Fotball

AaFK ydmyket av Bodø/Glimt

AaFK tapte for nyopprykkede Bodø/Glimt i dagens treningskamp i Ålesund.

TAP: Daniel Arnefjord og Aalesund tapte på hjemmebane for Bodø/Glimt.
  • Sveinung Nedregotten

Aalesund – Bodø/Glimt 1-2:

Etter det bedrøvelige forsvarsspillet mot Start i forrige treningskamp (2-4), hadde AaFK et særlig fokus på forsvarsspillet i dagens kamp. Med nyinnkjøpte Akeem Latifu på høyre back, Jonatan Tollås Nation og Daniel Arnefjord som midtstoppere og Jo Nymo Matland på venstre back, stilte Jan Jönsson med det som fort kan bli forsvarsfireren i serieåpningen om tre uker.

Forsvaret klarte seg bra i første omgang, men da kaptein Jonatan Tollås Nation ble byttet ut i pausen raknet det igjen. Bodø/Glimt scoret to kjappe mål i andre omgang, det ene etter en forferdelig tabbe av Sakari Mattila, og hadde etter hvert full kontroll på et tannløst AaFK-lag. På overtid reduserte Torbjørn Grytten til 1-2, men seieren til Glimt var aldri skilleig truet.

Fortsatt er seieren mot Hødd AaFKs eneste i sesongoppkjøringen. Det må bekymre trener Jan Jönsson, som fikk se laget sitt gjøre nok en svak forestilling i dag, både defensivt og offensivt. Og det mot svært overkommelig motstand.

Nå har Jönsson kun to treningskamper for å få skikk på AaFK før seriestart.

Glimt rett i angrep

Bodø/Glimt åpnet aggressivt, og spilte seg fram til et par halvsjanser i kampens tre første minutter. Etter dette hadde AaFK ballen mye en periode uten å skape all verden, før Thomas Martinussen sto bak kampens første sjanse i det 12. minutt.

Etter godt pasningsspill av AaFK ble unge Martinussen spilt i gjennom på høyresiden, men i stedet for å skyte selv spilte han uselvisk inn foran mål der Peter Orry Larsen kom i lange kliv. Skuddet fra Orry ble imidlertid blokkert av to Glimt-forsvarere.

Minuttet senere var gjestene farlig frampå foran målet til AaFK. Papa Ndiaye skjøt godt fra rundt 20 meter. Et skudd Sten Grytebust reddet uten altfor store problemer.

Dårlig balltempo

Bodø/Glimt lå meget kompakt med hele laget godt inne på egen banehalvdel, og gjorde det vanskelig for AaFK å få til noe offensivt spill. Samtidig så manglet hjemmelaget både bevegelighet og balltempo, noe som gjorde det lett for Glimt å forsvare seg. Spillet var rett og slett utrolig tregt og omstendelig.

Etter 19 minutter var Trond Olsen farlig frempå for Bodø/Glimt etter en kontring. Skuddet fra venstrevingen ble for svakt og gikk utenfor.

Etter 27 minutter ville AaFK og Leke James ha straffespark da nigerianeren gikk ned i feltet, men dommer Per Ivar Staberg vinket spillet videre. Det så ut til å være greit nok.

Mot slutten av omgangen løftet Glimt laget litt høyere, og kom til noen avslutninger, men som regel gikk de enten langt utenfor eller langt over målet til Grytebust.

Etter 38 minutter hadde AaFK et par gode angrep på venstresiden. Det siste ble avsluttet godt av Peter Orry Larsen, men Glimts keeper Londak reddet til corner.

Glimts kontringer

Tre minutter senere var Glimt igjen farlige etter en kontring. Ballen endte som vanlig opp hos lynraske Trond Olsen, som fra seksten meter skjøt svakt langt utenfor mål. Der brant Olsen en stor mulighet.

Dermed gikk lagene til pause på 0-0, etter en svak omgang der Bodø/Glimt var nærmest ledelsen.

AaFK åpnet friskt i andre omgang, og Leke James kom til avslutning etter å ha fintet seg fri med en flott dragning i det 48. minutt. Men som ofte før kom det et Bodø/Glimt-bein i veien og skuddet ble blokkert.

Kampen fortsatte litt i samme spor som i første omgang. AaFK hadde ballen mye, mens Glimt lå lavt og kompakt og satset på overganger.

I det 52. minutt fikk AaFK en stor mulighet da Leke James dro ses fri på dødlinja og slo en 45-graderspasning til Michael Barrantes. Omtrent fra straffemerket satte Barrantes ballen like utenfor mål.

Tabbe-mål

Minuttet senere tok Glimt ledelsen etter horribelt forsvarsspill av AaFK. Sakari Mattila, som ble flyttet ned som midtstopper i andre omgang når Tollås Nation gikk ut, spilte ballen på tvers i eget forsvar, rett i beina på Ibba Lajaab, som enkelt forserte noen meter og satte ballen forbi keeper-innbytter Andreas Lie.

I det 58. minutt la gjestene på til 0-2, denne gangen ved Papa Ndiaye. Glimt-spilleren kom inn fra venstrekanten og curlet ballen i motsatt hjørne, utagbart for Lie. Men forsvarsspillet til AaFK var meget passivt før Ndiaye fikk avsluttet. Nå var det svarte natta for AaFK.

Etter 68 minutter fikk Leke James en sjanse til å redusere på corner, men eks-AaFKer Lasse Staw, som kom inn i pausen i Glimt-målet, var med på notene og fikk slått ballen unna på målstreken.

Revansje i serieåpningen?

Mot slutten var AaFK det førende laget, men så ikke ut til å greie å redusere. Nærmest var Leke James med et skudd mot krysset i det 83. minutt, men Staw vartet nok en gang opp med en god redning. Helt til innbytter Torbjørn Grytten dukket opp i Glimt-feltet på overtid og fikk tuppet inn 1-2. Men da var det allerede for sent for AaFK.

Glimt var best og vant fortjent.

Kampen i dag var en forsmak på serieåpningen, da AaFK skal til Bodø for å møte Glimt på Aspmyra. Da må AaFK være på et helt annet nivå enn i dag om det skal bli poeng.

Les også

Ny forsvarstabbe felte AaFK

Vi fulgte kampen direkte:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Lillestrøm17114232151737
3Bodø/Glimt17104344192534
4Rosenborg1787231201131
5Viking188553225729
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Aalesunds FK
  3. Bodø/Glimt