. Med tap der skaffet de seg et elendig utgangspunkt, sier TV 2-eksperten.

Han er uenig i flere av valgene Høgmo foretok seg til returoppgjøret. Årst synes at Norge burde ha startet med Søderlund på topp. Han synes også at det var feil å starte med Ødegaard; skulle han ha startet en kamp så skulle det ha vært på Ullevaal.

— Høgmo er egentlig kjent for å velge trygge løsninger. Valgene han gjorde i Budapest viste nok at han var veldig usikker, og jeg tror han angrer, sier Årst.

- Er Høgmo rett mann for jobben videre?

— Det svaret krever mye analyse... Først må forbundsstyret vurdere om vi har gode nok spillere til å kvalifisere oss. Hvis svaret på det er "ja", da burde kanskje Høgmo gå av. Samtidig er det veldig små marginner oppi dette. Norge ble nummer tre i sin pulje, bak Italia og Kroatia og foran Bulgaria. Det var som ventet, sier Årst.

— Så skuffet vi stort i kampene mot Ungarn, spesielt i hjemmekampen egentlig. Og å eksperimentere så mye som Høgmo gjorde i bortekampen blir helt feil, sier Årst.

- Bør få en sjanse til

VGs fotballkommentator Knut Espen Svegaarden ble intervjuet i kanalens egen direktesending dagen etter fiaskoen mot Ungarn. Han mener Høgmo må gis mer tid.

— Jeg synes han må få en sjanse til. Jeg mener det blir for kortsiktig å fjerne ham etter bare en kvalik. Men det er klart at hvis VM-kvaliken åpner bare med tap, og man ikke ser fremgang, så bør man vurdere et skifte, sier Svegaarden.

— Vi må stikke fingeren i jorda og se at vi kanskje har gjort de resultatene som var ventet av oss, samt en svak playoff. Jeg synes også det blir litt kortsiktig tenking at han skal gå av nå, sier sportssjef i samme avis, Øyvind Brenne.

Tidligere landslagssjef Egil "Drillo" Olsen vil heller ikke avsette sin etterfølger.

— Han har kontrakt to år til. Prinsipielt bør kontrakter respekteres. Hvis styret mot formodning mener han ikke er rett mann, bør heller styret gå av enn Per-Mathias, sier Drillo til TV 2 sportskanalen.

- Hvor er fremgangen?

— Når det gjelder spillestill har jeg litt motforestillinger til å være så omstendelig. Den største skuffelsen var at jeg savnet guts, trøkk og vilje. Det er litt uforståelig når det er så mye som står på spill, legger han til.

Fotballkommentator i Viasat, Roar Stokke, skriver følgende i sin blogg:

— At de som avsatte Drillo sier at prosjektet til Høgmo skal få leve videre, er like selvsagt som at julaften kommer på den 24 desember i år også. Alt annet ville jo være en selvinnrømmelse om at dette ikke er bra nok. Og at trenerskiftet ikke har ført til bedre resultater.

— Om vi ser bort fra at Norge beseiret et rustent kroatisk landslag som knapt orket å løpe, hva er bedre ved utgangen av 2015, hvor er fremgangen?, skriver Stokke som henviser til bloggen når han bes om ytterligere kommentarer.

Den svenske fotballeksperten Olof Lundh skriver på Twitter at han nå helst skulle sett at svenskene hadde trukket Norge.

— I ettertid svir det at Sverige ikke fikk Norge. Herregud, å tape mot et Ungarn som mildt sagt ser svakt ut. Det hadde vært en tur i parken, skriver Lundh.

Sverige slo Danmark 2-1 i første playoffkamp. Returkampen spilles tirsdag kveld.

  • PS : Tidligere mandag stilte vi følgende spørsmål: Bør Per-Mathias Høgmo fortsette som landslagssjef? Så langt har 27.000 svart i avstemningen. Rundt 20.000 svarer "Nei, landslaget trenger andre ideer".