Fotball

«Vi må ikke la oss lure av Åsane»

BLOGG: Her er min analyse av vår motstander i kveld.

ENGASJERT: Ingve Bøe blogger om Viking.
  • Ingve Bøe

Åsane, bydelsklubben fra Bergen, hadde en turbulent innledning til fjorårets sesong.

I forkant av 2017 var det rimelig hett i klubben da daværende suksesstrener Kjetil Knutsen plutselig ble vraket til fordel for velkjente Mons Ivar Mjelde.

Knutsen kom med ramsalt kritikk av klubben i etterkant, og Åsane Fotball ble tema i aviser samt diverse tv-kanaler. Spillerne var sinte på sin klubb som tilsynelatende var i oppløsning: De ønsket å beholde Knutsen. Slik gikk det ikke og Åsane er igjen klar til å plukke poeng for å overleve. Ja, for det forteller de siste års resultater.

Åsane rykket opp til 1 divisjon i 2014. De har etter dette kloret seg fast slik på tabellen sesongene etter: 10.– 11.– 12.-plass. Som dere kjappe lesere ser har pilen gått i feil retning.

Les også

Mjelde: – Viking har en formidabel oppgave foran seg

De plukker poeng fra hvem som helst

Men vi må ikke la oss lure. Åsane tok blant annet hele 4 poeng fra våre naboer i 2017. Med full pott i disse kampene hadde Ulf Sandnes rykket direkte opp.

12 uavgjorte i 2017 vitner også om et lag som ikke akter å gi seg lett. De er klar til å stikke kjepper i våre hjul nå. Så langt står de med 4 poeng etter seier i derbyet mot Nest Sotra og poengdeling mot Hamkam.

Huseklepp leverer fremdeles innimellom

De har hentet inn velkjente Eirik Huseklepp som fremdeles vet hvor målet står og er kapabel til å ryste hvilken motstander som helst. Kanskje har pengene til å bistå i dette innkjøpet vært Paul Tengs sin fortjeneste? Den tidligere habile Vidar-spilleren er nemlig markedssjef i klubben.

Les også

Østigård kan miste Åsane-kampen: – Må være markant bedre i morgen om han skal være aktuell

Styggen på ryggen forrige hjemmekamp?

Erfaringsmessig vet jeg at det er hodene som skaper problemer når et lag totalt faller ut av det som er kampplanen. Man begynner å tvile underveis. Tenk om vi ikke klarer det nå heller? Hjernen lever sitt eget liv. Styggen på ryggen holder prestasjonene i sjakk og den godt trente kroppen blir tyngre og tyngre. Man lar seg også prege negativt av publikums bedømmelser.

Jeg hadde selv noen fighter med den «knallen» i skallen som prøvde å vinne den indre kampen. Når pasninger og tøtsj ikke satt, noe som hendte en SJELDEN……gang, tok jeg fram de absolutt enkleste løsningene: Temperament og et inderlig ønske om å vinne hver duell. Ofte snudde da kampen på en måte i min favør og publikum ble atter en viktig støttespiller.

Les også

Høiland-dobbel fikset Viking-avansement da Madla inviterte til cupfest

Endelig bestemmer vi på Stadion

Åsane gikk på en smell mot Strømmen så det holdt med 3-0 i sekken sist de var på fremmed kunstgress. Viking må derfor fortsette å ryste deres skjelvende bortestatistikk fra første duell i kveld.

Den svake hjemmekampen forrige gang er glemt og skuldrene må atter senkes for å vekke et publikum i dvale skikkelig til live. Tendensene til bifall når Viking var borti noe positivt lå latent sist. Det er derfor svært få glør som skal til for å få fyr på bålet.

Den enkle fotballen med offensiv vilje og spillere som trør til er mer enn godt nok. Å levere varene i duellspillet frigjør energi og den 12. mann applauderer, hyler, synger og tenker endelig.

Endelig bestemmer vi på stadion. Så stå opp gutter. Lås motstanderen høyt oppe og smell på så det holder. Ikke gi dem ro til å tenke noe fornuftig. Dette er vår lekegrind. Nå skal Åsane få kjørt seg!

Les mer om

  1. Ingve Bøe
  2. Viking FK
  3. Åsane Fotball
  4. Mons Ivar Mjelde